Intro
Veiledning
Vi legger linoleumsflisene som et flytende gulv. Det betyr at gulvet ikke er festet til noe, men bare ligger flytende oppå det gamle gulvet.
Forutsetningen for at det kan legges, er at det opprinnelige gulvet er plant. Det skal ikke være større ujevnheter enn et par millimeter, målt over to meter. Er ujevnhetene større, må du først rette opp gulvet med gulvsparkelmasse.
De mindre ujevnhetene klarer du med kraftig gulvpapp, som gulvet kan ligge på. Det reduserer også eventuell trinnstøy: lyden av en flis som slår mot gulvet.
Hold 5 mm avstand til vegger og sokkel, f.eks med avstandsbrikker.
Fjern feielister og eventuelle fotlister. Her er sprekken mellom det gamle vinylgulvet og sokkelen og fotlistene dekket med feielister av plast. De lirkes forsiktig av.
Skjær til listene rundt dørene. Legg sagen på to lag gulvpapp og en flis, og lag et snitt. Dermed kan gulvet legges pent inn under listene.
Skjær med en multikutter hvis det er vanskelig. Det er ikke alle steder du kan komme til med en håndsag. En multi kutter kommer derimot til på de fjeste steder. Og den gjør jobben mye raskere.
Fjern de avskårne delene. Noen ganger kan hele stykket lirkes ut, andre ganger må det deles med et stemjern.
Sjekk om gulvet er plant. Legg en to meter lang rettholt, eller et rett høvlet bord på gulvet for å sjekke om det er rett. Det skal bare være et par millimeter luft under. Ellers må gulvet rettes opp.
Rull ut kraftig gulvpapp på gulvet, og skjær den av cirka 1 cm fra fotlister og sokkel. Skjøtene skal støtes mot hverandre, de skal ikke overlappe.
Legg opp flisene i to kryssende rekker, slik du tror de skal ligge. Når du har puslet deg fram til den måten de ligger penest, med penest avslutninger ved sokkel og vegg, tegner du en strek. Streken skal være parallell med en vegg eller sokkelen. Det blir den lettest hvis du måler like langt ut fra veggen eller sokkelen på to steder, og drar streken mellom punktene. Tegn et kryss der to fliser møtes. Da har du et krysspunkt.
Deretter tegner du en strek som møter krysspunktet ditt med en 45 graders vinkel. Flisene skal jo ikke ligge rett, men diagonalt. Legg opp flisene langs streken.
Legg ut rekker av linoleumsfliser i begge retninger på gulvet. Rett inn mønsteret, slik at det ikke kommer små stumper av fliser langs sokkelen eller fotlisten. Merk opp med en rett strek.
Samme avstand fra sokkel og ut til en midtlinje.
Strek opp et krysspunkt når mønsteret er helt fastlagt. Det krysset du tegner, markerer midtlinjen. De enkelte flisene kan ligge skjevt i forhold til vegg og sokkel. Men det retter du litt senere.
Fjern flisene. Husk å skrive flisenes farger i krysspunktet.
Unngå stumper. En sikker måte å unngå stumper på, er å la de to siste flisene overlappe et par cm i prøveopp-leggingen. Da skjærer du litt av spissen på den siste flisen, fremfor å legge en stump.
Klikk sammen én rekke fliser, og legg rekken mot streken (Y). Bevar klikkskjøtene på alle fire sider av disse flisene. Hold øye med krysset.
Fortsett med fliser uten klikkfjæren. Når første rekke er lagt, fortsetter du med flisene på den ene siden av den første rekken. Du kan gjøre rekkene ferdige helt inn i hjørnet.
Når du legger en flis, begynner du med å legge lim på de to skjøtene. Legg en pølse lim på toppkantene, slik at skjøtene blir forseglet av limet.
Hold flisen på skrå mens klikkskjøten kommer på plass. Vrikk litt på flisen, slik at limet presses opp. Legg flisen ned mot gulvet når den er helt på plass.
Bank flisen på plass. Sett en slagkloss av en bit av en restef is på kanten, og bank flisen på plass de siste 5 mm mens du trykker ned.
Når du skal merke opp en utskjæring, kan det være hjelp i å montere neste flis midlertidig. Da har du nemlig tre kanter å måle mot.
Legg de siste flisrekkene. Pass på at du ikke tråkker på kanten av de lagte flisene. Det tåler de ikke.
Hold avstand til veggene. Det flytende gulvet skal ha en avstand på minst 5 mm til vegger og sokkel. Det sikrer du med brikker, som også gir mothold til gulvet er lagt og limet er tørt.
Lirk på plass de siste flisene. De siste flisene i enden kommer du ikke til for å banke på plass. Der er det ef ektivt å lirke dem forsiktig på plass med et kubein, eller du kan bruke et spesielt slagjern.
Skjær til feielister. Skråskjær wdem med en finérsag i en gjærekasse eller på en kapp-/gjærsag. Du kan spikre på feielistene med hammer og dykkert, men det går raskere med en spikerpistol.
Materialer
• Forbo Marmoleum click, 30 x 30 cm (farger: Eternity og Silver Shadow)
• Gulvpapp
• Teip
• Plastbrikker (eller lignende)
• Parkettlim
• Feielister, 9 x 15 mm, hvitmalte
• 1,4 x 25 mm dykkert
Spesialverktøy
• Evt. multikutter: Genial til å kappe dørlistene nederst
• Gjærekasse/finérsag/ kappsag: Til tilpassing av feielistene
• Evt. spikerpistol: Til feielistene
Tidsforbruk
Ferdig på ei helg
Pris
Cirka 500 kroner per kvadratmeter
Tegning
Tips & Triks
Et materiale med gode egenskaper
Oppbygging
Marmoleum click har et topplag av linoleum. Linoleum lages av naturlig linolje, blandet med tremel, harpiks og kalkstein. Det blir blandet med farge og presset ned på vev av materiale fra juteplanten, som holder det sammen.
Linoleumet limes deretter på en HDF-kjerne med en bakside av kork, som virker dempende mot trinnlyder.
HDF-kjernen gjør at flisene, akkurat som tre gulv, skal oppbevares liggende og uåpnet i 2-3 dager i det rommet de skal monteres.
Gultoning
Fordi linoleum fremstilles av naturlige råmaterialer, kan det være avvik i farge og struktur i forskjellige produksjonsserier, prøver og leverte varer. Etter hvert som linoleum gjennomgår en modningsprosess, kan det også bli gult i en periode. Det gule laget er oksidert linolje. Du kan løse problemet ved å utsette gulvet for naturlig eller kunstig lys, som får linoleumet til å utvikle naturlig farge.
Rengjøring
Marmoleum click har en sterk, beskyttende finish, som gjør det veldig enkelt både å rengjøre og vedlikeholde. Hvis du støvsuger gulvet jevnlig, og av og til vasker det med en oppvridd klut med et pH-nøytralt vaskemiddel, fortsetter gulvet å se pent ut.
Ta snarveien med en multikutter
Det er ingen grunn til å fjerne alle dørlistene for å få plass til gulvet under dem. Med litt pågangsmot kan de sages til med en håndsag. Men har du en multikutter, går det mye raskere. Legg den på en flis og to lag papp.
Prøveopplegging** og utmåling av gulvet er avgjørende for det ferdige resultatet. Her skal du ikke forhaste deg. Er du nøye her, går resten av gulvleggingen mye lettere.
Prøv å få til penest mulig avslutninger
I oppleggingen skal du ikke nødvendigvis tilstrebe å ende opp med like store flisestykker i hver side av rommet. Noen ganger kan den peneste avslutningen være å la en linje i flisene følge en sokkel eller en vegg, eller det kan være andre hensyn som skaper en pen avslutning. Dette avgjør du i prøveoppleggingen.
De små hindringene
Inn under dørlister
Når fisene skal vippes inn under dørlistene, kan de ikke klikkes sammen på normalt vis. Her må de, uansett om du legger dem diagonalt eller ikke, gjøres om til fjær og not-skjøt.

Fargede brikker gjør det enkelt å holde avstand
Et flytende gulv skal ha cirka 5 mm avstand til veggene. For at gulvet ikke skal skli under leggingen, skal du sette avstands brikker mot veggene og sokkelen. Det går raskt med fargede brikker med presise mål.

Skyt fast feielistene med en spikerpistol
Du kan spare en del tid hvis du leier deg en spikerpistol i stedet for å spikre fast feielistene med hammer og dykkert. Denne spikerpistolen trenger ingen kompressor. Når du skyter inn spikerne, er det liten risiko for at listen sprekker.
La gulvet tørke før du inviterer til fest
Du kan fint arbeide videre med gulvet og trå på det før limet er tørt. Men vent til limet er tørt med å invitere til fest og la gjestene danse på gulvet. Limet tørker i løpet av et døgns tid.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


