1. Kalk binder ikke på bilpolish

Fjerne kalk: Bilpolish får vannet til å prelle av, slik at kalken ikke kan feste seg.

Bilpolish får vannet til å prelle av, slik at kalken ikke kan feste seg.

Hvis det fort blir kalkavleiringer i for eksempel dusjhjørnet ditt, kan du motvirke det med bilpolish. Når flisene er avkalket og tørre, kan du polere med (fargeløs) polish. Deretter vil vannet prelle av, slik at kalken ikke setter seg. Unngå å behandle gulvet – det blir glatt.

2. Rene ruter med eddik og såpe

Kalk i vannet kan gi striper og flekker på nyvaskede ruter. Dette kan løses ved å koke vannet først, men det er jo litt tungvint. En enklere løsning er å tilsette litt husholdningseddik, som binder kalken. Bruker du litt oppvaskmiddel i tillegg, som hjelper deg med å løse opp fett og skitt, så får du helt rene ruter.

Fjerne kalk: Rene ruter med eddik og såpe

3. Fjerne kalk: Bruk tabletter i toalettet

Fjerne kalk: Bruk tabletter i toalettet

Oppvasktabletter er effektive mot kalk i toalettet.

Neste gang du gjør toalettet rent, så prøv deg med en oppvasktablett og en kanne kokende vann i toalettskålen. La det stå noen timer, og skrubb med toalettbørsten. Det fjerner skitt og kalkavleiringer. Bor du i et område med mye kalk i vannet, kan det være nødvendig å gjenta behandlingen – og deretter behandle jevnlig.

TRINN FOR TRINN: Skift toalettet

4. Slutt på drypp fra vannkranen

Fjerne kalk: Slutt på drypp fra vannkranen

De fleste vannkraner har en perlator skrudd på tuten. Den sørger for å blande luft i vannstrålen og mykne den opp, slik at strålen ikke spruter for mye. Etter hvert samles kalk og rustskall i perlatoren, og da virker den dårligere. Dette kan heldigvis en runde med avkalker til kaffemaskiner rette opp i.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Avkalking: Slik får du vannet til å strømme jevnt

5. Fjerne kalk i dusjen: Avkalking av fliser og fuger med maisgrøt

Fjerne kalk i dusjen: Avkalking av fliser og fuger med maisgrøt

Grøten av maismel og eddiksyre skal være tyktflytende før den smøres på fliser og fuger med en pensel.

Maismel blandet opp med eddiksyre skal ifølge et gammelt råd være en effektiv måte å fjerne kalk fra fliser og fuger på badet. Maismelet blandes med vann og kokes sammen til et seigt og tyktflytende klister. Rør i gryta til det koker. Denne grøten tilsettes så 32 prosent eddiksyre, så mye at blandingen fortsatt er tyktflytende. Den skal nemlig kunne smøres på fliser og fuger og bli sittende som et lag i noen timer uten å renne av.

Best er det å dekke med husholdningsfilm slik at maisgrøten ikke tørker. Da er det også lett å skylle den bort. Såperester og andre avleiringer løses opp av eddiksyren, og maismelet får syren til å bli sittende på de loddrette veggene.

GUIDE: Skift ut silikonfugen