Tre typer gulv som kan knirke
Når gulvet knirker, skyldes det at to materialer gnisser mot hverandre. Det skjer når gulvet ikke ligger fullkomment fast; da gir det seg når du tråkker på det, og da kan gulvbordene gnisse mot et rør, en vegg eller noe nede i selve undergulvet. Hvordan du blir kvitt knirkingen, avhenger av gulvtypen: gulv på tilfarere, på bjelker eller gulv lagt flytende.
Innholdsoversikt
1. Gulv på tilfarere
Selv om en tilfarer har mistet oppklossingen, kan du fikse knirken uten å legge om gulvet.
Knirker et gulv på tilfarere, kan du i heldige tilfeller finne årsaken på overflaten, og utbedre den ovenfra. Enklest er det hvis gulvet gnisser mot et rør, men normalt kan du også enkelt få festet det bedre på tilfarerne.
Mer komplisert blir det hvis problemet stammer fra tilfarerne. En tilfarer kan ha vridd seg – men oftest
er problemet at den som har lagt gulvet har slurvet med å feste oppklossingene, slik at en eller flere klosser har sklidd ut. Da svikter tilfareren når du går over den manglende oppklossingen.
Slå synlige spiker bedre fast
Synlige spiker slås litt ned, slik at de biter i tilfarerne igjen. Finn en dor i riktig størrelse til jobben, slik at hullene blir minst mulige. Ofte er det nok å dore ned spikerne i gangarealene.
Slå skjulte spiker bedre ned i tilfarerne
Ofte har bordene skjult spikring. Det betyr at spikerne slås skrått ned i fjæren og dores, slik at det blir plass til neste bord, som skjuler spikerne. Du kan derfor ikke slå på dem hvis de løsner. Men er treet hardt, kan du få dem ned ved å slå tungt på gulvet over dem.
Sett fast gulvet med skruer i tilfarerne
Hvis det ikke lykkes å få gulvet stabilt og taust ved å slå i spikerne bedre, prøver du med skruer. Ulempen med skruer er at hodene er veldig synlige.
Skal gulvet bli pent, må du sette trepropper over skruene.
De kan kjøpes ferdige. Men ved å investere i et proppborsett, kan du lage så mange du vil, i den tresorten du ønsker. Brukes biter av en rundstokk, vil endeveden synes.
Forbor midt over tilfareren med et undersenkersett. Undersenkeren bores ned 5-7 mm. Det tynne boret skal godt ned i tilfareren. Skru bordet godt fast.
Proppene slås ned i hullene, etter å at de er dyppet i litt trelim. De lange proppene rekker normalt til to eller tre hull.
Erstatt en oppklossing med en jekkeskrue
Hvis gulvet fortsatt svikter når du har sjekket ved rørene og forsikret deg om at alle bord og tilfarere ligger tett mot hverandre, må årsaken finnes lenger nede.
Det kan hende det mangler støtte under en eller flere tilfarere fordi de har slått seg, eller mer opplagt: en oppklossing har sklidd ut.
Dette kan løses ved å understøtte tilfareren fra oversiden med en skrue som skrus gjennom gulvet, slik at den støtter tilfareren mot underlaget.
Hull til skruen bores. Først borer du 1 cm med et 20 mm bor til en tre-propp. Deretter borer du videre med et bor med samme dimensjon som skruen.
Finn en skrue i riktig lengde ved å måle ned til underlaget med en pinne. Skruen skal ha godt tak i tilfareren, men slippe gulvbordet.
Skruen skrus ned gjennom bordet og tilfareren. Skru til den rører undergulvet. Juster til du kan gå oppå uten svikt.
En 20 mm trepropp slås ned i hullet med trelim. Proppen kan kjøpes, hvis du ikke har et 20 mm proppbor og lager den selv.
2. Gulv på bjelker
Gulv på bjelker får de samme skavankene som gulv på tilfarere.
Når de knirker, er teknikken med å finne årsaken og avhjelpe problemet langt på vei den samme:
- Først prøver du de enkle mulighetene, som at gulvet gnisser mot et rør.
- Hjelper ikke det, prøver du å få gulvbordene til å ligge tett mot bjelkene.
- Løser ikke det problemet, må du lenger ned – og her er det ved bjelker kun én mulighet; nemlig å fjerne et eller flere bord og rette på tingene.
Bjelkene kan ha slått seg, en innfesting ved veggen kan ha løsnet, eller veggene kan ha satt seg.
Ofte må du nesten begynne forfra, men de løsningene kommer vi ikke inn på her.
Usynlig spikring
Skjulte spiker kan du ikke slå direkte på. Men finner du dem, kan du med litt hell få dem til å bite ved å slå på gulvbordet akkurat der de sitter.
Skru fast bordene
Du kan bare slå de skjulte spikerne ned i den dybden de allerede har løsnet fra. Løsning 3 rekker derfor sjelden lenge.
Neste mulighet er å skru fast bordene til bjelkene. Det er effektivt, men skruehodene er mer synlig enn dykkert. Derfor dekker du skruene med propper du kjøper eller lager selv.
3. Flytende gulv
Gulvet kan ha beveget seg, slik at det gnisser mot noe. I så fall fjernes problemet ofte enkelt.
Knirk i flytende gulv skyldes ofte at gulvet gnisser mot en rørgjennomføring, at gulvet ligger for tett mot veggen, eller at det er ujevnheter i undergulvet, slik at det flytende gulvet fjærer når du tråkker på det. I så fall stammer knirkingen fra gnisninger mellom gulvbordene.
Mens det er ganske enkelt å få gulvet fri fra rør og vegger, er det mer komplisert hvis underlaget ikke er i orden.
En brett på det støydempende mellomlegget eller ujevnheter i det bærende gulvet kan nesten bare løses ved å fjerne gulvbordene. Vi viser likevel en teknikk med skum, som du kan prøve hvis du er forsiktig.
Skaff luft ute ved veggene
Prøv å presse gulvet ut fra alle vegger, hvis det ligger helt inntil dem. Et flytende gulv ligger løst, slik at det kan bevege seg. Først fjerner du fotlisten.
Fyll skum i en fordypning
Er en fordypning under gulvet så dyp at du trykker gulvet ned i den, vil det fort skape støy. Det er også stor risiko for at fjær og not sprekker.
Bortsett fra å legge om gulvet, er den beste løsningen å fylle fordypningen med byggskum.
Dette anbefales normalt kun til fagfolk som vet hvordan de unngår å løfte gulvet for mye. Prøver du selv, så pass på, og vær forberedt på at det kan gå galt.
Bor et hull over fordypningen, litt større enn dysen på boksen. Finn ut hvor gulvet presses lengst ned. Dekk til med folie og teip mot hullet.
Legg over en solid plate med et hull i, og hold den mot gulvet med f.eks. steinheller eller en stolpe opp mot taket – uten å trykke ned gulvet.