3 klassiske behandlinger til tregulv

De tre mest vanlige overflatebehandlingene til et nytt, ubehandlet eller nyslipt tregulv, er såpe, olje og lakk. Hvilken type som gir det peneste resultatet, avhenger av hvilken type gulv du har og din personlige smak. Se fordeler og ulemper ved de tre typene her.

Olje, såpe eller lakk?

Olje, såpe og lakk har forskjellig innvirkning på gulvets slitestyrke og utseende, samt hvor mye vedlikehold det krever.

Hvilken type som gir det peneste resultatet, avhenger av hvilken type gulv du har og din personlige smak. Du kan også gi gulvet en behandling med lut, men det kan ikke stå alene og skal alltid avsluttes med en av de tre beskyttende overflatebehandlingene.

En lutbehandling lysner treet og åpner porene i det, så det er mer mottakelig for en etterfølgende behandling. Det er tradisjonelt brukt for å lysne gammelt treverk (ikke lauvtrær, som det ikke anbefales å lute). Lut hindrer også treet i å bli gult på grunn av lyspåvirkning. Men lut er etsende, så beskytt deg godt hvis du bruker det.

Behandling med såpe

Såpe gir et flott, matt utseende, men trenger ikke ned i treet og metter det ikke i dybden. Såpelaget bygges opp i flere omganger med kraftige såpeblandinger. Jo flere lag såpe, desto bedre beskyttelse.

Såpelaget gjør overflaten ikkesugende og mer smussavvisende. Laget slites lett, så det skal rebehandles ofte.

Til gjengjeld er det enkelt å vedlikeholde, da rebehandling og rengjøring er samme prosess: Gulvet vaskes bare med såpevann. Behandlingen kan brukes til de fleste lyse tresorter, eventuelt i kombinasjon med lut på nåletre.

3 klassiske overflater: Såpebehandling

Såpelaget består av flere lag kraftige såpeblandinger, som fungerer som en beskyttende hinne på treets overflate.

Behandling med olje

Olje gir treet et flott, matt og naturlig utseende med en varm glød. Olje fås i flere varianter, for eksempel med forskjellige innfarginger. Mest vanlig er oljer i natur og hvit – natur brukes typisk til mørke tresorter, mens den hvite brukes til lyse tresorter. Treets struktur fremstår tydelig, og det føles “mykt” å gå på.

Behandlingen gir en god robusthet, ettersom oljen trenger godt ned i treet, slik at det er beskyttet i dybden. Det herder samtidig i overflaten, men den er ikke beskyttet mot riper.

Det er litt omstendelig å oljebehandle et gulv, ettersom det krever en god polering. Det krever også en del vedlikehold med en spesiell pleieolje. Slites oljen av, er det enkelt å rebehandle, og du kan nøye deg med å gjøre det de stedene det er nødvendig.

3 klassiske overflater: Oljebehandling

Olje trenger godt ned i treet og beskytter også overflaten, men den er ikke like sterk og tett som lakk.

Behandling med lakk

Lakk gir en sterk, lukket overflate, som er slitesterk og enkel å rengjøre. Det er forholdsvis lett å påføre med enten rull eller pensel.

Lakk finnes i to forskjellige farger; klar og hvit, og flere forskjellige glansgrader, fra helmatt, via halvmatt til høyglans. Selv om du velger den helmatte, vil ikke gulvet bli like matt som hvis du velger olje eller såpe. Hvis overflaten blir slitt, er det viktig å lakkere det slitte området, for hvis det slites helt ned, må du begynne forfra med nedsliping av hele gulvet og lakkering i flere lag.

Vedlikehold av et lakkgulv skjer enkelt med vanlige rengjøringsmidler.

3 klassiske overflater: Lakk

Lakk trenger ikke langt ned, men legger seg som et sterkt, beskyttende lag oppå treet.

    Akkurat nå leser andre ...