Avslutt med spunser

Vil du gjerne gjøre litt ekstra ut av gulvet ditt, har gulvleggeren her et tips om hvordan du lager et flott maritimt gulv med trespunser

For å kunne lage dette, er det nødvendig å investere i et spesielt spunsborsett. Det ene boret brukes til å lage spunsene, mens det andre brukes til å lage hullene til dem. På en søylebormaskin bores det en masse spunser.

Velger du et lyst gulv, kan du med fordel velge noe mørkere tre til spunsene, da det vil gi et flott spill.Det er ingen grunn til å bore helt gjennom, 1 cm er nok. Spunsene kan nå lett brekkes av med et stemjern. Nå er spunsene klare. Neste skritt er å montere gulvet.

Gulvleggeren er veldig nøye med å måle nøyaktig opp til spunsene, da selv de minste avvik vil bli ganske iøynefallende på et helt gulv. Her har vi valgt å sette skruene 3 cm inn fra hver side. Når det er målt, må det forbores.

Først borer gulvleggeren en liten centimeter ned ved hver markering med boret fra spunsboresettet. Deretter skrus det skruer i samtlige hull. Som man ser, sitter skruene nå så langt nede i hullene at de lett kan dekkes med spunsene.

LES OGSÅ: Hurtigguide til pluggbor

Fagmannen smører litt lim rundt på spunsen, før den forsiktig bankes ned i hullet. Husk å være nøye med å få årringene i spunsen til å vende samme vei som de i gulvbordet.

Den delen av spunsen som stikker opp over bordet, må nå stemmes vekk. Fagmannen starter høyt oppe på spunsen, for å se hvilken vei fibrene går, og dermed hvilken vei stemjernet vil gå.

Hvis stemjernet går nedover, er man nødt til å stemme fra den andre siden, så man ikke ved et uhell stemmer ned i bordet.

Spunsen er nå så godt som i nivå med gulvet, så fagmannen avslutter med å slipe med sandpapir, korning 120. Prosessen gjentas på resten av gulvet, og selv om det krever god tid, får du et flott og annerledes gulv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gulv