Intro
Veiledning
Før du begynner, skal du ha en rørlegger og kanskje en elektriker på besøk. Eksisterende avløp og vannrør skal fjernes, så du kan ta vekk håndvask og toalett. Er det elektriske ledninger i veggen du vil rive, trenger du en elektriker.
Deretter kan du rive og gjøre rommet klart til å støpe gulv. Alt skal fjernes, helt til du er nede på det gamle bjelkelaget.
Før du støper nytt gulv oppå de gamle bjelkene, må du få sjekket bjelkenes tilstand og bæreevne - er du usikker, må du også få hjelp fra fagfolk til dette.
Rommet rengjøres etter at den gamle veggen er revet og fjernet. Vinyl, treplater, gulvbord osv. skal fjernes, helt til du er nede ved de originale bjelkene.
Gulvet i stuedelen fjernes bord for bord. Her skal badet utvides cirka en meter, og det er lagt parkettgulv oppå et bordgulv. Både parkettgulvet og bordgulvet under skal fjernes.
Bordene i det nye badet kuttes over. Skjærer du ikke tett mot en bjelke (se tegningen), er du nødt til å montere inn en ekstra gulvbjelke.
Stikk et bord inn under kanten av de gamle gulvbordene. Skru det fast med 5 x 60 mm skruer. Svalehale platene skal hvile på bordet (se tegningen).
TIPS: Har du ikke et bord, kan du bruke en bit av en tykk kryssfinérplate.
Det spesielle med svalehaleplatene, er at du kan støpe det nye gulvet veldig tynt. Gulvet - plater pluss betong - kan klare seg med å være 5 cm tykt. Skal du ha gulvvarme, må du regne med 6 cm.
Svalehaleplatene passer i hverandre, slik at du kan presse endene sammen hvis du snur annenhver plate.
Her skal gulvet legges på et etasjeskille over en kjeller. Derfor er det greit å montere et gulvsluk, før rørleggeren trekker avløpsrør i kjelleren.
Skal rørene skjules i gulvet, må rørleggeren komme og gjøre dette før du støper. Det samme gjelder vannrør.
En strimmel tynn skumgummi legges på bjelkene og stiftes fast. Det vil hjelpe til med å dempe lyden fra det nye, støpte gulvet.
Alle runde hull i svalehale platene skjæres med en stikksag. Det er nødvendig å forbore. Bladet på stikksagen skal være ekstra langt (“baufilblad”) med fine tenner.
Alle rette snitt på platene skjæres med en vinkelsliper. Bruk en tynn skjæreskive til metall. Husk å bruke hansker, briller og hørselvern.
TIPS: Når du skal merke opp på metall, er det best å bruke en sprittusj.
Første plate legges med de påtrykte bokstavene og tallene ned. Den neste platen legges deretter med trykket opp. I endeskjøtene skal det være et overlapp på minst 5 cm - gjerne mer.
Når platene vender riktig, er det enkelt å presse dem sammen. Løft opp i platen som vist, og trykk ned en bølge om gangen i platen under.
Her velger vi å støpe også den nederste delen av veggen, og ikke bare gulvet.
Oppå denne sokkelen til veggen, skal resten av veggen bygges opp av lekter som kles med plater på begge sider.
Vi begynner med å lage en forskaling, og støpe sokkelen til veggen før vi støper gulvet. Det er den enkleste rekkefølgen.
Som forskaling bruker vi de parkettbordene vi har tatt opp i stua.
Her måtte vi montere en bit av et parkettbord, slik at parkettgulvet i stua støter inn mot sokkelen vi støper. Bordet skrus fast til de gamle gulvbordene. På et vanlig plan kegulv er ikke dette nødvendig.
Skru fast forskalingen. Begynn med bordet som skal skrus fast til kanten av parkettbordene. Sett også korte skruer i dette bordet - de skal holde bordet fast til betongen. Skru fast det andre bordet med et kraftig vinkelbeslag for hver 50 cm.
Skru 5 x 120 mm skruer hele veien gjennom begge de loddrette bordene. De skal sikre en fast avstand mellom bordene når betongen helles i.
VIKTIG! Husk å skru ut de lange skruene dagen etter at du har støpt betongen.
Tøm betong i forskalingen. Her bruker vi en B30 tørrmørtel, rørt opp med en blandevisp på bormaskinen.
TIPS: Dytt dotter av isolasjon eller lignende i hullene nederst ved svalehaleplatene, så betongen ikke renner ut.
Det finnes et gulvsluk som er spesielt beregnet og godkjent til bruk sammen med svalehaleplater. Sluket er utviklet av firmaet Blücher. Det består av fire deler: Øverst er risten, som trykkes ned i en flik. Den passer i en monteringsplate, som igjen passer ned i underdelen på gulvsluket.
Til gulvsluket kan du også få en vannlås for noen hundrelapper ekstra. Den trykkes ned i sluket, og tas lett opp igjen når den må renses.
Ved hullet til sluket må kanten stives opp, og du må ha noe å skru fast sluket til. Stikk en list ned under platen i begge sider, og skru den fast.
Monteringsplaten av plast settes sammen med underdelen. Plasser avløpet i hullet i svalehaleplatene. Skru det fast til listene med 4 x 50 mm skruer.
Stikk metallfliken ned i sluket, og juster den med avstands stykkene som følger med. Fliken skal sitte vannrett, og løftes i den betongtykkelsen du vil støpe (her 50 mm). Skru fast med tre skruer.
Listene på gulvet er på plass. Nå kan vi lage en støp med fall mot sluket. Vi støper først ei øy i midten, fordi det er den letteste måten å styre fallet på. Listen til å trekke av overskytende betong med, skal hvile på både avløp og kanten av gulvlistene mens du trekker.
Rett etter støper vi området ut mot veggene. Gulvet skal støpes i én arbeidsgang, ellers blir ikke betongen sittende ordentlig sammen i overgangene.
Vi har valgt å bruke produkter som herder raskt. Da unngår vi lange tørketider. Det betyr til gjengjeld at du må jobbe raskt - både under støping en og under finsparklingen.
Bland en bøtte betong om gangen, og tøm den ut på gulvet. Fordel betongen med en murskje.
VIKTIG! Husk å presse betongen inn under flikene på gulvsluket.
Med lister i forskjellige lengder kan du rette opp betongen. Beveg listene i sikksakk-bevegelser, og trekk av overskytende betong. Den ene enden av listen skal hvile på kanten av sluket.
Overflaten jevnes med en murskje eller et større stålbrett. Dette skal du gjøre rett etter avrettingen. Herdingen starter etter cirka et kvarter, så jobben må gjøres ganske raskt.
Fjern alle listene. Nå ligger betonggulvet som ei øy i rommet, men støpingen må fortsette med en gang, før kantene på betongen blir for tørre.
Stryk gulvet med en primer. Den skal sikre at den etterfølgende sparklingen med finsparkel hefter godt til betongen, fordi overflaten ikke lenger er sterkt sugende.
Materialer
• Lewis svalehaleplater
• Tørrmørtel, B30
• LIP Hurtigherdende Betongmiks
• LIP Hurtigherdende Finsparkelmasse
• LIP Primer
• Gulvsluk, her Blücher 350.340.075
• 21 x 45 mm glattkant furu
• 48 x 48 mm lekter
• Skruer: 4 x 50 mm, 5 x 60 mm, 5 x 80 mm og 5 x 120 mm
• Skumgummistrimmel (til støydemping)
• Vinkelbeslag, f.eks. 60 x 80 mm
• 25 mm gipsskruer
• Evt. avstandsklosser
Tidsforbruk
Cirka to uker med tørketider.
Pris
Cirka 1000 kroner per m2.
Vanskelighetsgrad
Betong og svalehaleplater er lette å jobbe med når du har laget en helt plan bunn å bygge videre på.
Tegning

Video
Tips & Triks
Fall på gulvet
Gulvet på et bad skal ha tilstrekkelig fall. Våtromsnormen stiller strenge krav til fall på badegulvet. I dusjsonen og mot gulvsluk, skal det være et fall på 1:50. Det betyr et fall på 1 cm for hver 0,5 meter gulvflate. Dette kravet gjelder i en avstand på 80 cm fra hhv. sluket og hodet på dusjen.
Øvrige gulvflater skal ha et fall på 1:100, det vil si 1 cm per meter gulvflate. Normen sier også at skjulte flater, f.eks. under et badekar, bør ha et fall på 1:50 – men merk deg ordet bør.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


