Fra råtten ruin til lekker brygge

Har du en gammle brygge som trenger renovering? Vi viser hvordan vi forvandler en gammel, sliten brygge til en ny og lekker utgave, med plass til både båt og bading.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
20.000 kroner

Intro

Har du en brygge som er moden for utskifting eller renovering? Eller har du en plass ved vannet der du gjerne skulle hatt en bade- eller båtplass? Da viser vi deg hvordan du bygger en lekker brygge med forankring på klippegrunn – til glede for både båter og badende.

Veiledning

01
Forankring av stolpene 4 Trinn

For å forankre bryggestolpene under vann, må du bore hull til forankringen du skal bruke. Det krever både en solid borhammer og et langt bor. Lengden på boret avhenger av dybden på vannet der du skal lage hull. Her er det brukt et 70 cm langt bor, som er langt nok når vannstanden er på sitt laveste. Til denne bryggen er det brukt såkalte stolpestøtter til å forankre stolpene. De har en kile i enden, som utvider foten på forankringen når den slås ned i hullet som er boret. Dermed blir stolpestøtten sittende solid fast, samtidig som du slipper utfordringen med å lime eller støpe under vann.

1

Det krever solid verktøy å bore i klippene. Her har vi derfor leid en stor SDS Max borhammer, og utstyrt den med et 70 cm langt betongbor med en borediameter på 28 mm.

2

Når vannstanden er på sitt laveste er det grunt nok overalt der støttene skal plasseres til at vi kan bore et cirka 12 cm dypt hull til hver stolpestøtte. Stolpestøttene blir deretter banket ned med en slegge, med en beskyttelse mellom sleggen og støtten, så galvaniseringen ikke skades.

3

For å sikre at avstanden mellom stolpestøttene blir riktig, setter vi fast et målebord med tvinger mellom dem.

4

Til hullene på land kjøler vi ned boret ved å la det renne en forsiktig strøm kaldt vann over borestedet mens vi borer.

02
Oppsetting av stolper og tverrgående bæringer 6 Trinn

Stolpene vi bruker er 140 x 120 mm, som er kjøpt i tre meters lengder. De deles i to på midten, slik at alle stolpene blir 1,5 meter lange. De skrus fast til stolpestøttene i vannet med 12 mm gjennomgånde bolter med muttere og skiver.

På hvert stolpepar settes det det opp en dobbel tverrgående bæring, med en 48 x 198 mm bjelke som felles inn på hver side av stolpene. Dermed har vi et solid grunnlag til tilfarerne og dekket, som legges oppå senere.

1

Vi plasserer alle stolpene (A) midlertidig der de skal stå. Deretter tar vi utgangspunkt i hvor bryggen skal ligge på land, og vatrer oss ut fra det med en lang, rett planke. Da finner vi ut hvor de tverrgående bæringene (B) skal sitte på stolpene, og markerer plasseringen til dem.

Planken vatres opp fra der bryggen havner på land, slik at vi finner ut hvor de tverrgående bæringene (B) skal sitte på stolpene (A).

2

Stolpene (A) fjernes fra vannet, og tas opp på land, slik at vi kan lage innfellinger til bæringene (B). De lages ved å sage tette snitt i det som skal fjernes med en bajonettsag, før vi stemmer ut resten med et stemjern.

3

Den ferdige utstemmingen er like dyp som halvparten av tykkelsen til bjelkene, her cirka 24 mm.

4

Etter at utstemmingen er ferdig, sjekker vi at de tverrgående bærebjelkene (B) passer stramt inn i hakkene. Det er enklere å fikse eventuelle ujevnheter nå, enn etter at stolpen (A) er satt på plass igjen.

5

De tverrgående bærebjelkene (B) skrus fast parvis, med en bjelke på hver side av stolpene. Vi forborer 12 mm hull, og bruker gjennomgående 12 mm bolter med skiver og muttere til å skru dem fast med.

6

Dermed er både stolper (A) og tverrgående bæringer (B) på plass, klare for resten av konstruksjonen.

03
Tilfarerne tilpasses og legges på 5 Trinn

Tilfarerne legges i bryggas lengderetning, med tre i bredden. De skrus fast til stolpene med 12 x 120 mm franske treskruer. Der brygga går inn på land, legges tilfarerne oppå klippene og tilpasses etter fasongen på dem.

1

Tilfarerne (C) legges ut der de skal sitte. De spennes fast med tvinger, slik at de holder seg på plass mens de skrus fast med 12 x 120 mm franske treskruer.

2

Der brygga går inn på land, legges tilfarerne (C) løst oppå klippene. De blir uansett liggende godt på grunn av vekten av materialene og innfestingen i stolpene (A).

3

Ujevnheter i klippene utlignes ved å fasongskjære materialene. Vi bruker en stikksag til jobben.

4

Enkelte steder blir tilfarerne (C) fasongskåret til bare halvparten av tykkelsen. Det er ikke noe problem her, ettersom de i utgangspunktet er 198 mm høye.

5

Ved avslutningen mot klippene på land, må det lages et lite puslespill for å lage en solid nok bæring til terrassebordene (E) som kommer oppå.

04
Dekke og kantbord 6 Trinn

Nå gjenstår bare det som alle kommer til å se, og det som gjør brygga virkelig lekker; nemlig selve dekket med tilhørende kantbord. Her bruker vi 28 x 145 mm terrassebord både oppå og som kantbord. Kantbordene legges på i to høyder, og skrus fast til klosser som lages av de samme materialene som tilfarerne. Rundt stolpene tilpasses terrassebordene pent med stikksagen, og skruene vi skrur dem fast med plasseres etter snorrette linjer.

1

Vi begynner med å skru fast klosser (D) til feste av kantbordene (E) med jevne mellomrom, cirka hver 60 cm. Klossenes (D) utside skal flukte i en rett linje, slik at kantbordene (E) som skrus fast til dem blir rette og pene.

2

Når klossene (D) er på plass, begynner vi med dekket (E). Ved alle stolper (A) tilpasses terrassebordene (E) slik at de ligger pent rundt dem. Her får du god trening i bruke en stikksag.

3

Vi bruker snorer oppå terrassebordene (E) for å markere hvor på undersiden tilfarerne (C) ligger. Dermed er det enkelt å plassere alle terrasseskruene i rette linjer.

4

Kantbordene (E) legges utenpå bordene på dekket. Ved å gjøre det, skjermer vi den sårbare endeveden på terrassebordene (E), slik at de beskyttes best mulig mot vær og vind.

5

Kantbordene (E) plasseres i to høyder, med litt avstand mellom. Her bruker vi en blyant som avstandsmal.

6

På den delen av bryggen som ligger inn mot land, settes det kantbord (E) i kun én høyde. Det gir en pen avsmalende og naturlig avslutning av bryggen.

Materialer

Impregnerte 120 x 140 mm stolper

 • 8 stk bryggestolper, á 1,5 meter (A)

Impregnert 48 x 198 mm

 • Doble, tverrgående bæringer (B)
 • Langsgående tilfarere (C)
 • Klosser til dekkbord (D)

28 x 145 mm terrassebord

 • Dekke og kantbord (E)

Impregnert 48 x 48 mm

 • Støttelekter til tilfarer (F)

Dessuten:

 • Stolpestøtter med kile til forankring av stolper
 • 12 x 200 mm bolter med skiver og muttere
 • 12 x 120 mm franske treskruer
 • Terrasseskruer i forskjellige lengder

Spesialverktøy

 • SDS Max borhammer med et 70 cm langt bor for betong
 • Kapp- og gjærsag
 • Slegge
 • Dykksag med skinne

Tidsforbruk

Med god planlegging, klarer du dette i løpet av en ukes ferie.

Pris

Regn med cirka 20.000 kroner i materialer for en tilsvarende brygge.

Vanskelighetsgrad

Hvis du planlegger godt, er jobben overkommelig for de fleste. Men materialene er store og tunge, og boringen krever grovt verktøy.

Tegning

Video

Slik bruker du borhammeren

I denne videoen lærer du alt om den knallsterke borhammeren. Med maskinen riktig innstilt og utstyrt med riktig tilbehør, kan du enkelt pløye deg gjennom murverk og betong, eller utføre krevende rivingsarbeid, for eksempel hvis du skal fjerne fliser fra et gulv.

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Stoppkloss til kappsagen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Badebrygge