Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vedovn

Vedovner er hyggelige og billige i drift. I artiklene våre viser vi hvordan du velger riktig vedovn. Les f.eks. om fordelene ved å bytte ut en gammel ovn med en ny og mer miljøvennlig type.

Dette skal du vite om vedovner

Vedovner er hyggelige og billige i drift. I våre artikler viser vi deg hvordan du velger den riktige ovnen. Les for eksempel fordelene ved å skifte ut den gamle vedovnen din med en ny og mer miljøvennlig modell. Lær også å gjøre riktig opptenning og fyring.

Valg av vedovn

Vedovn med strålevarme eller konveksjonsvarme
Velger du en vedovn med strålevarme får du en rask og konsentrert varme ut fra ovnen. Vær oppmerksom på at den typen ovn kan være varm mot tremøbler som står tett ved ovnen.

Velger du en ovn med konveksjonsvarme, spres varmen ut i hele rommet. I denne typen ovn, sirkulerer varmen. Ovnen har nemlig en ekstra ytre kappe på sidene, så varmen fra forbrenningen overføres til luften gjennom denne kanalen. Kald luft trekkes inn under ovnen, ledes mellom sideplatene og kommer til slutt ut i forovnen som varm luft. Konveksjonsovner gir dermed en jevn og behagelig varme.

Montering av vedovn

Innhent gjerne tips fra feieren eller andre fagfolk når du skal ha en ny ovn. Det er ofte også feieren som skal godkjenne oppstillingen. Før du setter i gang med å montere en vedovn og pipe, må du være helt sikker på at du overholder alle regler og lover.

Tenn opp riktig i vedovnen

De fleste har lært at når det skal tennes opp i vedovnen, så skal det små pinner og kvister i bunnen, med større kubber oppå. Men du oppnår en renere forbrenning og får mer verdi ut av veden hvis du tenker motsatt.

Snur du bålet på hodet, slik at små pinner og kvister ligger øverst, vil de varme opp brennkammeret til ovnen. Litt etter litt vil flammene få fatt i de store kubbene som ligger i bunnen. Men temperaturen må faktisk opp i 680 grader, før de store kubbene brenner helt rent.

Fordelene ved å tenne i toppen er renere forbrenning, bedre utnyttelse av varmeenergien i veden og mindre sot i pipa.

Vedlikehold av vedovn

En riktig strøm av luft og gasser i ovnen, forutsetter at ovnsdøren lukkes helt tett. Derfor skal listene rundt døren følges med på regelmessig og eventuelt skiftes ut. Til gjengjeld skal steinene inne i brennkammeret holde seg selv rene. Ellers er det et tegn på at du fyrer med for lav temperatur. Og hvis steinene sprekker, skal de skiftes ut/repareres. Ruten i luken bør også være ren, men selv ved riktig fyring, kan glasset med få et grått slør. Det pusses dog lett bort med et fuktig kjøkkenpapir, dyppet i litt ren grå aske. Men husk at ovnen skal være kald.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake