Oppretting av betonggulv

Skal du legge fliser på et betonggulv, skal det være helt plant. Vi viser deg hvordan du fikser oprettingen med selvnivellerende gulvsparkelmasse.

Gulvsparkelmasse

Gulvsparkelmassen kalles selvnivellerende, men den må ha litt hjelp, for eksempel fra en tannsparkel, for å flyte ut til et jevnt lag.

Skal du legge fliser på et betonggulv, skal det være helt plant. Ellers vil ikke flisene ligge jevnt.

Opprettingen gjør du ved å helsparkle med selvnivellerende gulvsparkelmasse. Er det større fordypninger, skal de fylles først.

Her gjennomgår vi trinn for trinn hvordan det skal gjøres.

Slik utjevnes større fordypninger

1

Større fordypninger og topper skal utjevnes før du kan helsparkle. Vask først hele gulvet med et kraftig rengjøringsmiddel, finn toppene ved hjelp av et vater, og marker områdene.

2

Toppene slipes ned med en diamantslipekopp på vinkelsliperen. Det støver voldsomt, så husk støvmaske og vernebriller, og steng omhyggelig igjen ut mot resten av huset.

3

Gulvet primes. Primeren skal sikre vedheft og mette sugende områder, slik at fukten ikke trekkes ut av sparkelmassen. Primeren blandes etter anvisningene og påføres med en kost.

4

Fordypninger i gulvet markeres. Igjen kan du bruke vateret til å finne frem til dem. Strek områdene tydelig opp med en sprittusj.

5

Fordypninger fylles opp med en sparkelmasse som kan klare tykke lag (for eksempel hurtigherdende Lip 245). Vær nøye med avrettingen, slik at du unngår nye topper på gulvet.

Slik sparkles hele gulvet

1

Hele underlaget smøres med primer. Den sikrer at nivelleringsmassen kleber til underlaget, og den hindrer at sugende underlag trekker fukten ut av massen, så den tørker for raskt.

2

Sparkelmassen røres opp. Hell først vann i en murerbalje, og bland gulvsparkelmassen etter anvisningene. Bland med en blandevisp på en kraftig bormaskin, til du har en jevn masse.

3

Den ferdigrørte sparkelmassen tømmes ut i passe porsjoner. Hvis den ikke renner ut noenlunde enkelt, så er den for tykk og trenger mer vann

4

Selv om sparkelmassen kalles selvnivellerende, må den hjelpes litt på vei med en bred sparkel eller en tannsparkel. Deretter skal massen herde et døgns tid.

5

Det blir nesten alltid små topper og ujevnheter. Og skal det senere legges fliser, skal flaten være plan. En koppskive på vinkelsliperen fjerner ujevnhetene.

6

Skal du legge fliser på gulvet, skal gulvet primes igjen. Ellers vil fukten suges så raskt ut av flislimet at flisene får dårlig vedheft.

Marker høyden med skruer

Skal overflaten være helt plan, er det en fordel å ha noe å styre etter.

Er det ikke gulvvarme under, kan du med fordel gjøre følgende: Sett skruer i gulvet, og skru dem ned til hodene sitter i den høyden gulvet skal ha.

Da kan sparkelmassen trekkes ut til den akkurat dekker disse målepunktene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Betonggulv