Støp gulv uten betong

Erstatt betonggulvet med lettvektsmaterialet Thermodyn. Det veier en fjerdedel av betong, støver mindre og kan legges direkte på kryssfinérplater. Vi viser teknikken.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
4000 kroner
Thermodyn er en blanding av vinylgranulat og pimpstein – og det er lett å forme.

Thermodyn er en blanding av vinylgranulat og pimpstein – og det er lett å forme.

Intro

Det vanligste materialet å bruke når det skal støpes gulv som underlag til for eksempel fliser, er betong – med god grunn. Betong er nemlig både sterkt, billig og holdbart. Men det er også tungt, støvende og det bærer lyd gjennom konstruksjonen. I tillegg skal betong gjerne tørke opptil en måned.

Vi har derfor støpt et 10 m2 gulv med Thermodyn. Materialet i seg selv veier cirka en fjerdedel av betong, det støver minimalt og det er allerede tørt etter 12-24 timer. I tillegg bidrar det til å dempe trinnlyd med så mye som 18-32 Db. Vekten gjør også materialet til et opplagt alternativ til betong, hvis du for eksempel skal støpe gulv i andre etasje i et hus.

En annen stor fordel er at Thermodyn kan legges direkte på vannfast kryssfinér.

LES OGSÅ: Støp gulvet på badet selv

Derfor er thermodyn et smart byggemateriale

Thermodyn består av små, svarte pimpstein med farget vinylgranulat. Det er lett å jobbe med og har en konsistens som fuktig sand. Granulatet kan formes etter behov med et pussebrett, og kan legges på både betong, svalehaleplater og trekonstruksjoner. Du kan legge fliser rett på granulatet, eller du kan tilføre gulvet et lag gulvsparkelmasse, som vi gjør her. En liter Thermodyn rekker cirka til et areal på én kvadratmeter med en lagtykkelse på 1 mm.

Slik støper du med Thermodyn

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du støper et gulv med Thermodyn. Alle kan legge gulv med det smarte materialet, men det er avgjørende å avsette riktig høyde og dekke grundig til.

Vi viser hvordan du:

  • fordeler granulatet
  • lukker overflaten med selvnivellerende gulvsparkelmasse

Veiledning

01
Fordel granulatet 4 Trinn

Det første du skal gjøre, er å bestemme deg for slutthøyde på gulvet - her er en krysslaser til god hjelp. Deretter er det bare å blande granulat og bindemiddel grundig og fordele det i et så jevnt lag som mulig. Det viktigste er at det ikke er topper eller andre ujevnheter som stikker opp over den ferdige høyden.

1

Tøm hele posens innhold i et stort murerspann. Posen inneholder også en flaske bindemiddel og en bruksanvisning. Bland kun en pose om gangen - det herder raskt. Tilsett hele flaskens innhold, og rør i granulatet til det glinser.

2

Bestem deg for en slutthøyde på gulvet. Bruk eventuelt en krysslaser til å kontrollere høyden. Hvis det er like langt fra et gitt mål på tommestokken og ned til granulatet, så vet du at slutthøyden er riktig.

3

Legg pussebrettet på granulatet, og sett tommestokken mot toppen av brettet. Sjekk at strålen fra krysslaseren treffer samme høyde på tommestokken når du flytter rundt på pussebrettet. Ved å følge denne metoden, kan du forsikre deg om at gulvet er plant, og at tykkelsen på gulvsparkelmassen vil være den samme som tykkelsen på pussebrettet.

4

La granulatet tørke i 12-24 timer. Når det er helt gjennomherdet, lukkes overflaten med selvnivellerende gulvsparkelmasse.

02
Lukk overflaten 4 Trinn

Thermodyn består av granulat og er derfor ganske luftig i konsistensen. For å lukke disse lufthullene velger vi å gi gulvet to lag med selvnivellerende gulvsparkelmasse.

Det første laget sparkles jevnt ut over granulatet. Blandingen skal ha en konsistens som tykk grøt, fordi den skal legge seg oppå granulatet og ikke sive ned i det. Konsistensen på det neste laget skal være tynnere, slik at det kan renne pent sammen. Fordel det for eksempel med en løvrive og en piggrull.

1

Første lag gulvsparkelmasse skal være forholdsvis tykt, da granulatet suger som en svamp. Blir blandingen for tynn, forsvinner den bare ned i granulatet.

2

Hell ut gulvsparkelmassen, og sett straks i gang med å fordele den med en bred sparkel eller et stålbrett.

3

Den tykke blandingen sparkles ut, slik at den lukker overflaten på granulatet. Laget hindrer dermed det neste laget gulvsparkelmasse i å renne gjennom granulatet.

4

Overflaten kan gjerne fremstå litt rustikk etter det første laget gulvsparkelmasse. Det viktigste er at overflaten lukkes. Gulvet flyter med andre ord først sammen når neste lag påføres.

03
Siste lag 4 Trinn

Nå gir vi gulvet enda et lag selvnivellerende gulvsparkelmasse. Denne gangen skal blandingen være vesentlig tynnere - gjerne med konsistens som en tynn grøt, slik at den kan flyte sammen.

Det fine med selvnivellerende sparkelmasse, er at den langt på vei flyter sammen selv. Du må likevel hjelpe den litt ved å fordele sparkelmassen med for eksempel en rive og senere en piggrull, slik at den renner godt ut i alle kroker på gulvet.

1

Sørg for å blande så mye som mulig om gangen. Sparkelmassen begynner å tørke etter cirka 20 minutter, så det er viktig å få lagt ut alt sammen mens det er helt flytende.

2

Sørg for det ikke er noen steder sparkel­ massen kan renne ut. Sparkelmassen er nemlig meget flytende, og finner vei gjennom selv små sprekker og hull.

3

Hopp i et par gummistøvler, og fordel gulvsparkelmassen i raskt tempo. Her bruker vi en vanlig løvrive.

4

Med en piggrull kan du “rulle” sammen de områdene som ikke har rent helt sammen. De lange piggene gjør at gulvsparkelmassen ikke henger fast, som den ville ha gjort på en vanlig malerrull. Piggruller fås kjøpt i de fleste større byggvarehus.

Materialer

  • 8 poser Thermodyn à 35 liter
  • 8 poser gulvsparkelmasse à 20 kg

Spesialverktøy

  • Krysslaser
  • piggrull
  • røreverk

Tidsforbruk

Et par dager til 10 m2.

Pris

Cirka 4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Alle kan legge Thermodyn. Det er likevel avgjørende å avsette riktig høyde og dekke til grundig.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gulv