13 irriterende gulvproblemer

Hvis tregulvet knirker eller har tydelige hakk eller flekker, kan det fort utvikle seg til et daglig irritasjonsmoment. Heldigvis kan du slippe unna problemene – noen helt enkelt, andre krever en større arbeidsinnsats.

Tregulv

Knirker tregulvet eller har det kommet tydelige hakk? Se hvordan du løser irriterende gulvproblemer her.

1. Litt for frisk med stjerneskuddet

Tenåringenes litt for voldsomme ferd med stjerneskudd på nyttårsfesten, resulterte i brennmerker i det lyse laminatgulvet. Det er ergerlig, fordi gulvet er limt sammen, slik at det ikke er mulig bare å skifte bordet med brenn merker.

Gulvet kan heller ikke slipes, fordi det vil ødelegge det øverste belegget på gulvet. Måten å fikse de mørke flekkene på, er derfor å legge på litt maling, som matcher fargen på gulvet så godt som mulig.

2. Angrer du på at gulvet ble malt?

Et malt gulv er et opplagt alternativ, hvis du har et slitt gulv som ikke kan slipes ned, og du ikke har lyst til å legge nytt. Men hvis du angrer på at du har malt det, finnes det ingen enkle snarveier. Enten må du male igjen i en annen farge, eller du må velge den litt dyrere løsningen - å legge nytt gulv.

3. Sett en propp i hullet fra den gamle radiatoren

Har du fjernet en radiator i et rom med tregulv, etterlater det et hull der røret har sittet. Øynene trekkes mot det, som en daglig irritasjon, hvis du ikke gjør noe med det. Den peneste løsningen får du ved å lukke hullet med en propp. Den bores ut av en trekloss og limes fast i hullet. Når du sliper over den, og kanskje også gjør den litt “skitten”, vil du ikke legge merke til reparasjonen.

1

Legg en kryssfinérplate oppå hullet, og bor gjennom platen med et bor som er litt større enn hullet. Tegn opp proppen på en trekloss, og sag den ut.

2

Smør trelim på proppen, og bank den på plass i hullet med en kloss og en hammer. Slip først kantene med grovt slipepapir, og sjekk at den passer.

3

Slip proppen, så den blir plan med gulvet. Bruk eventuelt et stemjern eller en multikutter først, hvis den stikker mye opp. Proppen får patina etter hvert.

4. Ingen ekstra bekymringer etter vinsøl

Har du hatt en litt for våt eller klossete kveld, og sølt rødvin på et lyst tregulv, er det ingen katastrofe. Selv inntørkede rød-vinsflekker kan fjernes med den viste metoden. Behandlingen kan være hard for treet, så det er en god idé å gi det en omgang olje, såpe eller lignende etterpå, alt etter hva gulvet er behandlet med.

Tøm et godt lag glyserol på flekken, og dekk den med en bomullsklut og plast. La det stå et døgns tid, og glyserolen vil trekke de fleste fargestoffer opp i kluten.

Vask med vann og såpe, og la det tørke. Ha 3 prosent hydrogenperoksid på en klut, smør det på, og la det virke tre minutter. Ha på 35 prosent eddik, og vask rent.

5. Hjelp, røret lager lyder!

Har du et gulvbord som skal skjæres til, slik at det kan gå rundt et rør som stikker opp til for eksempel en radiator, skal du være nøye når du måler opp. Det gjelder å ha minst 1 cm avstand mellom gulvbordet og røret, så du ikke risikerer knirkelyder mellom røret og bordet. Bor et hull i bordet, og skjær det løs med skrå snitt inn til hullet. Det avsagde stykket skjæres deretter til og limes fast.

6. Skruer stopper knirkingen

Det er irriterende når et tregulv knirker det samme stedet hver eneste gang du går der. Ofte skyldes det at det er blitt krympesprekker i tilfarerne eller bjelkene som bordene er spikret til, slik at spikerne ikke lenger holder bordene på plass. Skru dem fast med tynne skruer, for eksempel 4,8 x 70 mm, i motsatt side av spikeren, så du ikke treffer krympesprekken. Forbor, så gulvbordet ikke sprekker.

Spiker som har sluppet undergulvet.

7. Fjern skaden med en lus

En dyp ripe i parkettgulvet kan se så voldsom ut, at du tror gulvet må skiftes, men det er ikke nødvendig. Du kan nøye deg med å bytte ut staven som er ødelagt med en såkalt lus - et trestykke skåret ut av en rest fra parkettgulvet.

Mål opp hvor stor lusen skal være.

Lag en mal i et platestykke, der du har laget et hull som tilsvarer lusen. Malen settes fast med dobbeltsidig teip rundt ødelagte stykket i gulvet. Sørg for at den sitter nøyaktig langs stavene.

Fres et hull til lusen etter malen. Hullet skal ha en dybde som tilsvarer lusens tykkelse. Du kan ikke frese vinkelrette hjørner, så hjørnene på lusen slipes til.

Bank lusen på plass i hullet med en gummihammer. Smør først trelim på både gulvet og lusen.

Slip lusen jevn med gulvflaten.

8. Slitt lakk krever en større jobb

Hvis lakken er slitt vekk noen steder på et lakkert tregulv, og treet har begynt å bli mørkt, finnes det ingen enkle løsninger. All lakken skal skrapes av, gulvet skal slipes helt ned, og du må lakkere fra bunnen av, med to-tre strøk lakk. Husk å fjerne alt slipestøv og overholde tørketider og mellomslipinger mellom de forskjellige lagene. Lakken smøres i treets lengderetning.

9. Hjelp, treverket er markspist!

Hull og ganger etter mark pynter ikke opp på et hvitmalt tregulv. Men det er faktisk enkelt å fjerne dem. Du skal bare fylle hullene med hvit repa-rasjonsmasse. Før du begynner, skal du sørge for å rengjøre hullene, slik at det ikke er skitt i dem. Det gjøres med en stiv børste. Etterpå støvsuger du, og dermed er hullene klare til å bli fylt opp med reparasjonsmasse.

10. Fiks en sviktende dørterskel

Det blir raskt et daglig irritasjonsmoment, hvis dørterskelen svikter og lager lyder hver gang noen tråkker på den. Årsaken er at den ikke er understøttet godt nok, slik at den gir seg litt når noen tråkker på den. Hvis du vil fikse terskelen, må du klosse den opp skikkelig.

Denne løsningen med treklosser krever at den gamle understøttingen fjernes, og at det er et ordentlig underlag. Er det ikke det, må det ordnes først, så terskelen kan klosses opp.

1

Kloss opp trinnet med kiler, som settes parvis midt på og i sidene. Første kile dyttes inn med den tykke enden først, den andre motsatt oppå. Sjekk at terskelen er rett.

2

Fjern det av kilen som stikker ut med et skarpt stemjern, slik at du kan sette på feielisten. Det er viktig at terskelen ikke klosses opp så den buer opp og støter mot døren.

11. Lukk hullet med et langt bord

River du ned en vegg mellom to rom, vil du ofte stå igjen med et langt, smalt hull i gulvet. Det skal lukkes, så gulvet blir “helt”, og resultatet kan bli pent hvis du bruker et langt bord - helst et som matcher de øvrige gulvbordene. Bordet kappes til i lengden og legges ned i hullet, der du lager en solid oppklossing, slik at det ikke svikter og knirker når du tråkker på det. Finner du ingenting under å klosse det opp mot, kan du eventuelt klosse det opp med kiler som skrus fast til konstruksjonen på undersiden av gulvet.

12. Strykejernet fikser hakket

Det høres kanskje underlig ut å dra et varmt strykejern over et tregulv. Men det er faktisk den måten du kan rette opp et hakk på, hvis du har vært så uheldig å miste noe tungt på gulvet. Drypp først litt vann i hakket, og la det trenge inn i treet. Bare det kan få årene i treet til å reise seg litt, og etterpå drar du strykejernet over hakket. Det fungerer kun hvis trefibrene ikke er ødelagte; ellers må du lage en “lus”.

Legg et vått klede oppå hakket, skru varmen på strykejernet godt opp, og dra det frem og tilbake over hakket. Gjenta eventuelt behandlingen til hakket er borte.

13. Det stikker opp spiker!

Ta det helt med ro, spikerne bankes bare ned igjen med en hammer, hvis de har begynt å jobbe seg opp. Det er en god idé å beskytte gulvet med en kloss eller et kraftig pappstykke, så du ikke lager merker i gulvet. Hvis de beveger seg opp igjen, er det sannsynligvis fordi spikerne sitter i krympesprekker. Da er skruer mer effektive.

    Akkurat nå leser andre ...