Vedkurv på hjul

Med en stor vedkurv trenger du bare å bære inn ved én gang i uka. Og setter du hjul under kurven, blir den også mye lettere å flytte rundt på.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
850 kroner

Intro

Denne vedkurven er transportabel og kan lett flyttes fra ovnen til inngangsdøra når du skal hente ved. Den kan romme mer ved enn en vanlig vedkurv slik at du slipper å gå mange turer fram og tilbake til vedskjulet. Dessuten har den en skuff som kan samle opp fliser og annet som drysser fra veden. Skuffen kan også brukes til å oppbevare opptenningsbriketter, kost og feiebrett.

Skuffen kan brukes til oppbevaring av opptenningsbriketter og eventuelt feiebrett og støvkost.

Denne vedkurven er transportabel og kan lett flyttes fra ovnen til inngangsdøra når du skal hente ved. Den kan romme mer ved enn en vanlig vedkurv slik at du slipper å gå mange turer fram og tilbake til vedskjulet. Dessuten har den en skuffsom kan samle opp fliser og annet som drysser fra veden. Skuffen kan også brukes til å oppbevare opptenningsbriket-ter, kost og feiebrett.

Veiledning

01
Sidene monteres 8 Trinn

Før du går i gang med å lage et nytt vedstativ, er det en god idé å måle veden du bruker å fyre med, for å finne den ideelle dybden til stativet.

Her er stativet laget slik at det passer til vedkubber som er cirka 30 cm lange. Det er dessuten laget i omtrent samme høyde som ovnen og i proporsjoner som passer til den. Tilpass stativet slik at det passer til akkurat din ovn.

1

Kapp til alle listene til sidene. Spenn listene sammen - de på tvers (E) og de loddrette (D) - hver for seg. Strek opp hvor de vannrette (E) skal settes i hakk på de loddrette (D).

2

Sag noen snitt der sammenføyningene skal være, og stem ut treet med et hoggjern slik at de vannrette og de loddrette delene kan monteres hakk i hakk.

3

Bor opp til skruehullene i rammesidene (C) med et 5 mm bor. Forsenk skruene 2 cm med et 10 mm bor slik at det blir plass til pluggene.

4

Hold fast rammedelene med ei tvinge over sammenføyningene. Legg lim i hullene du har boret opp, og skru sammen delene med 5 x 60 mm skruer.

5

Legg lim i skruehullene, og bank 10 mm plugger (K) i hullene. Skjær av pluggene i plan med rammesidene, og slip deretter med en båndsliper. Alternativt kan du bruke slipepapir.

6

Bor 10 mm hull i de vannrette listene (E) på begge sidene av stativet ca. halvt inn i treet til de seks stålstengene (L) som skal danne rista i bunnen av stativet. Bruk et borestativ slik at hullene blir rette.

7

Mål ut på bakplata (A) der du ønsker at håndtaket skal være. Bor et 20 mm hull i hver ende, og sag ut med ei stikksag.

8

Lim skuffesidene (H) mellom fram- og bakstykket (G) kant mot kant, og skru dem sammen med 4 x 50 mm skruer. Legg lim på undersiden av skuffe­ ramma, og fest bunnen (J) med dykkert­ spiker. Montér et håndtak på skuffen.

02
Stativet monteres 6 Trinn

1

Mal innsiden av stativet. Mal først med grunning og deretter med ei vannbasert halvblank maling. Når malinga er tørr, sliper du treet lett og gir det deretter et strøk maling til.

2

Montér bunnen (B) og bakplata (A) med lim og 5 x 60 mm skruer. Smør lim på den ene sidene av bunnen og bakplata, og på den ene siden av stativet. Skru den fast med tre 5 x 60 mm skruer.

3

Snu stativet, og slå de seks stålstengene (L) på plass i hullene. Smør lim på dem, og legg den andre siden av stativet på plass. Skru sammen delene med tre stk. 5 x 60 mm skruer.

4

Skru fast de fire hjulene (M) på bunnplata med 4 x 25 mm skruer. Pass på at hjulene sitter godt fast fordi de skal kunne holde vekta av veden.

5

Skru på avstiveren (F) mellom sidene på stativet med 5 x 60 mm skruer. Maler du den før du skrur den fast, blir resten av malearbeidet lettere.

6

Tett de siste skruehullene med formtre, og slip overflata plan når det er herdet. Grunn og mal stativet helt ferdig. Mellomsliper du, unngå du ei ru over flate. Når malinga er tørr, er den nye vedvogna klar til bruk.

Materialer

26 mm treplate:

 • 1 bakplate (A), 40 x 96 cm
 • 1 bunn (B), 30 x 40 cm

21 x 45 mm glattkant (høvlet furu):

 • 4 rammesider (C) à 91 cm
 • 4 avstivere (D) à 82 cm
 • 12 tverrstykker (E) à 23,6 cm
 • 1 avstiver (F), 40 cm

19 x 68 mm bord:

 • 2 skuffesider (G) à 39,6 cm
 • 2 skuffesider (H) à 26,2 cm

4 mm trefiberplate:

 • 1 skuffebunn (J), 30 x 39,6 cm

Dessuten:

 • 10 mm plugger (K),
 • 6 stk. 10 mm stålstenger (L) à 42,2 cm,
 • 4 møbelhjul (M) med en løftehøyde på ca. 10 cm,
 • 1 skuffehåndtak (N), 12 x 25 mm firk. dykkertspiker, 5 x 60, 4 x 50 mm og 4 x 25 mm skruer, trelim, grunning og vannbasert halvblank maling

Spesialverktøy

 • Båndsliper
 • Borestativ

Tidsforbruk

En dag

Pris

Cirka 850 kroner

Vanskelighetsgrad

For at resultatet skal bli fint, må du være nøyaktig med oppmåling og utstemming til hakk i hakk-sammenføyningene.

Tegning

De enkelte delene i stativet

Vedvogna består av mange forskjellige deler. Derfor er det en god idé å sage til alle platene og listene før du går i gang med å montere stativet. Skal det males med heldekkende maling, kan du også med fordel forsyne de forskjellige delene med bokstaver etter tegningen her. Det gir godt oversikt.

Sprinklene på siden av vedkurven gjør at det kommer godt med luft rundt veden.

Stålstengene (L) er en praktisk detalj fordi fliser og småbiter fra veden faller ned gjennom rista i skuffen under.

Håndtaket i bakplata (A) gjør vogna lett å flytte rundt på.

De enkelte delene i stativet

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vedovn