Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fiks den dryppende vannkranen

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Har du en dryppende vannkran som driver deg til vannvidd, eller trenger kjøkkenet, badet eller vaskerommet bare et nytt og bedre blandebatteri – så kan du skifte det selv, og spare utgifter til rørlegger.

Intro

Hjemmets mange forskjellige blandebatterier utsettes daglig for store belastninger fra alle husets beboere. Derfor blir de med tiden slitt, utette, løse i håndtakene eller uhjelpelig tilkalket.

Spar regningen til rørleggeren

Uansett hva problemene skyldes, så er løsningen enkel: bytt blandebatteriet selv, og spar utgiftene til en rørlegger. Det fordrer bare at du vet hva du driver med, og at har de riktige delene og eventuelle overgangene som kreves. Er du i besittelse av en skiftenøkkel, eventuelt en vannpumpetang og en fastnøkkel – og du i tillegg er litt fingernem, tar ikke utskiftingen mer enn en times tid.

Sjekker du timeprisen til en rørlegger, ser du at den er fra rundt 500 kroner, pluss moms, og oppover. Og de tar betalt for kjøring til og fra, i tillegg til selve jobben.

LES OGSÅ: Fjerne kalk: Slik får du bukt med kalken

Derfor har det gått galt

  • Slitasje. Alle mekaniske installasjoner blir slitt. Det gjelder spesielt blandebatterier, som brukes flittig hver eneste gang det skal vaskes hender, lages kaffe, skrelles poteter, skylles kjøkkenredskap, og så videre.
  • Kalk. Hvor mye kalk som er i vannet, avhenger av hvor du bor, men kalk setter seg alle steder, og blokkerer og sliter på alle blandebatteriets innvendige pakninger.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Steng for vannet. Her er det kuleventiler inne i skapet. Har du ikke slike, må du lenger bak i rørsystemet for å finne stoppekranen. Er du usikker på hvordan vannet stenges, ringer du etter hjelp fra en rørlegger.

2

Kobberrørene/flexirørene skrus forsiktig løs, her fra kuleventilene. Sitter de godt fast, kan det bli nødvendig å holde kontra på ventilene/kuplingene mens du skrur.

3

Det gamle blandebatteriet løsnes nedenfra og fjernes. Det kan være vanskelig å komme til. Men en fastnøkkel, en lommelykt og litt tålmodighet er alt som skal til.

4

Monter det nye blandebatteriet der det gamle satt. Det er forskjell på hvordan de forskjellige blandebatteriene monteres, og her må du se på veiledningen som fulgte med til blandebatteriet ditt. I vårt tilfelle er det et blandebatteri fra Hansgrohe, som skal skrus fast på et langt gjengestykke med en spennplate og et par pakninger/skiver.

5

Til slutt sikres bunnstykket på det nye blande batteriet med et par små, kraftige skruer. I dette tilfellet måtte vi bruke en vanlig flat skrutrekker til formålet.

6

Den nederste delen er montert. Nå skal resten av blandebatteriet settes sammen, før du skrur de to vannslangene fast på ku-leventilen/kuplingene og åpner for vannet.

Materialer

For å skifte blandebatteriet, får du bruk for litt forskjellige skrunøkler, en skrutrekker og en lommelykt.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake