Derfor elsker vi klikk

Klikkgulvene revolusjonerte gulvmarkedet da de kom. Det var slutt på lim, og det ble både raskere og enklere å legge gulv. Siden den gang er klikksystemene utviklet ytterligere, og med siste generasjon av klikk er det blitt enda enklere å legge klikkgulv. Hemmeligheten er et lite plaststykke, som for alvor låser vår kjærlighet til klikkgulvet.

Klikkgulv

G5 er et lite rødt plaststykke, som ligner et bit vingummi. Den sitter i endeskjøtene på bordene og gjør at de kan klikkes sammen ett brett av gangen.

Da vi her i Gjør Det Selv for mange år siden første gang testet det nye konseptet “klikkgulv”, var det med stor begeistring. Frem til da var lamellparkettgulv blitt lagt med lim mellom fjær og not, og nå var det “som å rulle ut et vegg til vegg-teppe”, som håndverkeren vår begeistret utbrøt den gang i 2004 (ja, eldre er faktisk ikke oppfinnelsen. Pergo tok ut patentet i 2001).

Redaksjonen anbefaler: Legg klikkgulv med god akustikk

Men artikkelen fra den gang avslører også at det fortsatt måtte vippes, vrikkes og slås for å få alt til å passe, selv om det var blitt enklere å legge et gulv. Spesielt utfordrende var det at gulvbordene først skulle settes sammen i rekker i hele rommets bredde, før rekken skulle klikkes sammen med den foregående. Ofte krevde det to mann å styre de lange, sammenhengende stykkene på plass. Men ideen var likevel et så stort fremskritt, at klikkgulv i løpet av få år ble måten å legge lamellparkett på. Mange klikkgulv settes stadig sammen på denne måten.

Siste skudd på stammen er – etter flere videreutviklinger av klikksystemet – G5. Det er femte generasjon av klikksystemet, og med det kan du legge ett bord om gangen, takket være en fleksibel fjær- og notløsning på kortsiden av bordene. Det er nesten en like god nyhet som selve klikkgulvet var i 2004. Vi er – igjen – begeistret.

Under kan du se hvordan klikksystemet fungerer:

Slik var de første klikkgulvene

De første klikksystemene ble holdt sammen med låser som denne. Satte du fast et bord på langsiden, kunne du ikke klikke sammen de korte endene, fordi låsene ikke kunne finne sammen i to retninger samtidig. Løsningen ble å sette sammen en hel rekke om gangen, ende mot ende. Deretter kunne hele rekken klikkes på den foregående.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulv