Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stopp den irriterende knirken

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Et knirkende gulv skyldes ofte at en bjelke under gulvet har sprukket opp der gulvet er spikret fast, slik at spikeren "glir" opp.

Et knirkende gulvbord skyldes som regel at det er oppstått en sprekk i den underliggende bjelken eller strøen, som gjør at en eller flere spikere sitter løst. Ettersom en slik sprekk nesten alltid kommer i midten av bjelken, og gulvet ofte er spikret nettopp i midten, kan det forklare mange knirkende steg på gulvet.

Et knirkende gulvbord skyldes som regel at det er oppstått en sprekk i den underliggende bjelken eller strøen, som gjør at en eller flere spikere sitter løst. Ettersom en slik sprekk nesten alltid kommer i midten av bjelken, og gulvet ofte er spikret nettopp i midten, kan det forklare mange knirkende steg på gulvet.

Intro

Knirk-knirk. Knirk-knirk. Du kjenner den bare så alt for godt. En uskyldig liten lyd - den første gangen. Kanskje legger du nesten ikke merke til den. Men etter hvert begynner lyden å irritere deg.

Knirk-knirk. Knirk-knirk. Hver gang du tråkker på det samme stedet.

Så hold opp da! Du tråkker hardt, du tråkker forsiktig, like lite hjelper det. Knirk-knirk. Knirk-knirk. Knirk ...

Kanskje skal vi bare leve med det

Du kunne jo prøve å stoppe lyden. Det er da ikke noe som sier at gulv nødvendigvis må knirke. Har du hellet med deg, kan du fjerne lyden som har plaget familien din i lang tid. Er du uheldig, må du legge om hele gulvet for å få fjernet den.

Men det er heller ingen lov som forbyr et gulv å knirke. Det kan tenkes at både du og familien kan lære å leve med lyden. Spesielt når dere vet at du har forsøkt å få den vekk!

To ting gnisser mot hverandre

Om du kan fjerne ulydene på noen få minutter, må ofre et par dager på prosjektet eller bør overlate knirkingen til en fagmann, er det umulig å si noe sikkert om på forhånd.

Årsaker og metoder er det mange av. Men de har ett element felles: Knirkingen oppstår fordi to ting gnir mot hverandre.

Ligger gulvet ditt på bjelker eller tilfarere, er det nesten alltid tre som gnir mot spiker. Bordene ligger ikke tett til underlaget, og når du tråkker på akkurat det stedet, presser du bordet ned over spikrene. Knirk. Når du går videre, spretter bordet opp igjen. Knirk.

Men lyden kan også komme av at et bord ligger mot et rør. Eller at en parkettstav gnir mot en annen. Det skal så lite til. Og har du et flytende gulv på betong, er det ingen spiker å gni seg mot, og da må du lete etter årsaken et helt annet sted.

Gå systematisk fram

Derfor begynner du med å finne ut hvordan gulvet er lagt, og hvor gammelt det er.

Da kan du få en idé om hva årsaken er. Og så er det enkleste ofte å forsøke seg fram. Svært ofte kan du nemlig raskt kurere et knirkende gulv fra oversiden - mens du som regel er nødt til å fjerne hele gulvet for å kunne stille en helt sikker diagnose.

Det er viktig å vite i hvilken rekkefølge det er best å forsøke de forskjellige kurene. Det får du vite på de neste sidene. Og da kan du få stoppet den evinnelige knirkingen.

Veiledning

Strategien avhenger av gulvet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Finn først ut hvordan gulvet er lagt - da vet du hvilken strategi du skal angripe knirkingen med.

1

Gulv på tilfarere

Ofte kan knirkelyder fra gulv med tilfarere fjernes ved å feste gulvet bedre til tilfarerne. Så før du begynner å legge om hele gulvet, bør du prøve å slå spikrene bedre i.

2

Gulv på bjelker

Også på gulv med bjelker er strategien i første omgang å feste gulvet bedre. Er ikke det nok, må du legge gulvet helt eller delvis om.

3

Flytende gulv

Du må i det lengste håpe at det flytende gulvet knirker fordi det gnisser mot et vannrør eller ei list. Ellers må du nemlig ofte ned og skifte det trinndempende laget eller gjøre det bærende gulvet mer plant.

1. Slagplan for knirkende gulv på tilfarere

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Ligger det knirkende gulvet på tilfarere, kommer lyden trolig fra tre som gnisser mot en spiker. Er du heldig, løses problemet ved å spikre eller skru gulvet bedre fast til underlaget.

Når et gulv på tilfarere knirker, kommer det ofte av at bordene gnis opp og ned langs spikrene. Det gjør de bare hvis de ikke ligger helt tett ned til tilfarerne - de står på stylter, kan vi si - og løsningen er ofte så enkel som å slå spikrene bedre i.

Hvis dette ikke får knirkelydene til å stoppe, ligger nok ikke tilfarerne som de burde. De kan ha vridd eller slått seg, noen av dem kan også ha krympet. Da kan du kanskje redde saken ved å skru bordene fast til tilfarerne.

Men det kan også være at støtten under tilfarerne har blitt borte. Det kan i prinsippet avsløres ved at ikke bare noen få bord, men ei større flate gir etter når vi tråkker på området. Også dette kan du i heldige tilfeller redde ovenfra.

Ellers må du fjerne gulvet og begynne helt forfra. Og det gjelder også hvis tilfarerne ligger med større avstand enn bordene kan klare. Om da ikke lyden bare kommer av at gulvet har glidd inn til et rør!

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

2. Slagplan for knirkende gulv på bjelker

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Et bjelkegulv knirker stort sett av de samme årsakene som et gulv på tilfarere, og de første behandlingsforsøkene er da også de samme - det vil si å forsøke å feste bordene bedre til underlaget.

Knirker det gamle bjelkegulvet, er årsakene nesten alltid de samme som ved gulv på tilfarere. Bordene gnisser mot spikrene som skulle holde dem fast til bjelkene. Når du har sjekket om lyden kommer fra rør eller lignende, er strategien da også å få gulvbordene festet bedre.

Lykkes ikke det, eller kommer knirkingen tilbake etter en tid, er det sjelden annet å gjøre enn å skifte ut hele eller deler av gulvet og rette opp bjelkene. Det kan kanskje hjelpe å få bedre støtte, men hvis de ligger stabilt, kan kuren i stedet være å sette et kraftig bord på hver side av hver bjelke.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

3. Slagplan forflytende gulv som knirker

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Flytende gulv knirker sjelden. Bråker de, kommer det like ofte av at de klaprer - altså slår ned mot underlaget. De fleste utbedringene krever at du legger om gulvet.

Et flytende gulv er ei flate som ligger løst og «flyter» oppå et bærende gulv. Det er derfor ingen spiker eller skruer som kan gnisse mot gulv bordene - eller de tynnere bordene eller stavene som gulvet er lagt med.

Dersom gulvet gir lyd fra seg, er det normalt enten fordi det slår ned mot underlaget, eller fordi to eller flere av bordene gnis mot hverandre.

Strategien mot et flytende gulv som gir lyd fra seg, er derfor svært forskjellig fra strategien ved gulv med bjelker og tilfarere. Faktisk er det lite du kan gjøre før du er nødt til å bryte opp gulvet og begynne på nytt. Er gulvet lagt uten lim, kan du kanskje bruke det om igjen dersom du er heldig.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake