Massivt tregulv

Drømmer du om å bytte ut ditt gamle gulv med et massivt plankegulv, så ikke nøl med å gjøre jobben selv. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle, isolerer og legger det nye gulvet. Det eneste du skal bruke er noen lekter, gulvbord, en del skruer og en god gulvlakk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager (10 m²)
Pris
10.000 kroner
Det må lange og kraftige skruer til når laskene skal festes på de eksisterende bjelkene. Våre skruer er 6 x 150 mm.

Det må lange og kraftige skruer til når laskene skal festes på de eksisterende bjelkene. Våre skruer er 6 x 150 mm.

Intro

Når det blir snakk om nytt gulv, heller mange mot å ringe etter en lokal håndverker for å være på den sikre siden. For hva om gulvet blir skjevt?

Bekymringene er reelle nok, men hvis du gjør deg flid og følger noen få prinsipper, er jobben faktisk enklere enn du tror. Er du så heldig at du har et undergulv som er helt i vater, kan du legge gulvbordene direkte på det.

Er du ikke så heldig, må du som oss fjerne det eksisterende gulvet, til du kommer helt ned til bjelkelaget. Lar du et vater hvile på et par av de gamle bjelkene, vil du da sannsynligvis oppdage at de ikke er helt i vater. Du er derfor nødt til å skru såkalte lasker på de gamle bjelkene, og dermed heve gulvet litt. Når det er gjort, er det bare å isolere, skru fast gulvet og svinge lakkpenselen.

Her viser vi deg hvordan du forvandler et gammelt utdatert rom til et innbydende kontor, ved å legge et nytt gulv av 30 mm massive gulvbord av furu.

Veiledning

01
Av med gulvet 5 Trinn

Gulv kan være lagt på mange forskjellige måter. Noen er klosset opp på et betongdekke, mens andre ligger direkte på et gammelt bjelkelag.

I vårt tilfelle måtte vi fjerne både et klikkgulv, et undergulv og til slutt det originale furugulvet, før vi kom ned til bjelkelaget. Noen gulv kan fjernes skånsomt med en skrumaskin og et brekkjern, mens andre krever at du finner frem både bajonettsag og vinkelsliper. Med en god porsjon hardt arbeid og litt oppfinnsomhet, går det likevel forholdsvis raskt å fjerne de fleste gulv.

1

Fjern det gamle klikkgulvet med et brekkjern. brekk Vårt lå så løst, at vi nesten kunne løfte det av med håndkraft. Sørg dessuten for å rydde rommet for alt unødvendig, slik at du har god plass å jobbe på.

2

Nå er det undergulvets tur. Begynn med å skru ut så mange skruer som mulig. Kan du ikke bryte opp platene ved hjelp av et brekkjern, må du skjære vekk de resterende skruene med en vinkelsliper.

3

Når du har fjernet det første gulvbordet, er det bare å vippe av resten med brekkjernet. Fjern bordene straks de er løsnet. De tar stor plass og er fulle av spiker.

4

Fjern lister, spiker og skruer fra bjelkene. Det er en god idé å bruke vernesko, fordi det kan stikke opp en spiker her og der.

5

Fjern det gamle innskuddet med en spade. Har du et par murerspann, kan du med fordel bruke dem. Det er enklere enn å fylle i poser, de er lette å bære og de kan tømmes direkte på tilhengeren.

02
På med laskene 4 Trinn

1

Kloss opp en lask i ønsket høyde. Det er oversiden av den første lasken som kommer til å bestemme høyden på resten av laskene og dermed den endelige gulvhøyden. Forbor og monter den første skruen. Rett inn med vateret, og gi lasken en skrue til når den er helt i vater.

2

Kloss opp den neste lasken, slik at den kommer opp i nivå med den først monterte. La vateret hvile på begge laskene, og monter først den nye når den er helt i vater med den første. Gjenta prosessen til alle laskene er montert. Skal det monteres mange lasker, kan du også bruke en murersnor til å rette dem inn etter

3

Når laskene er montert, kan du feie opp det siste innskuddet, trestumper og gamle skruer, før du gjør klart til å isolere

4

Legg isolasjon overalt. Oppå de gamle bjelkene blir laget litt tynnere, fordi plassen er litt trang. Har du ikke en isolasjonskniv, kan du bruke en vanlig brødkniv

03
Første gulvbord skal sitte perfekt 10 Trinn

Når selve gulvet skal legges, er det viktig å legge det første bordet helt rett. Er rommet skjevt, må du tilpasse bordet. Når det første bordet er skrudd fast, går det raskt å legge resten av gulvet.

Massive gulvbord som disse med fjær og not, skrus kun fast gjennom fjæren - og dermed kun i den ene siden av bordet. Sammenføyningen med noten i det første bordet holder nemlig det etterfølgende bordet nede.

1

Stift en strimmel med gulvunderlag på hver av laskene. Underlaget reduserer knirkelyder og utjevner eventuelle små ujevnheter i laskene.

2

Kapp til det første bordet. Det skal være 5 mm luft ut mot veggen i begge ender, slik at treet kan bevege seg. Men husk at det ikke skal være så mye luft at fotlistene ikke kan dekke sprekken.

3

Legg det første bordet inn mot veggen, og sjekk at det ligger helt rett i forhold til resten av rommet. En liten skjevhet vil synes bedre og bedre, i takt med at flere bord legges.

4

Begynn med å sette en skrue loddrett ned i det første bordet, et par cm fra veggen. Vi kan ikke skjule den innerste skruen, så vi aksepterer bare skruehullet og dekker det når hele gulvet er ferdig lagt.

5

Plasser en skrue i en vinkel på cirka 45 grader rett over fjæren, og skru den fast. Skruen skal skrus så langt ned at den ikke sitter i veien for det neste bordet. Samtidig skal den ikke ødelegge fjæren.

6

Legg det neste bordet klart, slik at noten vender inn mot fjæren på det første. Bruk en liten rest fra et gulvbord som slagkloss, og bank bordet på plass. Det er viktig at det sitter helt tett mot det forrige.

7

Fortsett med å legge bordene etter samme prinsipp. Det går fort når du først har lært teknikken med å legge bordet til rette, banke det på plass og skru det fast til de respektive laskene.

8

Det er viktig at skruene får godt tak i laskene, slik at de ikke risikerer å løsne med tiden. Det vil være ergerlig å måtte skifte et bord etter et par år, når resten av gulvet ligger perfekt.

9

Skjær ut til vannrør hvis det er nødvendig. I vårt tilfelle passer det med et par enkle snitt. Luften mellom vannrørene og bordene blir dekket av ”rørkragene” som trykkes ned i hullet.

10

Vi avslutter med et bord i halv bredde. Alternativt kunne vi ha skåret litt av det første bordet, og på den måten ha gitt plass til et bredere gulvbord her.

04
Slip og lakker 5 Trinn

Tregulv kan etterbehandles på mange måter, og det er i høy grad et spørsmål om smak og behag. Noen vil ha såpe, andre bruker olje - og vi velger lakk.

Lakken vi har valgt er en matt type. Det gir oss lakkens slitestyrke kombinert med et naturlig uttrykk, der treet bevarer sin lyse glød uten å gulne. En annen fordel ved å etterbehandle med lakk, er at den forseglede overflaten i stor grad hindrer rødvin, cola og andre godsaker i å trenge ned i bordene.

1

Tett skruehullene på de ytterste bordene. Du kan kjøpe trefiller til en lang rekke tresorter, eller du kan gjøre som oss og røre opp sagflis i litt lakk, som deretter dryppes ned i hullene.

2

Slip gulvet lett med slipepapir (korn 120). Er gulvet skittent, kan du eventuelt bruke en eksentersliper. I vårt tilfelle kunne vi nøye oss med å bruke en slipeplate montert på et forlengerskaft.

3

Påfør lakken med pensel eller rull etter at du har blandet lakk og herder etter produsentens anvisninger. Når lakken er herdet, vil bordene føles litt ru. Det er boblene i lakken som har herdet.

4

Slip gulvet lett med korn 180, og støvsug deretter gulvet godt. Gi det enda et lag lakk, og gjenta prosessen til bordene føles glatte og behagelige. Vi endte opp med å gi gulvet fire strøk med lakk.

5

Voila! Det slitte rommet er blitt til et hyggelig kontor, med et massivt, flott furugulv.

Materialer

  • Lekter, 48 x 73 mm
  • Gulvplanker, her 30 x 180 mm massiv furu
  • Lakk, her en matt type
  • Skruer, 4,2 x 55 mm og 6 x 150 mm

Spesialverktøy

  • Langt vater

Tidsforbruk

En helg (10 m²)

Pris

Cirka 10.000 kroner

Vanskelighetsgrad

Når du først har montert laskene slik at de er helt i vater og flukter perfekt med hverandre, er jobben videre ganske enkel.

Tegning

Multimedia

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Nøyaktig tilpassing av isolasjon

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tregulv