Slik støper du gulv

Uansett om det skal støpes et betonggulv i kjelleren eller det skal støpes oppå et bjelkelag, kan du gjøre jobben selv. Det er mye penger å spare, men det krever forberedelse og nøyaktighet. I tillegg er det viktig at du er sikker på at gulvkonstruksjonen kan bære den tunge betongen.

Et betonggulv er overkommelig å støpe selv, og behagelig å gå på hvis det er innlagt gulvvarme.

Et betonggulv er overkommelig å støpe selv, og behagelig å gå på hvis det er innlagt gulvvarme.

Støp oppå trebjelker

1

Det gamle gulvet er fjernet, og det er isolert. Nå legges svalehaleplater på tvers av gulvbjelkene med minst én bølges overlapp i sidene og 5 cm i endene. Avslutt med en skrue i hvert hjørne av rommet.

2

Når varmeslangene er lagt ut og klipset fast, støpes kanter (“lirer”) hele veien rundt i den høyden betonggulvet skal ha. De rettes opp etter et langt vater.

3

Når lirene har satt seg, støpes gulvet én meter om gangen i samme høyde som lirene. Betongen fylles inn under varmeslangene og stampes godt ned i bølgene i svalehaleplatene.

4

Gulvet rettes opp med en såkalt rettholt (en lang, rett aluminiumsskinne, som rekker på tvers av rommet) fra lire til lire. Skinnen trekkes sikksakk mot deg.

5

Betongen glattes med et pussebrett i sirkelbevegelser. Deretter støpes neste seksjon på cirka én meters bredde, og den rettes av og pusses glatt. Gulvet dekkes til, så det ikke tørker for raskt.

Støp med armeringsnett

1

Det gamle gulvet er fjernet ned til terrengdekket, og det er lagt radon­ sperre og isolasjon i form av markplater. Deretter legges armeringsnett ut på klosser, så det ligger midt i betonglaget.

2

Varmeslanger legges ut og bindes fast til armeringsnettet. Det er smart å bruke en skrumaskin til å binde med - det er mange biter ståltråd som skal brukes. Alternativt kan du bruke strips.

3

Langs veggene støpes betongkanter (lirer), som rettes helt rett opp etter et vater. Hvis lirene får lov til å herde, skal de primes før resten av gulvet støpes.

4

Betongen, som skal være grøtaktig i konsistensen, fordeles med en spade. Deretter er en stavvibrator til stor hjelp for å få betongen til å flyte ut og fjerne alle luftbobler.

5

Betongen legges ut én meter om gangen. Deretter trekkes den av i sikksakkbevegelser med en rettholt eller et langt, rett bord, som kan rekke fra lire til lire.

6

Før neste seksjon på én meter støpes, glattes betonglaget med et pussebrett - eller et glattebrett som her. Selv om det kanskje skal fliser på etterpå, skal gulvet være jevnt og glatt.

Smart metode: flytesparkel

Hvis du vil ha et luksusbetonggulv, kan du avslutte med å legge ut noen centimeter flytende sementsparkel. Det er en selv­ nivellerende sparkelmasse, som blir like hard som betong.

Sparkelmassen fås i flere farger og kan poleres opp til noe som ligner høyglans. Har du ikke allerede gulvvarme, kan du legge varmekabler i sparkelmassen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Betonggulv