Fakta om gulvfliser

Visste du at det er god skikk å legge flisborder mellom hele flisrekker – og altså ikke mot de tilskårne flisene ved veggen? Vi har samlet en rekke fakta om fliser, som er greie å kjenne.

Vi legger større fliser enn tidligere

Fra Sydeuropa brer det seg en tendens til at fliser blir større og større. Det er bare å venne seg til å møte størrelser som 30 x 60, 50 x 50 og 50 x 100 centimeter. Fliser i denne størrelsen er vanskelige å få til å ligge i nivå med hverandre, men bruker du såkalte flisklips, kan du sikre at de ligger like høyt.

Teglfliser er kun for de tålmodige

Tegl er flott, men for de tålmodige. Det tar år før fliser av uglasert tegl er mettet med såpe og impregnering, og frem til da misfarges de lett. Tegl blir til gjengjeld flottere med årene. En advarsel: kaffe gir verre flekker enn rødvin på et teglgulv.

Fliser med rett kant kan ligge tettere

Noen rustikke fliser og tegl ser best ut med en bred fuge. Men et generelt råd er å gå etter så liten fuge som mulig. Normalt er kantene dog så uregelmessige at du bør lage minst 4 mm fuger for å fange opp ujevnhetene. Men hvis du bruker rettskårne fliser, er kantene så nøyaktige at du kan legge flisene med fuger helt ned til 2 mm. De koster litt ekstra, men de er veldig elegante. Du kan også legge skårne fliser kloss inn mot hverandre - det kalles knasfuge - men da kan du ikke lukke tett med fugemørtel.

Underlaget prøver å tørke ut limet

Legger du fliser på et betonggulv, bør du først vanne gulvet grundig, eller gi det en primer som lukker porene. Ellers vil betongen trekke vannet ut av flislimet, slik at det blir vanskelig å jobbe med, fordi det blir for fast - og verre enda: limet får aldri ordentlig feste hvis det tørker for fort, og det risikerer aldri å herde. Det samme gjelder for underlag av for eksempel tegl og gips.

Rør ingen hindring

Tidligere var det vanskelig å legge fliser rundt rør, men med moderne verktøy er det ikke lenger noe problem. Først borer du et hull til røret med et diamantbor e.l. - så stort at det er 1 cm luft rundt røret. Deretter deler du flisen akkurat midt i hullet, før de to delene limes opp.

Små rom skal ikke alltid ha små fliser

Det er en myte at du alltid skal velge små fliser til små rom. Tvert i mot vil et lite rom normalt virke større med store fliser. Dessuten gir store fliser et roligere uttrykk. Velger du store fliser på badet, er det en fordel med et avlangt gulvavløp ved veggen. Da klarer du deg med med gulvfall til én side. Det gjør det lettere å legge de store flisene.

Store tenner til store fliser

Tannsparkelen din skal passe til flisene. En 6 x 6 mm tannsparkel etterlater langt mindre flislim enn tannsparkelen med 10 x 10 mm tenner. Dette skal du være bevisst på. Generelt passer små tenner til små fliser, hvis baksiden og underlaget er plant. Du kan se om tannsparkelen har en passe størrelse ved å løfte opp den første flisen og sjekke om det er lim på hele baksiden. Er det ikke det, er mørtelen enten for fast, eller du skal gå opp en størrelse på tennene og legge ut mer lim.

    Akkurat nå leser andre ...