Fra kalde fliser til lun parkett

Det er ingen grunn til å gjøre jobben vanskeligere enn nødvendig. I stedet for å bryte opp det gamle klinkergulvet valgte vi å legge et flytende gulv oppå klinkerflisene. På den måten slapp vi også unna en god del støv og skitt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dagar
Pris
500 kr/m2

Intro

Hører du med til dem som drømmer om å bli kvitt det harde flisgulvet du har for eksempel i stua og erstatte det med et tregulv? Da kan du spare både tid og penger ved å legge et flytende gulv. Du kan la de gamle flisene bli liggende og nøye deg med å rette opp underlaget. Deretter er det forholdsvis enkelt å legge et tregulv slik vi gjør her - et bambusgulv av laminerte parkettbord på 14 x 190 x 1900 mm.

Ett av de stedene du kan få problemer når du hever gulvet på denne måten, er rundt dørene. Derfor er det også viktig at du sjekker om det er plass til tregulvet når dørene åpnes. Er det ikke det, må du sage av dørbladet, og om nødvendig tilpasse dørstokken. Også listene må forandres. Til sammen kan dette bli en relativt vanskelig oppgave.

Bambusgulvet er bygget opp av tre lag: et fire millimeter slitesjikt av bambus, et tverrgående lag med tre og et lag av langsgående finér. Men når gulvet først er klikket sammen, må du helt tett innpå for å se sammenføyningene.

Veiledning

01
Gulvet rettes opp 6 Trinn

Underlaget for et flytende gulv må være jevnt. Det må ikke variere mer enn +/÷2 mm målt langs en 2 meter lang rettholt. Derfor må de verste toppene slipes av. Resten klarer vi med en selvnivellerende og hurtigherdende gipssparkelmasse (bare for helt tørre gulv!). Den kan brukes oppå nesten alle slags underlag i tykkelser fra 1 til 20 mm. Når gulvet er vasket med grunnrens, påføres det en primer. Denne sikrer dels en god vedheft, dels minsker den sugeevnen til underlaget og hindrer dermed at sparkelmassen tørker for raskt.

1

Fjern de gamle gulvlistene slik at du kan komme helt inn til veggen med det nye gulvet. Skal listene brukes om igjen, bør du demontere dem forsiktig. Da slipper du også en større reparasjon av veggen når gulvet er lagt.

2

Legg en 2 meter lang rettholt - eller et langt vater - på kryss og tvers på gulvet. På den måten kan du raskt danne deg et inntrykk av hvor plant gulvet er. TIPS: Du kan skravere fordypninger og topper med en blyant.

2

Med en diamantslipekopp kan du relativt raskt fjerne de verste toppene på det gamle gulvet.
VIKTIG! Bruk vernebriller, hørselsvern, støvmaske og et par solide arbeidshansker.

3

Vask gulvet med grunnrens før du smører et jevnt lag primer ut over gulvet med en myk kost. Blandingsfor­ holdet primer og vann skal være 1:3. Ved påføringen er primeren melkehvit. Når den tørker, blir den gjennomsiktig.

4

Gipssparkelmassen fås i 25 kg sekker som blandes opp med 6 liter kaldt vann. Bruk en kraftig drill med blandevisp slik at sparkelmassen får riktig konsistens.

5

Hell en god porsjon sparkelmasse ut på gulvet. Deretter har du omkring 15 minutter på deg til å få den på plass. Etter et par timer kan du gå på den, og etter et døgn er sparkelmasse med en tykkelse på 2-3 mm herdet.

02
Slik legger du parkettbordene

Når vi legger et flytende tregulv oppå et klinker- eller betongulv, er det viktig at det både er et fjærende underlag og ei fuktsperre mellom tregulvet og underlaget. I stedet for det billigere - men også mer tungvinte alternativet med baner av skumplast - valgte vi SoftStep fra Icopal som gulvunderlag. Det er ideelt til oppgaven og raskt å arbeide med.

Parkettbordene ligger så tett sammen at du må helt inntil for å se skjøtene.

03
Gulvet legges 7 Trinn

Gulvunderlaget som vi bruker her, har en fukttett plastmembran på undersiden og en filt av syntetiske fibre. På oversiden er det limt på en kraftig papp og omleggskanter med en selvklebende teip for at det skal bli tett.

Parkettbordene har klikksammenføyninger på langsidene - mens kortsidene har vanlig not og fjær. Parkettbordene kan dermed klikkes på enkeltvis.

Ifølge produsenten av bambusgulvet er det ikke nødvendig å lime skjøtene. Likevel valgte vi en forsegling ovenfra med lim - også på langsidene - blant annet for å sikre at det ikke trenger fukt ned i skjøtene under rengjøring, og for å få et knirkefritt gulv.

1

Gulvunderlaget rulles ut på flisene. Det er viktig å holde minimum 10 cm omlegg på alle banene for å sikre atgulvet ikke opptar fuktighet nedenfra. VIKTIG! Det er bare omleggskantene som skal overlappe - ikke filt og papp.

2

Bøy omlegget på den siste banen. Fjern beskyttelsesteipen på den siste banen, og montér de to banene. Velger du et underlag uten teip, skal du være klar over at ikke all teip limer like godt - du bør velge en såkalt dampsperreteip.

3

Legg to rekker med parkettbord inn mot veggen uten å lime, og markér avstanden mellom gulvet og veggen med en strek slik at du kan se hvor det skal sages. Bruk en kloss med en blyant teipet fast. Ta plankene fra hverandre, og sag i streken.

4

Fordi parkettbordene har klikkmontering, trenger du ikke å lime dem på langsiden, ifølge produsenten. Vi gjorde det likevel, og la parkettlim på fjæra. VIKTIG! For mye lim kan gjøre det vanskelig å føye sammen parkettbordene.

5

Parkettbordene klikkes først på plass på langsiden, og deretter slår du den forsiktig på plass i enden. Bruk alltid en slagkloss eller lignende for ikke å skade flæra - det kan nemlig i verste fall bety at gulvet kan komme til å gynge.

6

Kapping av parkettbordene gjør du enklest med ei stikksag nedenfra. Da får du det reneste snittet på gulvflata - og du unngår at gulvet fliser seg opp. Stykket du skjærer av det siste plarkettbordet, kan du begynne med i neste rekke.

7

Det siste parkettbordet mot veggen trykkes på plass med et brekkjern eller et slagjern. Nå mangler bare gulvlistene.

Materialer

Grunnrens
• Primer (Bostik 6000)
• Gulvsparkel (Bostik S21)
• Gulvunderlag (Icopal SoftStep)
• Gulv («Bambus LamellPlank»
– 14 x 190 x 1900 mm) fra Holse & Wibroe (Bambusgulv Norge AS, www.bambusplank.no) Det finnes 6-8 bambusgulvleverandører i Norge, søk på «bambusgulv» på internett.
• Parkettlim
• Gulvolje (Natur Trip Trap eller tilsvarende)

Spesialverktøy

• Vinkelsliper med diamantkoppslipeskive
• Blandevisp på kraftig drill

Tidsforbruk

Cirka 2-3 dager for et rom på 25 m2, pluss tørketid.

Pris

Cirka 500 kroner per m2 inkl. gulv og diverse materialer

Vanskelighetsgrad

Det er lettere å sparkle klinkergulvet i stedet for å prøve å slipe det med f.eks. en eksentersliper.

Video

TEKNIKK: Selvnivellerende sparkelmasse

Med tannsparkel og piggrull fordeles massen helt jevnt

TEKNIKK: Klikkgulv - første rekke

Kom godt i gang - med grundig oppmåling

TEKNIKK: Klikkgulv - legging i forband

Med forskjøvede rekker blir gulvet sterkt og stabilt

TEKNIKK: Gulvbord under karmlister

Tilpassingen gjøres enkelt med en multikutter

TEKNIKK: Gulvbord - rundt rør

Med en kile blir skjøten nesten usynlig

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...