Vedovn

Montering av ny vedovn eller reparasjon av den gamle. Veiledning til riktig opptenning. Eller tips til hvordan du velger den beste veden og utnytter den optimalt. Uansett hva du leter etter, finner du svaret her.

  Alle artikler om vedovner

  Dette skal du vite om vedovner

  Vedovner er hyggelige og billige i drift. I våre artikler viser vi deg hvordan du velger den riktige ovnen. Les for eksempel fordelene ved å skifte ut den gamle vedovnen din med en ny og mer miljøvennlig modell. Lær også å gjøre riktig opptenning og fyring.

  Valg av vedovn

  Velger du en vedovn med strålevarme får du en rask og konsentrert varme ut fra ovnen. Vær oppmerksom på at den typen ovn kan være varm mot tremøbler som står tett ved ovnen.

  Redaksjonen anbefaler: Vedovn til både pellets og vanlig ved

  Velger du en ovn med konveksjonsvarme, spres varmen ut i hele rommet. I denne typen ovn, sirkulerer varmen. Ovnen har nemlig en ekstra ytre kappe på sidene, så varmen fra forbrenningen overføres til luften gjennom denne kanalen. Kald luft trekkes inn under ovnen, ledes mellom sideplatene og kommer til slutt ut i forovnen som varm luft. Konveksjonsovner gir dermed en jevn og behagelig varme.

  LES MER: Få varme i hele huset med en varmeflytter

  Montering av vedovn

  Innhent gjerne tips fra feieren eller andre fagfolk når du skal ha en ny ovn. Det er ofte også feieren som skal godkjenne oppstillingen.

  Les mer om: Slik kobler du et røykrør til en ny vedovn

  Før du setter i gang med å montere en vedovn og pipe, må du være helt sikker på at du overholder alle regler og lover.

  LES OGSÅ: Ny peisinnsats i den gamle, åpne peisen

  Tenn opp riktig i vedovnen

  Når det skal tennes opp i en vedovn, er det viktig at du bruker riktig ved, og at veden er tørr. Da unngår du at det utvikles giftig sot.

  I denne artikkelen kan du se 3 smarte triks for å sjekke fuktinnhold i ved: 3 tips: Sjekk om veden din er tørr!

  Det er også viktig at du ikke fyrer med giftige stoffer. Du skal for eksempel ikke fyre med impregnerte materialer.

  Det lønner seg å fyre med riktig ved. Da får du mest mulig varme for pengene.

  Les flere gode råd her: 14 tips: Slik får du mer ut av veden din

  De fleste har lært at når det skal tennes opp i vedovnen, så skal det små pinner og kvister i bunnen, med større kubber oppå. Men du oppnår en renere forbrenning og får mer verdi ut av veden hvis du tenker motsatt.

  LES MER: Bedre varmeøkonomi med riktig opptenning

  Vedlikehold av vedovn

  En riktig strøm av luft og gasser i ovnen, forutsetter at ovnsdøren lukkes helt tett. Derfor skal listene rundt døren følges med på regelmessig og eventuelt skiftes ut.

  LES MER: Ny glassfiberpakning i ovnsdøren

  Til gjengjeld skal steinene inne i brennkammeret holde seg selv rene. Ellers er det et tegn på at du fyrer med for lav temperatur. Og hvis steinene sprekker, skal de skiftes ut/repareres.

  Hvis de isolerende platene i vedovnen er gått i stykker, går det utover ovnens forbrenning. Heldigvis er de enkle å skifte.

  Les mer om: Nye steinplater til vedovnen gir bedre forbrenning

  Ruten i luken bør også være ren, men selv ved riktig fyring, kan glasset med få et grått slør. Det pusses dog lett bort med et fuktig kjøkkenpapir, dyppet i litt ren grå aske. Men husk at ovnen skal være kald.