Skjøting av gulvbord

For å få minst mulig svinn, starter man en ny rad med den stumpen av gulvbordet som ble til overs på den forrige. Det betyr imidlertid at noen bord ikke får støtte av lekten der hvor de skal skjøtes.

Heldigvis har bordene også not og fjær i endene. Her skal det skjøtes to bord midt mellom lektene. Håndverkeren måler nøyaktig opp til neste bord, som skal være 142,4 cm. Målet overføres til bordet, som skjæres til på en kapp-gjæringssag, noe som er det klart mest nøyaktige, samtidig som det går veldig raskt.

Bordet legges på plass, og bankes forsiktig inn med siden av hammeren slik at fjæren ikke skades. Må du slå hardt for å tvinge bordet på plass, må du bruke en slagkloss. Nå kan bordet festes, og det stykket som ble til overs fra før legges som første bord i neste rad. Det er alltid den siden som er blitt skåret som skal legges inn mot veggen, da den ikke har noen fjær eller not. Leggingen fortsetter.

Du må bare sørge for – som en tommelfinger-regel – at det er minimum 25 cm mellom skjøtene i to nabobord. Akkurat som det bør være minst fire rader mellom identiske skjøter. Tross den manglende understøtningen under skjøten, forblir gulvet stabilt og solid.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tregulv