TIPS: Sjekk rørene først

Om radiatoren ikke virker, skal du først sjekke om det er varme i rørene. Er alle rørene kalde, er det fyren som er problemet. Er rørene varme, mens radiatoren ikke er det, er det termostaten det er noe galt med. Da har du to alternativ.

1. Runde. Få liv i ventilen

I de fleste tilfellene er problemet at den lille ventilstiften inne bak termostaten har satt seg fast i løpet av sommeren. I første omgang skal du bare prøve å trykke den inn for å få den igang igjen. Hvis det er vanskelig, så slå lett på siden av ventilen for å løsne eventuelle avleiringer av kalk eller annet, som kan blokkere den.

SLIK GJØR DU:
Fiks en kald radiator 1. Ta av termostaten. På eldre modeller er den festet med en pinolskrue, og kan enkelt løsnes med en unbrakonøkkel.
Fiks en kald radiator2. Trykk på ventilen som skjuler seg bak termostaten. Den kan ha satt seg fast, og skal kanskje bare masseres for å vekkes til live igjen.
Fiks en kald radiatorBank litt på siden av ventilen, hvis stiften fortsatt sitter fast. Det kan løsne eventuelle avleiringer av kalk eller annet.

SE OGSÅ: Hvordan virker en termostat?

2. Runde. Skift pakkboksen

Hvis stiften er umulig å få i gang, eller det fortsatt er varme i rørene, men kaldt i radiatoren, må du skifte en del av ventilen (pakkboksen). Pakkboksen fås i en stor og en liten modell. Sørg for at du får riktig modell til ventilen din. Du trenger ikke å stenge for vannet. Det renner bare ut noen få dråper når du fjerner pakkboksen.

SLIK GJØR DU:
Fiks en kald radiator 1. Skru av pakkboksen. Det kan komme ut noen vanndråper, som kan fanges med en klut eller et håndkle.
Fiks en kald radiator2. Trykk på den lille platen bak pakkboksen. Hvis det kommer ut vann, er det boksen som blokkerer ventilen. Den skal skiftes. Når den er fjernet, bør du kunne høre vannet renne i rørene.
Fiks en kald radiator3. Skru i den nye pakkboksen. Stram den med lett hånd, og kontroller at det ikke siver ut vann. Sjekk at stiften kan presses inn og blokkere vannet – det hører du.

Du kan også laste ned hele veiledningen gratis.

LES OGSÅ: Bygg en radiatorskjuler selv