Ser blandebatteriet ditt slik ut, er det på høy tid å få skiftet det ut.

Ser blandebatteriet ditt slik ut, er det på høy tid å få skiftet det ut.

Hjemmets mange forskjellige blandebatterier utsettes daglig for store belastninger fra alle husets beboere. Derfor blir de med tiden slitt, utette, løse i håndtakene eller uhjelpelig tilkalket.

Spar regningen til rørleggeren

Uansett hva problemene skyldes, så er løsningen enkel: bytt blandebatteriet selv, og spar utgiftene til en rørlegger. Det fordrer bare at du vet hva du driver med, og at har de riktige delene og eventuelle overgangene som kreves. Er du i besittelse av en skiftenøkkel, eventuelt en vannpumpetang og en fastnøkkel – og du i tillegg er litt fingernem, tar ikke utskiftingen mer enn en times tid.

Sjekker du timeprisen til en rørlegger, ser du at den er fra rundt 500 kroner, pluss moms, og oppover. Og de tar betalt for kjøring til og fra, i tillegg til selve jobben.

Derfor har det gått galt

? Slitasje: Alle mekaniske installasjoner blir slitt. Det gjelder spesielt blandebatterier, som brukes flittig hver eneste gang det skal vaskes hender, lages kaffe, skrelles poteter, skylles kjøkkenredskap, og så videre.

? Kalk: Hvor mye kalk som er i vannet, avhenger av hvor du bor, men kalk setter seg alle steder, og blokkerer og sliter på alle blandebatteriets innvendige pakninger.

Her viser vi hvordan du skifter ut et helt vanlig blandebatteri på et kjøkken, men teknikken er den samme på både badet og i vaskerommet.

SLIK GJØR DU:
1. Steng for vannet. Her er det kuleventiler inne i skapet. Har du ikke slike, må du lenger bak i rørsystemet for å finne stoppekranen. Er du usikker på hvordan vannet stenges, ringer du etter hjelp fra en rørlegger.
2. Kobberrørene/flexirørene skrus forsiktig løs, her fra kuleventilene. Sitter de godt fast, kan det bli nødvendig å holde kontra på ventilene/kuplingene mens du skrur.
3. Det gamle blandebatteriet løsnes nedenfra og fjernes. Det kan være vanskelig å komme til. Men en fastnøkkel, en lommelykt og litt tålmodighet er alt som skal til.
4. Monter det nye blandebatteriet der det gamle satt. Det er forskjell på hvordan de forskjellige blandebatteriene monteres, og her må du se på veiledningen som fulgte med til blandebatteriet ditt. I vårt tilfelle er det et blandebatteri fra Hansgrohe, som skal skrus fast på et langt gjengestykke med en spennplate og et par pakninger/skiver.
5. Til slutt sikres bunnstykket på det nye blandebatteriet med et par små, kraftige skruer. I dette tilfellet måtte vi bruke en vanlig flat skrutrekker til formålet.
6. Den nederste delen er montert. Nå skal resten av blandebatteriet settes sammen, før du skrur de to vannslangene fast på kuleventilen/ kuplingene og åpner for vannet.