Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flytt varme

Skriv ut Lagre artikkel

Vil du utnytte vedovnen din optimalt, kan du med fordel flytte varmen fra ovnen til ett eller flere av husets kjølige rom.

Til det må du bruke et varmeflyttingssytem, som i hovedsak består av en masse rør og en ventilator. Dessuten må du bruke en del isolasjon. Av verktøy trenger du en god kniv, hullsag og litt håndverktøy.

Varme stiger som kjent til værs, så det beste stedet å ta varmen fra er over vedovnen. Først bores et hull gjennom taket. Bruk et langt bor, så du er sikker på å komme helt gjennom isolasjonen og loftsgulvet. Deretter sages det med en 120 mm hullsag gjennom taket.

Husk alltid å sjekke for ledninger og rør på loftet før du borer. Hullet er 6,5 cm. Dette målet overføres på røret hele veien rundt, og det skjæres over med en vinkelsliper med metallblad.

Gradene fjernes med en metallfil. Nå når du først er i gang, kan du like gjerne sage til alle rørene. Rørstumpen settes ned i hullet oppe fra loftet, og det monteres en liten krage med tre skruer nede fra stuen. Det monteres et filter, som filtrerer de små partiklene. Så kan ventilen monteres.

Fagmannen forsikrer seg om at den kan åpne og lukke. Nå er innsugingen klar. På loftet monteres det første vinkelrøret og en overgang, som forlenges med et 15 cm rørstykke.

Bøyningen er nå ferdig, og det monteres et stykke isolert rør, som lyddemper ventilatorstøyen i anlegget. Nå skal ventilatoren, som sørger for å suge den varme luften opp og sende den videre, monteres.

Det skjer på samme måte med et stykke ekstrarør, pluss et skjøtebånd som passer til ventilatorinngangen. På ventilatoren er det tydelig vist hvilken vei den blåser luften. På den andre siden av motoren settes det også et stykke isolert rør, før rørene føres videre.

Nå skal rørene føres til alle rommene som skal ha den ekstra varmen fra vedovnen. Det gjøres med U-rør, forgreningsrør og skjøtestykker. er hvor røret skal ned i rommet, bores igjen et hull, og det sages gjennom taket med en hullsag nedenfra.

På akkurat samme måte som tidligere monteres det en krage og ventil. Og på loftet fortsetter man med rørskjøtene, og det bores huller i taket i de andre rommene som skal tilsluttes. På et vanlig anlegg kan det fortrinnsvis være utblåsing i tre rom, tilsvarende en bolig på ca. 120 kvadratmeter.

Alle rørskjøtene skrus fast med selvborende skruer. På den måten behøver du ikke å forbore. Isolasjonen legges på plass på loftet, og dessuten må du isolere alle rørene.

Nå er det bare å få elektrikeren til å koble til ventilatormotoren. Det må man ikke gjøre selv. Tre rom får nå glede av varme fra vedovnen – og det er noe som vil merkes godt på energiforbruket!

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Flytt varme
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake