Intro
Veiledning
01
Begynn med de smarte gulvplatene
9
Trinn
Forutsetningen for å legge gulvvarme, er at gulvet er godt isolert og plant. Har du et veldig ujevnt gulv, skal du starte med å rette det opp med for eksempel flytesparkel. Vi legger ut sponplater med spor til varmeslanger på hele gulvet. Vi har valgt 16 mm slanger, fordi de er lettere å håndtere enn de større 20 mm slangene. Derfor bruker vi også gulvsponplater med 16 mm brede spor.
De store platene har rette spor. I tillegg har vi kjøpt plater med vendespor. Da slipper vi en masse fresearbeid.
Begynn med vendeplatene. De legges langs to motstående vegger. Vær oppmerksom på at det finnes både høyre- og venstreplater, avhengig av hvilken side de skal ligge i.
Platene slutter med en halv bue, slik at når de settes sammen med fjær i not (husk lim), danner de en hel bue.
Nå skal de lange midtplatene med de rette sporene legges. Når vendesporene ligger som de skal, gir det seg selv. Du skal bare tenke på at det skal kunne legges en slange ned i sporet.
Slik ser sammenføyningen mellom vendesporene og de rette sporene ut. Slangene kan gå tvers over gulvet og snu ved veggen, før de går tilbake igjen.
Platene settes sammen med fjær og not. I forkant skal du legge godt med trelim i begge sider av sammenføyningen.
Limet skal piple ut når platene presses sammen. Da vet du at det er lim nok i sammenføyningen. Overskytende lim tørker du vekk med en fuktig klut.
02
Metallplater fordeler varmen
7
Trinn
For å sikre at varmen fra slangene fordeles jevnt, og at varmen beveger seg opp mer enn ned, skal det legges varmefordelingsplater.
Platene er av tynn aluminium, og i dette systemet skal de bare trykkes ned i sporet i gulvsponplatene. Det er ikke bruk for spiker eller annen innfesting.
Platene er forberedt slik at de kan deles i flere biter. I alt er det sju mulige lengder. Da er det lett å få det til å gå opp, og du slipper å måtte skjære.
Begynn med å støvsuge alle sporene i spon platen. Ellers risikerer du at litt skitt får platene til å ligge skjevt eller for høyt.
Hold cirka 3 cm avstand mellom varmefordelingsplatene. Da har de plass til å utvide seg. Hvis det ikke går opp på gulvet ditt, kan 2 og 5 cm også brukes her og der.
I endene, der sporet vender, skal det være ekstra avstand mellom bue og plate, slik at varmeslangen ikke blir skadet av den skarpe aluminiumskanten. 6 cm er passe.
Platene er enkle å knekke. De består av tre deler i hver sin lengde, slik at det er sju mulige lengdekombinasjoner, alt etter hvordan du deler dem. Pass fingrene! Platekantene kan være skarpe.
03
Legg på plass varmeslangene
7
Trinn
Nå er vi klare for varmeslangene. Det er de som skal føre det varme vannet rundt under gulvet. De skal legges etter den planen og det mønsteret du har laget på forhånd og avtalt med rørleggeren. Slangene passer perfekt ned i sporene i varmefordelingsplatene, der de blir holdt fast uten ytterligere innfesting. Igjen en enkel løsning. Så hvis du husker å begynne som planen din beskriver, er jobben rett frem.
Der slangene skal føres inn på eller ut fra gulvet, skal det skjæres plass til slangen. Det er enklest med en multikutter.
Slangene føres ut til varmekilden i føringsrør. Det er en god idé å bruke silikonspray for å få det til å gli lettere når slangene skal trekkes gjennom rørene.
Ved halvveggen her mangler det et vendespor. De ligger kun langs ytterveggene. Med en overfres og et notfresestål er det enkelt å frese sporet selv.
Bruk en varmeslangestump til å sjekke om det freste vendesporet passer, slik at slangen kan føres uhindret rundt.
04
Gulvplate stiver opp konstruksjonen
5
Trinn
For å sikre at gulvet blir tilstrekkelig stivt og stabilt, skal vi legge en 12 mm sponplate oppå gulvvarmen. For å unngå knirkelyder, legges det først et lag gulvpapp og deretter sponplatene.
Sponplatene skal skrus fast - og når du har brukt mange timer på å legge undergulv og trekke slanger, kan tanken på spisse skruer oppå vannfylte slanger gi enhver litt svett panne.
Løsningen er en effektiv og konsekvent markering av hvor slangene ligger. Da unngår du kjedelige skader.
Nå kan du legge ut sponplatene. De skal fylle hele gulvet. Vent litt med den rekken plater som dekker vendesporene langs veggene. Sporene skal fortsatt være synlige.
Platene settes sammen med fjær og not, og som med de kraftigere platene med vendespor skal det trelim i sammenføyningene.
Nå kommer et av de viktigste poengene! Krittsnoren, som kan markere over lange avstander, skal i spill. Den er dekket av farget kritt, og med et napp i snoren avsetter den farge på underlaget.
Marker alle varmeslangene med krittsnoren. Begynn fra den ene siden, og ta en slange om gangen. Du holder snoren i den ene enden, makkeren din den andre.
05
Så kan vi legge klikkgulvet
8
Trinn
Det finnes utallige klikkgulv på markedet. Et laminatgulv som det vi legger her, består typisk av en plate av HDF (high density fiberboard) med et lag laminat, som normalt har en eller annen trefarge og et tremønster.
Forutsetningen for at det kan legges godt er et helt plant underlag. Det har vi her, oppå gulvvarmen.
Før vi begynner, legger vi et trinndempende underlag så laminatgulvet ikke klaprer mot gulvsponplatene.
I endene trykkes bordene sammen ved å presse fjæren i det øverste bordet ned i noten på det underste bordet.
Hvis sammenføyningene ikke er helt tette, kan du slå dem sammen med en hammer og en kloss du legger oppå gulvet.
Start med en prøveopplegging. Klikk sammen en rekke bord, og legg dem opp slik at avstanden mot veggen cirka passer med et helt antall bord. Sjekk hvor rett eller skjevt rommet er, og rett inn eller skjær til.
Nå kan rekken dyttes inn mot veggen, og du kan fortsette med neste rekke. I de fleste tilfeller vil de innerste bordene bli skåret til her - eller så vil de bli det i den andre enden av rommet senere.
Sørg alltid for å holde 5-10 mm avstand til alle vegger. Når gulvet tar til seg og avgir fukt, kan det endre størrelse med flere millimeter.
Fortsett videre. Klikk, klikk, klikk. Sørg hele tiden for at alle bord blir satt helt tett sammen. Det er kjedelig å måtte ta opp alt sammen, for å rette opp en gammel feil.
06
Kom deg rundt vanskelige steder
3
Trinn
Det vil alltid oppstå behov for å skjære til bord. Enten i lengden, i bredden eller rundt et hjørne eller et rør. Du kan klare det aller meste med en stikksag, men spesielt ved dørkarmer er multikutteren din beste venn. Har du ikke en slik, så kjøp deg en. Til stikksagen kan du bruke et sagblad til laminat, som er laget spesielt til oppgaver som dette.
Rundt et rør: Et varmerør som står helt inn mot veggen blir det plass til ved å skjære en bue med stikksagen. Buen er litt større enn rørets diameter, og utskjæringen dekkes av en krage rundt røret senere.
Laminatbladet er perfekt til oppgaven.
For å få gulvet til å passe under karmlistene bruker vi en multikutter. Legg ut det trinndempende underlaget og et gulvbord, og støtt sagen på det når du kapper listen nederst.
Materialer
- 22mm gulvsponplater med spor til 16mm slanger
- 22 mm gulvsponplater med vendespor, høyre og venstre
- 12mm gulvsponplate med fjær og not
- Varmefordelingsplater
- 16mm gulvvarmeslanger (pexrør)
- Trinndempende underlag til gulv
- Laminatgulv (her Pergo Elegant Plank)
- Gulvpapp
- 4 x 30 mm skruer
- I tillegg styring, termostat mv.
Tidsforbruk
Vi la 40 m2 gulvvarme og gulv i løpet av et par uker. Det er alltid noe som krangler.
Pris
Vi endte på på cirka 1800 kroner per kvm, inkludert laminatgulv.
Vanskelighetsgrad
Du må sette deg inn i det tekniske, og det er en fordel om du har lagt et gulv eller to før, men det er ikke en forutsetning. Det viktigste er å være nøye.