Derfor lager du en bladskjøt av tre

Har du bruk for å lage en konstruksjon der to trestykker skal krysse hverandre, så er det en god løsning å lage en bladskjøt. Hvis bladskjøten er laget riktig, uten at treet gaper og skjøten er stram, da er det en veldig god måte å skjøte to trestykker på.

Bladskjøten kan brukes i alle vinkler

Oftest brukes en bladskjøt der to trestykker krysser hverandre i en rett vinklel. Men slik trenger det ikke å være. Hvis du er nøye med å måle ut til bladskjøten, er det ikke noe i veien for at kryssingen kan ha andre vinkler enn de tradisjonelle 90 gradene.

Verktøy til bladskjøt

Du trenger ikke alskens verktøy for å lage flotte bladskjøter. Med en håndsag og et knivskarpt stemjern, kan du enkelt lage en bladskjøt som vi viser i artikkelen. Arbeidet blir likevel lettere å gjøre presist om du har en kappsag med uttrekk og dybdestopp, men som nevnt så er det ikke nødvendig.

Oppmåling er alfa og omega

Det viktigste du skal være oppmerksom på når du lager en bladskjøt, er at du må være veldig nøyaktig med både oppmåling og opptegningen på de stedene du skal legge snittet i treet. Når du lager bladskjøten, er det veldig viktig at treet ikke kan bevege seg i selve skjøten, da gjør det bladskjøten svak. Derfor er det viktig at du får målt opp riktig, slik at du på den måten er sikker på at de to trestykkene passer perfekt i hverandre.

Lag en prøveskjøt

For å være sikker på at dybde og snitt passer perfekt sammen, kan det være en god ide å lage et prøvesnitt på to restestykker, før du kaster deg over de endelige skjøtene. I artikkelen viser vi også hvordan du kan foreta en enkel prøveskjøt, som sikrer at du har målt opp riktig.

Se andre sterke og flotte treskjøter