Vi legger større fliser enn tidligere
Fra Sydeuropa brer det seg en tendens til at fliser blir større og større. Det er bare å venne seg til å møte størrelser som 30 x 60, 50 x 50 og 50 x 100 centimeter. Fliser i denne størrelsen er vanskelige å få til å ligge i nivå med hverandre, men bruker du såkalte flisklips, kan du sikre at de ligger like høyt.
Borden bør ligge mellom hele fliser
Hvis du skal legge en bord i flisgulvet, f.eks. en rekke fliser i andre mål eller far-f.eks. bør den normalt ligge mellom to rekker hele fliser. Rekkefølgen av fliser sett fra veggen vil derfor typisk være slik: først de tilskårne ved veggen, så en rekke hele fliser og først deretter bor-først den og de neste hele rekkene - med mindre du er heldig eller flink og får alt til å gå opp uten tilskjæringer ytterst.
Fliser med rett kant kan ligge tettere
Noen rustikke fliser og tegl ser best ut med en bred fuge. Men et generelt råd er å gå etter så liten fuge som mulig. Normalt er kantene dog så uregelmessige at du bør lage minst 4 mm fuger for å fange opp ujevnhetene. Men hvis du bruker rettskårne fliser, er kantene så nøyaktige at du kan legge flisene med fuger helt ned til 2 mm. De koster litt ekstra, men de er veldig elegante. Du kan også legge skårne fliser kloss inn mot hverandre - det kalles knasfuge - men da kan du ikke lukke tett med fugemørtel.
Lyse fuger skal helst være tette
Hvis du velger en lys fuge mellom flisene, er det en god idé å velge en “lukket” eller “tett” fugemasse, som egentlig er beregnet til sterkt sugende fliser. Den er litt dyrere, men er også mer fargeekte og tar ikke mot skitt på samme måte som en billigere mørtel. Også glassfliser bør ha en lukket fuge, fordi skitt i fugene vil speile seg inn i sidene på glassflisene.
Mørke fliser kan samle et rom
Et generelt råd for flisgulv går ut på å velge lyse eller nøytrale farger til de store flatene. Hvis rommet er vel-Hvis lyst, kan et mørkt gulv likevel fun-dig fint ved å “samle” rommet. Men pass på; det blir fort dystert, hvis vegger og møbler også er mørke.
Underlaget prøver å tørke ut limet
Legger du fliser på et betonggulv, bør du først vanne gulvet grundig, eller gi det en primer som lukker porene. Ellers vil betongen trekke vannet ut av flislimet, slik at det blir vanskelig å jobbe med, fordi det blir for fast - og verre enda: limet får aldri ordentlig feste hvis det tørker for fort, og det risikerer aldri å herde. Det samme gjelder for underlag av for eksempel tegl og gips.
Myke tak er best til harde fliser
Bytter du fra tre til fliser på gulvet ditt, vil lyden i rommet bli hardere, og for noen ubehagelig. Derfor kan det bli nødvendig å rette opp på akustikken med lydabsorberende takplater, mykere møbler eller tunge gardiner, som kan absorbere romklangen.
Rør ingen hindring
Flislim best i små porsjoner
Det er en dårlig idé å satse på å spare tid ved å blande en stor porsjon flislim før du setter i gang. Limet begynner å herde fra det er i kontakt med vann. Det lønner seg derfor best bare å blande en porsjon du er sikker på å få brukt før den blir for tørr. Begynn for eksempel med en porsjon som tilsvarer en halv kvadratmeter - og bland neste porsjon når du er i ferd med å ha brukt opp den første. Den nye porsjonen kan stå noen minutter og bli helt optimal å arbeide med, mens du bruker resten av den gamle porsjonen. Følg bruksanvisnin-gamle men husk generelt at limet heller må være for tynt enn for tykt.
Små rom skal ikke alltid ha små fliser
Det er en myte at du alltid skal velge små fliser til små rom. Tvert i mot vil et lite rom normalt virke større med store fliser. Dessuten gir store fliser et roligere uttrykk. Velger du store fliser på badet, er det en fordel med et avlangt gulvavløp ved veggen. Da klarer du deg med med gulvfall til én side. Det gjør det lettere å legge de store flisene.
Beskytt fugene
Impregnerer du de nye mørtelfugene så snart de er solide nok, og gulvet kanskje er blitt avkalket, så holder fugene seg pene i veldig lang tid.
Store tenner til store fliser
Tannsparkelen din skal passe til flisene. En 6 x 6 mm tannsparkel etterlater langt mindre flislim enn tannsparkelen med 10 x 10 mm tenner. Dette skal du være bevisst på. Generelt passer små tenner til små fliser, hvis baksiden og underlaget er plant. Du kan se om tannsparkelen har en passe størrelse ved å løfte opp den første flisen og sjekke om det er lim på hele baksiden. Er det ikke det, er mørtelen enten for fast, eller du skal gå opp en størrelse på tennene og legge ut mer lim.