Selv om det er ergerlig at det er slått av en flik på en gulvflis, er det ingen grunn til å fortvile. Som vi viser deg her, er det enkelt å skifte ut en enkelt flis. Har du i tillegg spart et par overskytende fliser fra den gangen gulvet ble lagt, blir jobben enda enklere.

Her må du være oppmerksom

Det som krever litt konsentrasjon, er å fjerne den ødelagte flisen uten at du skader noen av flisene ved siden av. I tillegg skal selvfølgelig høyden på den nye flisen være på nivå med flisene på resten av gulvet. Ta deg derfor god tid når du fjerner flisen, og vær nøye når du sjekker om den nye flisen passer i hullet. Husk også at det skal være plass til flislim.

På disse sidene bruker vi en multikutter og en borhammer med en flatmeisel, men en vinkelsliper og en vanlig hammer og en flatmeisel kan også fint gjøre jobben.

I dette gulvet er det for øvrig gulvvarme. Den har vi slått av, slik at flislimet og fugemassen ikke herder for raskt og blir svak.

Derfor har det gått galt

Gulvfliser er per definisjon meget robuste. De tåler for eksempel stor slitasje og sterke rengjøringsmidler. Mister du imidlertid tunge og skarpe ting på flisene, kan du være uheldig å slå hull på den ellers sterke og steinharde overflaten.

Knekte fliser ser du også en gang i blant. Problemet skyldes ofte at det ikke er kommet flislim under hele flaten. En del av flisen blir dermed hengende i ”løse luften”. Belastes den med stor vekt, vil den derfor lett kunne knekke.

SLIK GJØR DU
Gulvflis - skift den ødelagte gulvflisen 1. Fjern fugen rundt flisen. Her gjør vi det med en multikutter med en hardmetallsegmentblad. Alternativt kan fugen skjæres med en tynn skive på vinkelsliperen.
Gulvflis - skift den ødelagte gulvflisen 2. Med en borhammer bankes flisen opp. Dette kan også gjøres med hammer og meisel. Pass på at du ikke treffer flisene som ligger rundt.
Klinker - skift den ødelagte klinke 3. For å få plass til det nye flislimet, renses hullet nøye. Det kan enten gjøres for hånd med en flatmeisel og hammer, eller med en borhammer, som vi bruker.
Gulvflis - skift den ødelagte gulvflisen 4. Den nye flisen prøves i hullet. Den skal ikke stikke over de andre flisene, og husk at det skal være litt plass til flislimet. Trekk deretter limet på underlaget.
Gulvflis - skift den ødelagte gulvflisen5. Smør fugemasse ned i fugene med en murerskje. Fyll deretter fugene ved å føre et gummibrett diagonalt på fugen – først fra den ene, deretter fra den andre siden.
Gulvflis - skift den ødelagte gulvflisen 6. Marker den nye flisen med et kryss av teip, slik at du ikke kommer til å tråkke på den før fugemassen er herdet, og flisen er klar til å tåle belastning.