Skipsgulv med genial gummifuge

Glem alt om nating og sliping når du skal legge skipsgulv. En løs gummilist utgjør fugen i dette gulvet. Det ligner ekte vare, men er mye enklere å legge.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
800 kr/m2

Intro

Skipsgulvet er, med den flotte fugen mellom bordene, et flott valg. Særlig i større rom. Men det er en utfordring å kaste seg over spesielt fugedelen av jobben: Du skal teipe, legge en fuge som skal glattes ut og tørke, før gulvet skal slipes og oljes. Det er med andre ord en litt omstendelig prosess.

Men en ny generasjon skipsgulv legges som flytende gulv, og den vanskelige fugen er erstattet av løse gummifuger, som ligner de ekte fugene.

Bordene settes sammen med fjær og not, og limes sammen. Men de festes ikke til undergulvet. Under leggingen presses gummilistene bare inn i en not mellom bordene, og limes i.

Oversiden på bordene er i dette tilfellet oljebehandlet fra fabrikken, så etter leggingen skal gulvet bare ha en avsluttende oljebehandling.

Det skal ikke slipes, fordi gummilistene er i nivå med overkant av bordene.

Det finnes flere fabrikater av skipsbord med “løs” gummilist. Noen produsenter tilbyr flere tresorter, både lyse og mørke. Med klar eller hvitpigmentert olje. Og du kan vanligvis velge mellom en grå og en sort “fuge”.

Det viste gulvet er 14 mm hvitoljet ask med grå gummilist. Bordenes størrelse er 15 x 182 centimeter.

Bordene er lamellimte og stabile. De består av et 3 mm tykt slitelag øverst, en kjerne av tverr gående furu og et lag av langsgående finér nederst. Om bordene dine ikke er helt like, gjør det ingenting. Prinsippet er det samme

Veiledning

01
Gjør gulvet klart 5 Trinn

Dette gulvet består av kryssfinér, der det tidligere har ligget et gulvteppe. Vi har skåret gulvteppet i mindre biter, og trukket det av. Alle rester fra gummibaksiden må slipes av kryssfinéren. Og kryssfi-néren skal eventuelt etterskrus mot tilfarerne, hvis platene er løse eller buler. Ved større dumper i gulvet, kan det rettes opp med sparkelmasse.

Skipsgulvets toleranse overfor ujevnheter er normalt kun få millimeter. Hvis du ikke vil ha et gulv som knirker, skal du sørge for at underlaget er i orden.

Hvis du legger gulvet i et rom det allerede er satt opp lister rundt døråpninger, trenger du ikke å fjerne dem. De kan enkelt kappes med en multikutter.

1

Legg et 2 m langt vater eller en rettholt på gulvet. Det skal høyst være 2 mm topper eller fordypninger. Marker eventuelle avvik.

2

Fjern forhøyninger og tepperester. En lamellslipeskive er rask og ef ektiv. Husk hørselvern, støvmaske og briller.

3

En lamellslipeskive består av små stykker slipepapir, som ligger inn over hverandre. Med korn 40-60 er den veldig ef ektiv til rensing av gulvet.

4

Legg en bit gulvbord oppå to lag skumplast. Deretter kan du skjære helt gjennom dørlistene, uten å fjerne dem først, hvis du bruker en multikutter.

De to bitene med skumplast sikrer at det er god plass til gulvet.

5

Fjern det avskårne stykket fra listen med en skrutrekker. Nå er det plass til at gulvbordene kan stikkes inn under listene, i stedet for at de ligger inntil dem. En fin detalj.

02
Legg skipsgulvet 8 Trinn

Det gjelder å få en god begynnelse på gulvet. Sett sammen to bord med lim, og la dem tørke. Da har du en solid “base” å banke de neste bordene mot. Det skal limes nøyaktig, og bordene skal slås helt sammen. Ellers risikerer du at bordene blir trukket fra hverandre. Resultatet blir i så fall en sprekk midt på gulvet.

1

Skjær til notkanten på den første rekken bord, slik at den holder 10 mm avstand til veggen, og slik at forkanten er rett. Vent med å lime. Da har du god tid til å legge bordet helt nøyaktig.

Avstandsbrikker i plast sikrer en jevn avstand til veggene.

2

Forskyv neste rekke bord med en halv lengde, slik at endeskjøtene ikke ligger overfor hverandre. Lim alle skjøter, og lim fast gummilisten. Spenn bordene sammen, og la limet tørke en times tid.

3

Rull bare ut én lengde skumplast om gangen. Ellers kan du fort skade den med skotuppene. Skjær til skumplasten med en hobbykniv.

4

Lengdene skal ikke overlappe. Hold cirka 5 mm avstand mellom kantene. Det er lurt å teipe skjøtene. Da har du kontroll på lengdene under arbeidet.

5

Legg lim på overkant av fjæren foran gummilisten. Lim også ende-fjæren av det siste bordet. Limstreken plasseres på forkant av fjæren.

6

Det neste bordet legges foran den første rekken. Legg en limstrek på underkanten av noten, på langsiden, og husk også lim på endekanten.

7

Legg bordet inn mot det forrige. Hold slagklossen på enden, og slå til limet kommer opp av skjøten i den andre enden. Slå også mot langsiden.

8

Når siste bord mot veggen skal på plass, legges det med fjæren mot siste rekke. Trekk fra 10 mm, og sett et merke for å sage etter, slik at det blir plass.

03
Lister og olje 3 Trinn

Feielister fås i mange dimensjoner og tresorter, også hvitmalte. Husk å velge en dimensjon som kan dekke sprekken, pluss noen millimeter. Listene skråskjæres i 45 grader (i gjæring) i en gjærekasse med en fintannet sag, eller enda raskere med en kapp-/gjærsag.

Bordene er oljebehandlet fra fabrikken. Det anbefales likevel å etterpolere gulvet med pleiepasta eller gulvolje, før du tar det i bruk. Det gjør overflaten sterkere. Du kan fint arbeide på gulvet før du oljer det en siste gang.

1

Nå kan du fjerne plastbrikkene. Avstandsbrikkene har sikret at avstanden til alle veggene har vært 4 mm.

2

Sett på feielistene. En spikerpistol gjør jobben enkel. Alternativt kan du feste dem med en hammer, og for eksempel 1,8 x 35 mm dykkert.

3

Vi oljer gulvet. Påfør oljen med en bomullsf lle. Olje på cirka tre kvadratmeter gulv om gangen. Etter et kvarter tørkes overskytende olje av, og gulvet poleres - gjerne med en maskin.

Materialer

• Gulvbord og gummilister
• 2 mm skumplastunderlag

Dessuten:
• Lim (vannfast D3)
• Dykkert
• Gulvolje
• Teip

Spesialverktøy

• Multikutter
• Eventuelt en spikerpistol
• Slagkloss av nylon
• Eventuelt en polermaskin

Tidsforbruk

1 helg

Pris

500-800 kr per kvadratmeter

Tegning

Slik setter du sammen bordene

Gulvet limes mens gummilisten legges i. Begynn med å legge to smale striper lim langs overkanten av fjæren på det ene bordet, og på underkanten av noten på det andre. Legg gummilisten på innsiden av fjæren, og sett sammen bordene. Slå dem eventuelt lett sammen med en slagkloss mellom bordet og hammeren. Limet holder gulvet sammen, sikrer at det ikke knirker og gjør at det tåler vannsøl.

Slik setter du sammen bordene

Video

TIPS: Sjekk gulvet med et vater

TIPS: Beskytt klikkgulvet med en slagkloss

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...