Feste gulvet

Skal du legge massive bord direkte på lekter, kan du enten skru eller spikre dem fast. Gulvleggeren vil her vise begge metoder.

Når du skal legge bord på lekter, er det en god idé å legge strimler av skumplastfolie på alle lektene. Det reduserer klapring og knirking fra gulvbordene.På første bord må du forsikre deg om at det er ca. 10 mm luft mellom bordet og veggen.

Det gjør du ved å bruke avstandsklosser. Når avstandsklossene er på plass, skrus det første bordet fast med en skrue direkte ovenfra. Det må skrus i samtlige lekter. I det første bordet skal det både skrus ovenfra og fordekt.

Fordekt vil si at skruen skrus skrått i ved fjæren, slik at den blir skjult av neste bord. Når det første bordet er festet, legges neste bord på. Igjen sørger gulvleggeren for at det er en avstandskloss ute på siden. Bordet slås på plass med en bankekloss.

Slår man direkte på fjæren med en hammer, er det stor risiko for at fjæren ødelegges, og man vil få trøbbel med å få fjæren inn i noten på neste bord. Dette og de etterfølgende bord skal bare skrus fast fordekt.

LES OGSÅ: Legg gulvsponplater

Når man skrur fordekt, skal vinkelen være ca. 45 grader. Som alternativ til å feste bordene med skruer kan du bruke dykkert. Bordet legges ned og slås på plass som de forrige, men i stedet for å skru, slås det en dykkert ned gjennom bordet og lekten.

Det er viktig at man er nøye med å treffe dykkerten og ikke bordet, da det kan gi stygge slagmerker. Den siste halve centimeteren slår fagmannen i med en dor. Resten av bordene spikres fast på samme måte.

Dykkert har tradisjonelt vært mye brukt tidligere, men det blir mer og mer vanlig å bruke skruer. Både fordi det er lettere og at det ikke er samme risiko for å lage stygge hakk på det nye gulvet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gulv