Fra ødelagt betong til New Yorker-gulv

Selv det mest ramponerte og nedslitte betonggulvet kan komme til å ligne gulvet i en eksklusiv leilighet i New York, hvis du gir det en omgang med epoksysparkel og -lakk. Det er verken spesielt dyrt eller særlig vanskelig. I tillegg holder det i mange år. Vi viser hvordan – trinn for trinn.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
3000 kroner for 35 m²

Intro

Reparer de store hullene, sparkle de små sprekkene, slip alt sammen og avslutt med en omgang epoksy.

Det er oppskriften på et flott New Yorker-gulv, og i denne artikkelen viser vi hvordan du kommer trygt i mål.

Til de fleste av oppgaverne kan du klare deg med en vinkelsliper med slipekopp. Men hvis du har et stort gulv, kan du leie deg en betongsliper.

Veiledning til å lage et New Yorker-gulv

I denne veiledningen viser vi hvordan du:

 • reparerer store hull i gulvet
 • sparkler små sprekker
 • lakkerer gulvet

Veiledning

01
Store hull repareres 5 Trinn

Er gulvet fullt av hull, skal de repareres før du kan fortsette. Alt løst materiale skal fjernes med en meisel, og hullene skal renses. Fjern heller litt for mye enn litt for lite.

Det kan også være løst materiale i gulvet som du ikke ser. Det kan du avsløre ved å banke rundt hullet med en hammer og lytte deg frem til om det er løst materiale. Lyder det hult, skal du sette i gang med meiselen.

1

Rens alle hull i gulvet. Sett en meisel i borhammeren, og bank vekk all løs betong. Du kan også bruke vanlig hammer og meisel, men det går tregere. Til slutt støvsuges hullene rene for alt løst materiale.

2

Grunn hullene. Vannbasert heftgrunning/ støvbinder pensles ned i hullene. Sørg for å treffe alle flater, og legg på rikelig. Grunningen trenger ned og gir et perfekt underlag for reparasjonsmørtel.

3

Rør opp reparasjonsmørtelen. Mørtelen røres opp i vann etter anvisningene på posen. Er det bare en liten porsjon som skal brukes, rører du det med en murerskje. Ellers brukes en blandevisp i skrumaskinen.

4

Fyll mørtel i hullet. Bruk en murerskje til å presse det godt ned og ut mot kantene inne fra midten. Hakk gjennom mørtelen med murerskjeen. Det gjør at eventuelle luftbobler forsvinner.

5

Trekk av overskytende mørtel med et pussebrett. Bruk det også til å glatte overflaten ved å kjøre brettet rundt i sirkler, langt ut på gulvet.

02
Sprekker og små hull sparkles 4 Trinn

Når de store hullene er reparert med mørtel, er det tid for å kikke på de småhullene og sprekkene som kommer i alle betonggulv med tiden.

Her sparkler vi med en tokomponent epoksysparkelmasse. Den er litt elastisk, slik at den kan følge eventuelle bevegelser i gulvet uten å sprekke.

Når alle store hull, sprekker og småhull er reparert, kan du lene deg tilbake og vente på at mørtel og sparkelmasse skal tørke. Det står på pakningene hvor lang tid det skal gå før du kan slipe.

1

Bland epoksysparkelmassen etter anvisningen på emballasjen. Det er viktig for effekten at blandingsforholdet er riktig, så bruk en kjøkkenvekt. Bland sparkelmassen i et rent plastspann, og ikke bland opp mer enn du kan rekke å bruke før massen herder.

2

Rens sprekkene. Alle sprekker og småhull renses for løs betong – her er en gammel skrutrekker perfekt. Støvsug og avslutt med å pensle med litt heftgrunning/støvbinder.

3

Fyll opp med epoksysparkelmasse. Den nokså flytende massen helles i. Det går lett hvis du heller fra en gummikopp til gips. Hjelp massen eventuelt litt på vei ned i sprekkene med en tynn sparkel.

4

Skrap av overskytende sparkelmasse med en stålsparkel. Igjen er en liten sparkel smart. Bruk en billig variant, som kan kastes etterpå hvis det sitter rester av epoksy på den. La alle reparasjoner tørke.

03
Gulvet slipes 3 Trinn

1

Bruk en vinkelsliper langs kantene. Det finnes spesielle “kopper” til vinkelsliperen, som er beregnet til å slipe betong med. Husk å koble til en verkstedstøvsuger, for denne prosessen støver voldsomt.

2

Hjørnene er litt vanskelige. Her kan ikke vinkelsliperen komme til, men det finnes spesielle betongskiver til multikutteren. Det bråker og støver mye, men det er den eneste muligheten du har.

3

Til slutt slipes hele gulvet med en betongsliper. Den kan leies og finnes i flere størrelser, avhengig av gulvstørrelsen. En sliper koster fra cirka 1000 kroner i leie per dag. Eventuell transport kommer i tillegg.

04
Gulvet lakkeres 7 Trinn

Når gulvet er slipt rent, støvsuges det grundig flere ganger. Bruk en verkstedstøvsuger. Det fine betongstøvet vil med stor sannsynlighet ødelegge en vanlig støvsuger.

Gulvet skal lakkeres, men før vi setter i gang, skal det forsegles med støvbinder/forsegler. Her bruker vi en variant som skal røres opp. Den fås også bruksklar i 10 liters dunker – da slipper du å røre den opp.

1

Overflaten forsegles. Rør opp forsegleren/ støvbinderen etter anvisningen på emballasjen, hvis du ikke har kjøpt en bruksklar blanding. Noen forseglere er farget, slik at du enkelt kan se hvor langt du er kommet.

2

Begynn med kantene. Bruk en vinklet pensel – den kommer lett inn i alle kroker – og beskytt veggen med en pappskive. Vil du lakkere litt opp på veggen, så skal det også legges på forsegler der.

3

Rull forsegleren ut på gulvet. Bruk en langhåret rull med et langt skaft på. Da slipper du å krabbe på alle fire. Rullen renses med rennende vann etter bruk.

4

Lakken røres opp. Neste dag blandes epoksylakken med herder og røres gjennom med en blandevsip på skrumaskinen. Husk vernemaske, hansker og briller når du jobber med denne typen epoksy.

5

Lakken tømmes opp i et vanlig rullebrett. Kjøp en løs innsats av tynn plast til brettet – da kan du bare kaste innsatsen etter at du har lakkert gulvet. Epoksylakk klarer du ellers ikke å vaske vekk av brettet.

6

Rull lakken på gulvet. Ta først kantene med en pensel, som med forsegleren. Bruk deretter rullen til å fordele lakken med. Gjenta behandlingen dagen etter.

7

Nå er gulvet ferdig, og med rengjøring med vanlig gulvvaskemiddel holder det seg flott i mange år.

Materialer

 • Støvbinder
 • Reparasjonsmørtel
 • Epoksysparkelmasse
 • Epoksyklarlakk

Spesialverktøy

 • Borhammer med meisel
 • Pussebrett
 • Murerskje
 • Multikutter
 • Betongsliper
 • Verkstedstøvsuger

Tidsforbruk

2 dager, pluss tørketid (lakk).

Pris

Under 3000 kroner for 35 m² – pluss eventuell leie av gulvsliper.

Vanskelighetsgrad

En oppgave i den enkle enden av skalaen.

Video

VERKTØY: Slik bruker du borhammeren

I denne videoen lærer du alt om den knallsterke borhammeren. Med maskinen riktig innstilt og utstyrt med riktig tilbehør, kan du enkelt pløye deg gjennom murverk og betong, eller utføre krevende rivingsarbeid, for eksempel hvis du skal fjerne fliser fra et gulv.

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Tips & Triks

Materialer

De materialene som brukes på bildene kan være vanskelige å fatt i. Derfor har vi funnet lignende produkter på nettet. Her fra Hagmans. Så sant det er mulig, bør du alltid bruke produkter fra én produsent. Da er du sikker på at alt fungerer godt sammen.

Støvbinder

Vannbasert produkt som sikrer en støvfri bunn for overmaling med for eksempel epoksy

Reparasjonsmørtel

Hurtigtørkende og enkel å jobbe med. Lagtykkelse fra 1 til 25 mm.

Epoksysparkelmasse (2-komponent)

Til småhull/sprekker i tre, betong m.m. før epoksymaling.

Epoksyklarlakk

(2-komponent). Klar lakk i glans 90. Meget høy slitestyrke og lang holdbarhet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Betonggulv