Lett
Vanskelig
Det mørke, lakkerte gulvet er borte, og hele rommet er forvandlet med de lyse plankene.

Det mørke, lakkerte gulvet er borte, og hele rommet er forvandlet med de lyse plankene.

Det støver, det bråker og det tar et par lange dager. Men det er en stor tilfredsstillelse i å ha slipt ned et mørkt plankegulv, og gleden over den silkeglatte gulvflaten vil vare i mange år.

Hvis du har pågangsmot til å sette i gang på et par dagers vandretur med støvmaske og hørselvern, kan du spare flere tusenlapper i forhold til å leie fagfolk.

Men det krever at du lærer av fagfolkene. Ellers vil du fort komme til å bruke flere penger på slipepapir og leie av maskiner, enn du skulle ha betalt dem for å slipe gulvet. Du risikerer også at gulvet ikke blir pent, og at jobben må gjøres om igjen om kort tid.

Før du sliper tregulvet

Du skal blant annet forberede gulvet, så det ikke ødelegger slipepapiret. Hvert ark koster kanskje en hundrelapp, og bare én spiker kan rive det i stykker.

Du skal også velge riktig slipepapir. Begynner du med for grovt papir, sliper du vekk unødvendig mye av gulvet, og du får unødig stor jobb med å fjerne slipesporene. Begynner du med for fint papir, tar jobben altfor lang tid, og koster for mye papir.

Får du ikke fjernet slipesporene og avsluttet med et glatt gulv, kan det være så godt som umulig å gi gulvet en lakk som holder etterpå.

Den mest utbredte feilen når du sliper gulv

En utbredt feil ved sliping av gulv, er å gå for tidlig over til finere papir. Det koster veldig mye tid, det koster mye slipepapir, og du risikerer at du aldri blir ferdig. Det groveste papiret er det mest effektive. Med det skal du slipe gulvet rent og plant. All lakk, alle skader og alle ujevnheter skal vekk. Deretter handler det bare om å fjerne slipesporene, ved å bruke papir som gir mindre spor. Fordi papiret er mindre effektivt når det blir finere, fjerner du alle spor fra korn 24 med korn 40, alle spor fra korn 40 med korn 80 osv. Med hvert papir sliper du til forrige runde ikke synes lenger.

Slip helt ferdig med hver kornstørrelse
Gammel gulvlakk: Den dypeste skaden du vil fjerne, avgjør hvor dypt alt tre skal fjernes. Begynn med papir som passer oppgaven.
Korn 24Korn 24 (f.eks.): Det grove papiret fjerner tre, til du har en jevn, ren flate – med veldig grove slipespor.
Korn 60 Korn 60 (f.eks.): De grove slipesporene fjernes med litt finere papir, som vil etterlate nye, men mindre spor.
Korn 100 (f.eks.): Stadig finere – og mindre effektivt – papir gjør sporene stadig mindre, uten å gå dypere.
Korn 150 (f.eks): Det fineste slipepapiret skal derfor bare fjerne ganske lite – og gir selv minimale spor.

Last ned hele artikkelen og se hvordan vi sliper og etterbehandler det gamle plankegulvet.