Hurtigguide til pluggbor

Når du vil skjule skruene på et lekkert terrassegulv eller et flott plankegulv med plugger, skal du bruke et pluggbor.

Det er ikke et bor du finner i de fleste verktøykasser. Et pluggbor er nemlig en spesialist som brukes når det skal bores plugger til for eksempel et terrassegulv eller et plankegulv.

Men et pluggbor er ikke nok alene. Det er nemlig også bruk for et sylinderbor når skruene i terrassebordene skal plugges. Derfor selges pluggbor ofte som et pluggborsett med sylinderbor og pluggbor i forskjellige størrelser.

Slik virker et pluggbor

Et pluggbor består av et rundt skjær med hull i midten. Det er hullet i midten som bestemmer diameteren på pluggen. Skal du legge et terrassegulv med plugger, bores pluggene ut av et overskytende terrassebord. Når pluggen er boret, skal den fjernes fra terrassebordet. Det gjøres med et smalt stemjern, som kan bryte løs pluggen fra bordet. Pluggen kan deretter limes fast i bunnen av det flate hullet som sylinderboret lager. For å være helt sikker på at pluggene blir rette, kan du montere boret i en søylebormaskin eller i en bormaskin som settes fast i et borstativ.

LES OGSÅ: Borestativ – det billige alternativet til søylebormaskinen

Pluggbor: Slik virker et pluggbor

Slik ser det ut når pluggboret har vært i gang. Disse trepluggene brytes løs med et lite stemjern.

Kjøp et pluggborsett

Det er sannsynligvis ikke ofte du har bruk for et pluggbor. Men når du får det, er det gjerne i forbindelse med et prosjekt som krever mange plugger. Derfor kan det også lønne seg å kjøpe kvalitet når 50 m2 terrassegulv eller massivt eikegulv skal plugges. Det kan være en god idé å kjøpe et pluggborsett med pluggbor og sylinderbor, slik at du har alle borene samlet på ett sted.

Pluggborsett: Kjøp et pluggborsett

Et sylinderbor og et pluggbor. Sylinderboret lager det flate hullet, som trepluggen skal limes fast i.

Pluggbor eller plugger i pose?

Hvis du bare har et lite prosjekt, der det er bruk for noen få plugger, finnes det løse plugger å få kjøpt. Da slipper du jobben med pluggboret. Ulempen er at det kan være vanskelig å finne plugger i den typen du vil ha.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

    Akkurat nå leser andre ...