Støp et betonggulv selv

Det krever øvelse å få den selvnivellerende sparkelmassen helt jevnt fordelt på gulvet. Til gjengjeld blir du belønnet med et flott betonggulv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
30 timer
Pris
10.000 kroner

Intro

Betonggulv er populære - med god grunn.

De er rå og flotte. De er slitesterke og enkle å holde rene. I tillegg er de ideelle til gulvvarme.

Er du så heldig å ha et betongdekke i huset, kan du fint selv støpe det luksuriøse betonglaget, som gir en ekte New York-stemning.

Veiledning

01
Rengjøring og tildekking skal det ikke spares på 5 Trinn

For å få det ekstra betonglaget til å hefte på underlaget, skal underlaget være fullstendig rent, støvsuget og primet. Primeren lukker porene i underlaget, slik at væten ikke trekkes for raskt ut av den betongsparkelmassen som legges ut. Skjer det, herder den nemlig ikke skikkelig, og holdbarheten forringes.

Tildekkingen er også viktig - gulvsparkelmassen spruter garantert, og det er vanskelig å få av når det har tørket.

1

Underlaget skrapes rent for malingsrester, teppelim og annet. Målet er at betongunderlaget skal være åpent og ubeskyttet, slik at primeren kan trenge inn og sikre en ordentlig vedheft.

2

Deretter skal det støvsuges. Alt som er skrapet løs skal selvsagt fjernes, men gulvet skal også støvsuges godt. Støvsug et par ganger, til alt støv er forsvunnet.

3

Tildekking. Det er en god idé å dekke til en meter opp på veggene. Det er mye enklere å fjerne papiret enn å måtte slipe vekk en million flekker etter sprut fra gulvsparkelmassen.

4

Selvklebende kantbånd. En spesiell selvklebende skumplastmembran kjøpes på rull og skal nå i bruk.

5

Sikring av kantene. Det selvklebende kantbåndet settes rundt i alle kanter. Det sikrer noen millimeter luft mellom det nye gulvet og veggene, slik at støpen kan bevege seg under herdingen.

02
Primer og armering avslutter forberedelsene 3 Trinn

Primeren sikrer vedheft og lukker overflaten. Det selvklebende glassfibernettet fra Bostik armerer gulvsparkelmassen og reduserer risikoen for sprekker. Litt som armeringsjern.

1

Primeren helles opp i et spann eller en balje som er stor nok til den kosten den skal påføres med. En vanlig feiekost er greit.

2

Kosten gjennomvætes med primer, som fordeles jevnt over gulvet. Noen steder suger gulvet mer enn andre steder.

3

Legg ut armeringen. Når primeren er tørr, rulles den selvklebende armeringen ut med 5-10 cm overlapp og trykkes fast.

03
Maskinhjelp leies 2 Trinn

Du kan blande gulvsparkelmassen for hånd og helle den ut fra et spann - men det kan fort gå galt hvis området du skal støpe er for stort.

1

Lei en tvangsblander og en pumpe. Gulvsparkelmassen skal røres godt gjennom og legges ut ganske raskt etterpå. Derfor er en blandemaskin og en pumpe en god investering. Og minst én hjelper!

2

Lei en slipemaskin. Når gulvet er støpt og herdet skal det slipes. Det kan kun gjøres med en profesjonell maskin.

04
Gulvstøpingen - nå skjer det endelig noe 6 Trinn

Her skal det støpes gulv i en hel førsteetasje, så vi har leid en betongpumpe som leverer en konstant strøm av gulvsparkelmasse fra betongblanderen. Det krever et par hjelpere til å fore maskinen, men da går det også fort. Alternativt kan du blande sparkelmassen og kjøre den inn i et spesielt spann på hjul som du også kan leie. Unngå å ende i et hjørne omgitt av betong - og bruk for sikkerhets skyld sko som kan tåle gulvsparkelmassen.

1

Begynn ute ved en av kantene, og legg ut sparkelmassen i en rolig strøm mens du beveger deg et par meter fremover.

2

Fortsett innover gulvet, og prøv å legge ut noenlunde like mye sparkelmasse overalt.

3

Hjelp sparkelmassen litt på vei. Den er riktig nok selvnivellerende, men den skal ha litt hjelp av for eksempel en asfaltrake.

4

Pass på armeringsnettet. Gå forsiktig, så du ikke river opp armeringsnettet - det gjelder naturligvis også hvis du har lagt ut elektrisk gulvvarme på nett.

5

Gå over med asfaltraken, slik at den utstøpte flaten fremstår helt glatt og jevn. Du kan tråkke i den flytende sparkelmassen - sporene glatter du bare ut når du går tilbake.

6

Vær nøye langs sidene. Det kan være høydeforskjeller, men sjekk at det er minst 20 mm betong overalt.

05
Betonggulvet skal slipes, så det blir fullstendig glatt 2 Trinn

Betongsparkelmassen skal være fullstendig tørr og gjennomherdet før den kan slipes. Det vil si etter minst 12 timer. Lei en gulvslipemaskin, og kjøp slipeskiver i korn 80, 120 og 180. Gulvet skal nemlig slipes tre ganger med støvsuging mellom. Husk støvmaske - betongstøv er ikke godt i halsen.

1

Begynn med å grovslipe. Bruk en slipeskive med korn 80, og slip hele gulvet. I begynnelsen kan det være litt vanskelig å styre maskinen, og du skal være oppmerksom på at den ikke kommer helt ut i hjørnene; der må det brukes en plansliper eller en deltasliper.

2

Deretter finslipes gulvet. Først med korn 120 og til slutt med korn 180. Det skal støvsuges etter hver sliping. Bruk en verkstedstøvsuger - en vanlig husholdningsstøvsuger kan bli ødelagt av det fine betongstøvet.

06
Betongfiller og gulvpolish avslutter prosjektet 5 Trinn

For å lukke alle de bittesmå hullene som er i betongen, fyller du dem ut med betongfiller. Det påføres med en svaber i tre omganger, med tørketid mellom. Tørketiden avhenger av temperaturen og luftfuktigheten, men 2-4 timer er normalt.

Den siste finishen kommer med gulvpolishen, som forsegler overflaten. Polishen skal først påføres når filleren er helt tørr - det kan ta noen dager, avhengig av luftfuktigheten.

1

Betongfilleren helles ut på gulvet rett fra dunken. Første gang går det med mye, så kjøp rikelig og gjør en avtale om at du kan returnere dunker du ikke bruker.

2

Filleren fordeles med gulvsvaberen, og her er det viktig å arbeide vått i vått slik at det ikke blir striper. Gjenta behandlingen i alt tre ganger.

3

Bruk en vaskepels til filler og polish - en vanlig kost eller pensel kan lage striper som er alt annet enn pene.

4

Avslutt med polish. Når filleren er helt tørr, skal det påføres to lag gulvpolish. Om du velger en matt eller en blank versjon er underordnet. Polishen påføres på samme måte som filleren.

5

Helt til slutt fjernes de blå avstandsstrimlene langs gulvet, og fotlistene monteres. Deretter kan det møbleres.

Materialer

 • Tildekkingspapir
 • Kantbånd
 • Primer
 • Glassfibernett
 • Gulvsparkelmasse
 • Jontec Technique F2h-porefyller
 • Jontec Matt F2f-gulvpolish

Spesialverktøy

 • Betongblander
 • Polermaskin

Tidsforbruk

Regn med å bruke 25-30 timer, fordelt over 10-12 dager.

Pris

20 m² kommer opp i 8-10.000 kr, pluss leie av maskiner.

Vanskelighetsgrad

Det krever øvelse å få den selvnivellerende sparkelmassen helt jevnt fordelt på gulvet.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Betonggulv