Video
Lett
Vanskelig

EN RASK LØSNING:

1. Her kan du se at det er spikret helt rett og sannsynligvis akkurat midt i bjelken

Når gulvet knirker skyldes det at det er kommet en sprekk i bjelken, som spikerene glir opp fra.

2. Velg skrue- og borstørrelse

Her er det viktig at du sørger for at bor og skrue passer sammen, slik at du unngår for store hull eller sprukket tre. Vi bruker selv et diskret bor med matchende 4,8 x 70 mm skruer, slik at de ikke er så tydelige i gulvet.

3. Forbor med det valgte boret

Hullet skal være plassert forskjøvet omtrent 3 cm fra den opprinnelige spikeren, og i motsatt side av gulvbordet. Bruk gjerne en multidetektor for å forsikre deg om at du treffer bjelken eller strøen under.

4. Skru bordet på plass

Skruen trekker bordet på plass, og støyen forsvinner. Vi bruker her en 4,8 x 70 mm skrue, med et lite hode som glir enkelt ned i treet.

5. Ferdig arbeid

Den gamle spikeren sitter i den ene siden, og skruen forskjøvet i den andre siden av bordet.

EN SKJULT LØSNING:

1. Først skal du ha verktøyet på plass

Til den skjulte løsningen skal du bruke et proppbor og en forsenker. De kjøpes normalt samlet som sett for å forsikre deg om at de har samme diameter og mål.

2. Bor først hullet til proppen

Her har vi boret både med forsenkeren og proppboret, slik at det er plass til en propp som er 6-8 mm høy.

3. Skru skruen i til den har trukket bordet ned på plass

4,0 x 70 mm skruen og undersenkeren passer sammen. TIPS: Sjekk at gulvet ditt er blitt helt lydløst før du begynner å montere propper.

4. Bor ut proppene av en bordbit

Proppene brekkes etterpå av med et lite stemjern eller en skrutrekker.

5. Slå proppen i med en hammer

Husk å snu årene samme vei som bordet. Overskytende lim tørkes av med en fuktig klut.

6. Når limet er tørt, stemmes proppen av i små biter

Her er det viktig at stemjernet ditt er skarpt. Skal gulvet slipes etterpå, kan du slipe av den siste millimeteren slik at du unngår å ta for mye av proppen.

7. Ferdig arbeid

Hvis proppene dine som her er i lysere tre enn resten av gulvet, kan du eventuelt “pynte” litt på dem ved å gni for eksempel litt kaffe eller skitt inn i dem, slik at de blir mørkere og dermed ikke så synlige.

Et knirkende gulvbord skyldes som regel at det er oppstått en sprekk i den underliggende bjelken eller strøen, som gjør at en eller flere spikere sitter løst. Ettersom en slik sprekk nesten alltid kommer i midten av bjelken, og gulvet ofte er spikret nettopp i midten, kan det forklare mange knirkende steg på gulvet.