Gulvvarme

Når det gjelder gulvvarme, har du flere muligheter. Skal den være vannbåren eller elektrisk? Innstøpt eller på gulvplater med freste spor? Eller i en utgave med lav byggehøyde. Her kan du lese mer om alt dette.

  Alle artikler om gulvvarme

  Gulvvarme - utnytter varmen til det fulle

  Gulvvarme er en behagelig form for oppvarming med mange fordeler. Fordi varme naturlig stiger opp, utnytter du varmen til det fulle med gulvvarme. Dessuten kan det være en mulighet til å frigjøre plass, der det tidligere sto radiatorer og tok plass.

  Det kan være en halvdyr fornøyelse å legge om til gulvvarme, men om du selv står for ombyggingen, er det en del å spare. Uansett om du velger å legge elektrisk gulvvarme eller vannbåren gulvvarme, guider vi deg gjennom prosessen.

  LES MER: 24 eksperttips om gulvvarme

  Hvilken type gulvvarme skal jeg velge?

  Tidligere var gulvvarme forbeholdt betonggulv og fantes ofte kun på baderom. Slik er det ikke lenger.

  Med den vannbårne gulvvarmen og den raske løsningen med elektrisk gulvvarme, blir gulvvarmen båret ut til resten av huset med plastslanger i varmefordelingsplater.

  Og det fine er at du selv kan etablere gulvvarmen. Vi guider deg til hvordan du for eksempel legger gulvvarme under tregulv eller fliser.

  LES MER: Elektrisk eller vannbåren gulvvarme?

  Elektrisk gulvvarme

  Mange elektriske gulvvarmesystemer krever ikke mer enn 5 mm i byggehøyde. Derfor er elektrisk gulvvarme velegnet til mindre renoveringer, som når det skal legges nye fliser på et eksisterende baderomsgulv. Elektrisk gulvvarme er også velegnet til komfortvarme i mindre rom, og der hvor det ikke er mulig å føre frem vannrør.

  Gulvvarme legges ut i tynne kabler, ledningsnett eller en veldig tynn varmefolie som klebes på det rå gulvet. Det kan være et betonggulv, et sponplategulv eller det gamle tregulvet i stuen.

  Redaksjonen anbefaler: Etablering av innstøpt gulvvarme

  Kabler og ledningsnett legges i gulvsparkelmasse, mens varmefolien er klar til at det legges gulv oppå så snart den er lagt ut og koblet. Elektrisk gulvvarme er velegnet til avanserte timere og termostater, som kun varmer når du er hjemme.

  LES MER: 4 typer gulvvarme på få millimeter

  Vannbåren gulvvarme

  Du kan enkelt få vannbåren gulvvarme overalt i huset. De nyeste systemene er tynne, enkle å jobbe med, og veier så lite at du også kan ha gulvvarme i alle etasjer.

  Det kan samtidig ha stor innvirkning på fyringsutgiftene hvilken type gulvvarme du velger. Elektrisk gulvvarme koster mer i drift enn en løsning med vannbasert gulvvarme, som for eksempel kan kobles til en bergvarmepumpe .

  Gulvvarme under tregulv

  Et tregulv er deilig å gå på - og et varmt tregulv med gulvvarme er enda bedre. Det er ofte en utbredt misforståelse at effektiv gulvvarme henger sammen med rør støpt i betong. Det er nemlig utviklet gulvvarmesystemer spesielt til tregulv, og de virker! I forhold til betong, har systemene fordelen av at du kan endre romtemperaturen raskere.

  Varmen i tregulvet transporteres av plastslanger - pex-rør - som ligger under tregulvet. Men varmen blir jevnt fordelt takket være varmefordelingsplater - og det forhindrer at tregulvet får varmestriper.

  Varmefordelingsplatene er 0,5 mm tykke aluminiumsplater med et spor som pex-røret presses ned i. Takket være aluminiumens gode varmeledningsevne, fordeler varmen seg jevnt. Hvis du vil legge gulvvarme i et eksisterende tregulv, er du altså nødt til først å bryte opp de gamle gulvbordene.

  LES OGSÅ: Etablering av gulvvarme under tregulv

  Finn feilen i gulvvarmesystemet

  Fryser du på føttene, selv om du har gulvvarme?

  Da er du ikke alene, for mange av oss opplever at gulvvarmen ikke fungerer som den burde.

  Men du kan fint finne frem til årsaken til problemet selv.

  Du må bare kunne litt om prinsippene i et vannbasert gulvvarmesystem, før du kan gå på jakt blant de mest vanlige feilkildene.

  Les mer om: Finn feilen i gulvvarmesystemet