Et nytt bord forener gulvene

Når en vegg er revet ned, kan det bli et stort gapende hull i gulvet fordi gulvbordene bare er ført fram til skilleveggen. Derfor må hullet lukkes. Her lærer du hvordan du lager et spor i de eksisterende gulvbordene slik at det nye bordet holdes oppe av det gamle gulvet. Reparasjonen koster ikke så mye, ogdu gjør den på et partre timer eller noe mer.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
350 kroner

Intro

Et hull i gulvet etter en vegg som er revet ned, krever en reparasjon som både er pen og holdbar. Før du river ned veg-gen, bør du sjekke om gulvene er like høye. Er de ikke det, må du ta stilling til om du vil montere et lite «trappetrinn».

Når veggen er revet ned, må du fin-ne ut hvilken vei de bærende bjelkene ligger under gulvet - om de ligger langs veggen du har fjernet, eller vinkelrett på den. Det ser du når du ser ned i hullet i gulvet. Retningen på bjelkene har betydning for om de kan forlenges og bære reparasjonen, eller om det eksisterende gulvet kan holde det nye gulvbordet.

Finn ut hva slags treslag som er brukt som gulvbord og hvor tykke de. Prøv å finne et bord som passer best mulig.

Veiledning

01
Legg gulvbordet i en fals 9 Trinn

Fjern restene av den gamle veggen. Det må være nok plass til det nye bordet, og til eventuell understøttelse og isolasjon.

Rett opp kantene på gulvbordene med sirkelsaga. Bruk ei føringsskinne eller et rett bord å sage etter. Husk vernebriller.

Bruk ei elektrisk listesag - eller ei håndsag - helt inne ved veggen der du ikke kommer til med sirkelsaga.

Fres eller skjær ut et 20 mm bredt spor halvt ned i gulvbordene på begge sider av hullet, og lag et tilsvarende spor i det nye bordet. Dette bordet skal være 10 mm smalere enn overkanten på hullet.

Stem forsiktig ut det siste stykket av sporet med et skarpt hoggjern der du ikke kommer til med fresen.

For å gi bordet ekstra støtte, kan du kile ei lekt oppunder det gamle gulvet. Fest kilene med en spiker eller en skrue. Du kan også feste understøttelsen til bjelkene.

Isolér med mineralull, og legg det nye bordet på plass - husk at det skal være luft til veggen. Trykk en 6 mm rund bunnfyllings-list av skumplast ned i sprekken.

Dekk med maskeringsteip på begge sidene av sprekkene. Fyll fugen helt ned til bunnfyllingslista, og jevn fugen med en finger dyppet i såpevann.

La fugen tørke før du belaster den. Vent med overflatebehandling av reparasjonen til fargeforskjellen mellom bordene er utlignet.

Materialer

• 1 gulvbord – helst av samme type som er brukt før
• Bunnfyllingslist
• Fugemasse, f.eks. Sikaflex 11 FC
• Diverse kiler, skruer og isolasjon

Tidsforbruk

2 timer

Pris

Cirka 350 kroner

Tegning

Bordet hviler på de gamle gulvbordene

Det nye gulvbordet (A) bæres av de gamle bordene (B). Ytterligere støtte (D) er bare nødvendig hvis bordet er under 30 mm tykt - eller hvis reparasjonen er over 15 cm bred. Metoden har den fordelen at trykket fordeles over et stort område.

I de tilfellene der det er nødvendig med ekstra støtte, kan du - om mulig - klosse opp direkte på underlaget. Men du kan også skru på et par lekter (E) på siden av bjelkene og legge biter av ei 50 x 50 mm lekt (D) på tvers - eller skru fast biter av ei lekt direkte mellom bjelkene (C).

Slik monteres gulvbordet

Et spor freses halvt ned i gulvbordene (B) som ligger der. Sporet skal gå 20 mm inn på bordene på begge sider av hullet. Det nye gulvbordet (A) skal være 1 cm smalere enn avstanden mellom de nye overkantene.

På underkantene av det nye bordet freses et tilsvarende 2 cm bredt spor. Det skal være så dypt at det passer til sporet i gulvet.

Legg det nye bordet (A) i midten slik at det er 5 mm avstand til hver side. På den måten får de tilstøtende bordene (B) plass til å utvide seg («gå»).

Bordet hviler på de gamle gulvbordene

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tregulv