Betonggulv

Uansett om du står foran en jobb med å lage et helt nytt gulv eller reparere et eksisterende i boligen din, vil et betonggulv alltid være en både god og billig løsning. Her kan du lese mye mer om hvordan du kommer i gang med å støpe betonggulv. Du finner mange gode tips og triks til blant annet hvordan du sliper gulvet med en betongsliper, og hvordan du kan utbedre sprekker i betonggulv.

  Kjekt å vite om betonggulv

  Betonggulv har blitt populære i moderne hjem, på grunn av sitt rå og urbane utseende. Det flotte og rå betonggulvet kalles også “New Yorker-gulv”, fordi gulvtypen ofte ble sett i eldre leiligheter i New York.

  Et betonggulv består, som navnet sier, av betong alene. Et betonggulv er derfor også veldig slitesterkt og kan holde i mange år.

  Før du setter i gang med å støpe betonggulv

  Det er ikke vanskelig å støpe et betonggulv, men det kan være et tidkrevende prosjekt. Mange gamle hus har allerede betonggulv, og disse kan du faktisk også enkelt både renovere og vedlikeholde selv.

  Du kan for eksempel slipe betonggulv. Hvis du vil ha et betonggulv med et blankt og glatt utseende, kan du lage deg et polert betonggulv, eller så kan du kanskje også male et betonggulv.

  Opp gjennom årene har vi laget mange artikler om betonggulv. Derfor vil du finne en masse gode råd og inspirasjon her og andre steder på nettsidene våre.

  Hvordan sliper du et betonggulv?

  Hvis du allerede har et betonggulv som trenger en oppfrisking, er det smart å begynne med å slipe gulvet. Det kan du gjøre med en betongsliper. En betongsliper er et stort verktøy, som de færreste har selv. Du kan derfor leie deg en hos en verktøyutleier. Betongsliperen er enkel å håndtere, hvis du er vant til gjør det selv-arbeid.

  Hvis du skal slipe et helt gulv, vil det være best å bruke en betongsliper. Dreier det seg bare om noen få ujevnheter som skal slipes, kan du slipe betonggulv på en enklere måte. Du kan for eksempel slipe betonggulv med en vinkelsliper. En betongsliper krever litt mer erfaring. Derfor kan det være smart å begynne med en vinkelsliper med en slipekopp. Det gjelder særlig hvis det ikke er hele gulvet som trenger å bli slipt.

  I denne artikkelen kan du lese mye mer om hvordan du kommer godt i gang med å slipe betonggulv: Betongsliper: Slik sliper du betong

  Behandling av betonggulv

  Når betonggulvet er slipt, kan utseendet fortsatt fremstå litt grått og kjedelig. Da kan det behandles. Du kan også gjøre gulvet enda sterkere, hvis du etterbehandler med for eksempel lakk, slik at du får et polert betonggulv.

  Lakk er en god løsning hvis du ønsker både et rått utseende og et nesten vedlikeholdsfritt betonggulv.

  Male betonggulv

  Er du ikke glad i vanlig betongutseende, trenger du ikke male gulvet med blank lakk. Du kan også male betonggulvet med farger. Epoksymaling er vannbasert, kan tones i flere forskjellige farger, og du kan få et betonggulv i akkurat den fargen du vil med epoksymaling.

  Her kan du finne mer informasjon om hvordan du kan male betonggulv: Male betonggulv: Hva maler jeg betonggulvet med?

  Du kan også farge betong med oksidfarger. Det er pulverfarger som inneholder jernoksider. Fargene er ikke giftige, og de kan lett blandes i mørtelen til betonggulv.

  Les mer om pulverfarger i betong her: Betong i farger - slik støper du med farget betong

  Hva koster betonggulv?

  Det trenger verken å være vanskelig eller dyrt å støpe et betonggulv. Prisen avhenger selvsagt av hvor mange kvadratmeter det dreier seg om, og hvorvidt du vil polere og etterbehandle med lakk eller maling på betonggulvet. Men du må minst regne med en pris på omkring 300-500 kroner per m2 for et vanlig betonggulv.

  Skal du male betonggulvet etterpå, stiger selvsagt prisen avhengig av prisen på malingen.

  Du kan også bruge pulverfarger til betonggulv, og med dem kan du også nøye deg med eventuelt å farge kun de ytterste lagene av betonggulvet.

  Du vil derfor ganske rimelig kunne friske opp enkelte rom i boligen med et betonggulv.

  Sprekker i betonggulv

  Kanskje har du allerede et betonggulv i boligen din, som har behov for å bli reparert. Du kan enkelt fikse sprekker i et betonggulv selv. Sprekkene skal sparkles, og deretter skal du slipe etter.

  Her kan du lese mer om utbedring av sprekker i betonggulv: Hvor farlig er sprekker i betonggulvet?

  Hvor kan jeg støpe betonggulv?

  En stor fordel ved et betonggulv, er at det ikke krever en masse vedlikehold. Hvis du også velger å male et betonggulv med epoksymaling, vil betonggulvet kunne tåle en hel masse forskjellig slitasje.

  Betonggulv egner seg særlig godt til enkelte rom i boligen:

  • Betonggulv på bad
   Et betonggulv på badet vil kunne stå imot både vann og fukt. Det vil dessuten være et robust og sklisikkert gulv, noe som er bra på badet.

  • Betonggulv på kjøkken
   Du kan med stor fordel ha betonggulv på kjøkkenet. Det vil alltid være mye aktivitet på kjøkkenet. Derfor er det viktig at du bruker en ekstra slitesterk maling, hvis du velger å male betonggulvet.

  • Betonggulv i verksted
   Særlig i verkstedet er det smart med et betonggulv. Hvis du velger å male betonggulvet i verkstedet, vil betonggulvet kunne tåle stort sett alle typer slag og kjemikalier.

  Gulvvarme i betonggulv

  En ulempe ved betonggulv, er at det kan være ganske kaldt å gå på. Det finnes det heldigvis råd for, hvis du har planer om å støpe et nytt betonggulv; da støper du inn varme i gulvet.

  Det kan være et stort prosjekt å etablere gulvvarme i betong. Kanskje må du bryte opp det gamle betonggulvet først, eller kanskje kan du nøye deg med å frese ned slangen eller kablene til gulvvarmen i det eksisterende betonggulvet.

  I denne artikkelen kan du lese en grundig veiledning til hvordan du lager gulvvarme i betong: Etablering av innstøpt gulvvarme