Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik fjerner du riper og sprekker i tregulv

Skriv ut Lagre artikkel

Daglig bruk kan ikke unngå å sette sine spor på et tregulv, men noen ganger kan en ripe eller et hakk være så sjenerende at det må fikses i en fei. Heldigvis finnes det reparasjonsmasser som på kort tid kan fjerne sporene og få gulvet til å fremstå helt og pent igjen.

Du trenger ikke å leve med en ripe eller et hakk i tregulvet. Det kan enkelt repareres.

Du trenger ikke å leve med en ripe eller et hakk i tregulvet. Det kan enkelt repareres.

STØRRE SKADER

Riper og sprekker i tregulv: En større skade kan repareres med kjemisk tre, men fordi massen er lysegul, krever det at gulvet males etterpå. Ellers bør du sage skaden ren og sette inn et trestykke som ligner.

1. En større skade kan repareres med kjemisk tre, men fordi massen er lysegul, krever det at gulvet males etterpå. Ellers bør du sage skaden ren og sette inn et trestykke som ligner.

Riper og sprekker i tregulv: Begynn med å rense hullet med et stemjern. Det skal ikke være igjen løse fliser eller rester av råttent tre. Støvsug hullet nøye etterpå, slik at det er helt rent.

2. Begynn med å rense hullet med et stemjern. Det skal ikke være igjen løse fliser eller rester av råttent tre. Støvsug hullet nøye etterpå, slik at det er helt rent.

Riper og sprekker i tregulv: Kjemisk tre skal blandes med en herder for å bli hardt. Press kjemisk tre og herder ut av tubene i to like lange striper, og bland det med en sparkel. Bland det på en plate som kan kastes etterpå.

3. Kjemisk tre skal blandes med en herder for å bli hardt. Press kjemisk tre og herder ut av tubene i to like lange striper, og bland det med en sparkel. Bland det på en plate som kan kastes etterpå.

Riper og sprekker i tregulv: Fyll hullet med kjemisk tre ved hjelp av en sparkel, og press det ned i hullet. Du har ikke lang tid å gjøre det på. Etter maks. 10 minutter begynner massen å herde og er ikke mulig å bearbeide.

4. Fyll hullet med kjemisk tre ved hjelp av en sparkel, og press det ned i hullet. Du har ikke lang tid å gjøre det på. Etter maks. 10 minutter begynner massen å herde og er ikke mulig å bearbeide.

Riper og sprekker i tregulv: Når skaden er sparklet og massen er herdet (10-15 minutter), kan den slipes som vanlig tre. Støvsug til slutt. Er det fortsatt steder som må fylles, sparkler du bare oppå igjen.

5. Når skaden er sparklet og massen er herdet (10-15 minutter), kan den slipes som vanlig tre. Støvsug til slutt. Er det fortsatt steder som må fylles, sparkler du bare oppå igjen.

Tips: Kjemisk tre

Kjemisk tre er smart: Det er enkelt å blande opp, herder raskt og ender med å være like enkelt å bearbeide som vanlig tre.

Det er dog viktig ikke å blande opp mer enn du kan rekke å bruke på 10 minutter, for når massen begynner å bli tung å bearbeide, er den ferdig og må kasseres.

Kjemisk tre er et kunststoffprodukt, så når du sliper eller sager i det, er det en god idé å bruke ansiktsmaske og vernebriller. Du kan vaske vekk overflødig masse med tynner før massen er herdet.

LES OGSÅ: Slik bruker du reparasjonsmasse til tre

DYPE RIPER

Riper og sprekker i tregulv: Dype riper kan fylles med voks i mange forskellige farger, fra for eksempel Wood Repair. Rens skaden, og sørg for at den er tørr før påføring.

1. Dype riper kan fylles med voks i mange forskellige farger, fra for eksempel Wood Repair. Rens skaden, og sørg for at den er tørr før påføring.

Riper og sprekker i tregulv: Dra voksstiften i sikksakk over skaden, til den er fylt opp med voks. Noen typer voks skal varmes over en flamme, slik at voksen kan dryppes i.

2. Dra voksstiften i sikksakk over skaden, til den er fylt opp med voks. Noen typer voks skal varmes over en flamme, slik at voksen kan dryppes i.

Riper og sprekker i tregulv: Når voksen har satt seg, skrapes overskytende materiale forsiktig av, for eksempel med en sikling. Til slutt tørker du over med en klut.

3. Når voksen har satt seg, skrapes overskytende materiale forsiktig av, for eksempel med en sikling. Til slutt tørker du over med en klut.

OVERFLADISKE RIPER

Riper og sprekker i tregulv: Til småriper kan du kjøpe korreksjonspenner, for eksempel Excellent Correction, som fås i sett på tre eller seks penner i forskjellige farger.

1. Til småriper kan du kjøpe korreksjonspenner, for eksempel Excellent Correction, som fås i sett på tre eller seks penner i forskjellige farger.

Riper og sprekker i tregulv: Dra pennen frem og tilbake i ripen, til skaden er fullstendig dekket. Skift mellom fargene, hvis alle bordene ikke har helt den samme fargenyansen.

2. Dra pennen frem og tilbake i ripen, til skaden er fullstendig dekket. Skift mellom fargene, hvis alle bordene ikke har helt den samme fargenyansen.

Riper og sprekker i tregulv: Gni på og rundt reparasjonen med en tørr klut, og følg opp med en omgang olje eller lakk, slik at etterfølgende rengjøring ikke fjerner fargen.

3. Gni på og rundt reparasjonen med en tørr klut, og følg opp med en omgang olje eller lakk, slik at etterfølgende rengjøring ikke fjerner fargen.

Smart metode: Slagmerker strykes vekk

Slagmerker strykes vekk: Litt vann på fordypningen gnis godt inn med en klut.

En fordypning i tregulvet kan som regel reddes, hvis ikke fibrene i treet er brutt.

Litt vann på fordypningen gnis godt inn med en klut.

Slagmerker strykes vekk: Deretter legges kluten på skaden og strykes med et varmt strykejern. Det får treet til å rette seg opp igjen, og skaden ender med å være usynlig etter et par behandlinger.

Kluten legges på skaden og strykes over med et varmt strykejern. Det får treet til å rette seg igjen, og skaden ender med å være helt usynlig etter et par behandlinger.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggevejledning: Slik fjerner du riper og sprekker i tregulv
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake