Slik skifter du den ødelagte gulvflisen

Med riktig verktøy kan du ganske enkelt skifte ut en ødelagt gulvflis. Den skal bare forsiktig skjæres løs og fjernes, før den nye flisen limes fast og fuges på normalt vis.

Intro

Selv om det er ergerlig at det er slått av en flik på en gulvflis, er det ingen grunn til å fortvile. Som vi viser deg her, er det enkelt å skifte ut en enkelt flis. Har du i tillegg spart et par overskytende fliser fra den gangen gulvet ble lagt, blir jobben enda enklere.

Redaksjonen anbefaler: Fakta om gulvfliser

Her må du være oppmerksom

Det som krever litt konsentrasjon, er å fjerne den ødelagte flisen uten at du skader noen av flisene ved siden av. I tillegg skal selvfølgelig høyden på den nye flisen være på nivå med flisene på resten av gulvet. Ta deg derfor god tid når du fjerner flisen, og vær nøye når du sjekker om den nye flisen passer i hullet. Husk også at det skal være plass til flislim.

På disse sidene bruker vi en multikutter og en borhammer med en flatmeisel, men en vinkelsliper og en vanlig hammer og en flatmeisel kan også fint gjøre jobben.

I dette gulvet er det for øvrig gulvvarme. Den har vi slått av, slik at flislimet og fugemassen ikke herder for raskt og blir svak.

Materialer

  • Multikutter m/segmentblad
  • Borhammer
  • Murerskje
  • Gummibrett
  • Fugesvamp

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

1

Fjern fugen rundt flisen. Her gjør vi det med en multikutter med en hardmetallsegmentblad. Alternativt kan fugen skjæres med en tynn skive på vinkelsliperen.

2

Med en borhammer bankes flisen opp. Dette kan også gjøres med hammer og meisel. Pass på at du ikke treffer flisene som ligger rundt.

3

For å få plass til det nye flislimet, renses hullet nøye. Det kan enten gjøres for hånd med en flatmeisel og hammer, eller med en borhammer, som vi bruker.

4

Den nye flisen prøves i hullet. Den skal ikke stikke over de andre flisene, og husk at det skal være litt plass til flislimet. Trekk deretter limet på underlaget

5

Smør fugemasse ned i fugene med en murerskje. Fyll deretter fugene ved å føre et gummibrett diagonalt på fugen - først fra den ene, der etter fra den andre siden.

6

Marker den nye flisen med et kryss av teip, slik at du ikke kommer til å tråkke på den før fugemassen er herdet, og flisen er klar til å tåle belastning.

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

VERKTØY: Slik bruker du en stor borhammer

Borhammeren er en sterk makker til en rekke tunge renoveringsoppgaver. Utstyrt med riktig tilbehør kan du for eksempel bruke den til å lage spor i murveggen og fjerne fliser fra baderomsgulvet. Lær maskinen bedre å kjenne i denne videoen.

Video

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...