Intro
Veiledning
Stor bæreevne boret ned i steingrunn
Bryggen vår hviler tungt på den ytterste bjelken, som festes i nedborede stolpesko i store steiner.
Fundamentet ut mot vannet vil bli trykket veldig tungt nedover. Vi løser oppgaven ved å fordele vekten over en kraftig bjelke. Den hviler på stolpesko som limes fast i fjellgrunn eller store steiner. I tillegg til å få en solid konstruksjon, løfter vi trematerialene fra bakken, så de tørker raskt og holder lenge.
Hull til stolpeskoene bores med et 20 mm murbor i en kraftig borhammer. Du borer på linje, så loddrett som mulig ned til samme nivå.
Skoene skrus på bjelken (A1) med en fransk treskrue, mens skoene står løst i hvert sitt hull. Da kan du justere dybden på hullene og tilpasse alt.
Forankringslimet klargjøres. Sett blandespissen på patronen, og press ut tokomponentblandingen på en plankerest til den er jevnt lys grå.
Fyll forankringslim i hullene til 2-4 cm fra kanten. Hullene skal være blåst rene for støv først. Vær rask, for tokomponentlimet herder veldig fort.
Stor trekkstyrke i en betongblokk
Bjelken inn mot land skal ikke bare bære en vekt, den skal også motstå et stort trekk oppover.
Fundamentet inn mot land skal holde bryggen nede i minst like stor grad som den skal holde den oppe. Står det flere mennesker på ytterkanten av bryggen, er trekket oppover i fundamentet raskt oppe i både ett og flere tonn.
Hadde bryggen ligget på en klippe, kunne vi fortsatt med å bore og lime den fast, men i den myke jorden velger vi å støpe oss et lokalt fjell av en kubikkmeter betong. I stedet for stolpesko, forankrer vi bjelken med gjengestenger, som låses solid med muttere på oversiden.
Grav ut til fundamentet. Hullet graves cirka 100 cm dypt, 60 cm bredt og 190 cm langt, slik at det passer til en kubikkmeter betong.
Fyll hullet halvveis med betong, og stikk ned armeringen. Armeringen skal ikke stikke ut av betongen, for da kan den ruste og ødelegge betongen.
Resten av betongen helles på. Du kan blande betongen selv, men det er mye enklere å kjøpe den ferdigblandet. Betongen presses og vibreres sammen.
Gjengestengene utstyres med en mutter i den enden som stikkes ned i betongen. Da blir stengene til ankere, som sitter urokkelig fast i betongen.
Gjengestengene spennes fast i et bord med ca 80 cm mellomrom. De stikkes ned i den våte betongen, som er glattet på overflaten med en murskje.
Solid oppbygging med høye bjelker
Dekket på bryggen får nødvendig styrke gjennom høyden på bjelkene og forankringen under.
Etter en ukes tid er betongen ferdig herdet, slik at vi kan gå videre med den siste bærebjelken, tilfarerbjelker og dekke.
I bjelken inn mot land borer du en rekke hull før den settes fast. I tillegg til de tre hullene til gjengestengene i ankerblokken, er det hull til de seks gjengestengene du skal spenne fast tilfarerbjelkene med. Du får mye større styrke med gjengestenger og muttere, enn med bare treskruer.
De høye, smale tilfarerbjelkene gir konstruksjonen en stor vridningsstyrke, og gjør bryggen veldig stabil.
Den korte bjelken (A2) skrus fast på de nedstøpte gjen-gestengene. Muttere på undersiden løfter den fra blokken og gjør det lett å justere høyden.
Gjennom tilfarerbjelkene (B) borer du 14 mm hull. I de to midterste bores 23 cm, i de neste 16 og i de ytterste 9 cm fra enden. Du skal bore loddrett.
De 30 cm lange gjengestengene slås gjennom bjelkene (B) og (A2), der du har boret hull for hver 35 cm. For å beskytte gjengene, skrur du en mutter som du kan slå på inn på stangen.
På undersiden av bærebjelken (A2) låser du tilfarerne (B) med skiver og muttere. De i midten stikker lengst ut, fordi vi vil runde av kanten på dekket.
Til bjelken ved vannet (A1) skrur vi tilfarerne (B) med skrå skruer. Her blir belastningen alltid nedover, så det er nok. Hold cirka 60 cm avstand.
Så skrur vi dekket (C) fast på tilfarerne (B) med 5 x 100 mm skruer, 2 skruer i hver tilfarer. Mellom dekksplankene har vi en sprekk på 10 mm.
Fast dekke med myke runde former
De runde formene på dekket til bryggen, tegner vi opp med hjelp fra snorer og tynne lister.
Vi har skapt en bunnsolid og sterk brygge. Nå vil vi ha den til å fremstå som et mykt og pent element i naturen. Det er litt av en kunst å unngå rette linjer og lange sirkelslag, og her er det beste hjelpemiddelet en lang trelist uten kvister. Når den spennes opp mellom tre dykkert, danner den en krumming som retter seg opp mot endene. I hjørnene runder vi av med et sirkelslag, der en stift og en snor fungerer som passer. Du må prøve deg frem og rette inn, slik at plankene ikke blir for sårbare.
Vi tegner først opp de lange buene. Det gjør vi ved hjelp av en tynn trelist som vi spenner opp mellom tre eller flere dykkert. Når listen har riktig form, tegner vi opp langs den uten å dytte den ut av posisjon. Har du ikke en tynn list, kan et plastrør eller noe annet brukes.
Hjørnene tegnes med snor og blyant. Prøv deg litt frem, til du finner et godt sted å sette en stift i sentrum for sirkelslaget.
Kanten på dekket skjæres til med en stikksag etter oppstre-kingen. Det er en lang vei rundt, så ha et par friske sagblad klare.
De ytterste tilfarerne (B) skal kappes for ikke å stikke ut når hjørnet rundes. Planken som skal hvile på tilfareren løsnes, før tilfareren kappes til.
De ytterste endene på plankene må kanskje understøttes. Her settes en ekstra tilfarer (B2) mellom bærebjelken (A1) og de ytterste plankene.
Fortøyning uten frostskader
Fortøyningspålen er utsatt for isens bevegelser, som det eneste på bryggen. Derfor står den fritt. Isens bevegelser på vannet kan rive enhver brygge fra hverandre, og en av de største fordelene ved denne "svevende" bryggen er at den er hevet over problemet.
Når vi utstyrer bryggen med en fortøyningspåle ned i sjøbunnen, er det derfor viktig at den ikke sitter fast i bryggen om vinteren.
Før vinteren skrus derfor stolpen løs fra bryggen, slik at isen kan herje med den uten at den skader bryggen.
Fortøyningspålen (D) bankes ned i sjøbunnen kloss inn mot en tilfarer. Bank til den ikke kan komme lengre ned.
Tilfareren skrus fast til pålen, så bryggen blir helt stabil. Men husk å fjerne skruene før isen begynner å dytte på pålen!
Materialer
98 x 98 mm impregnert furu
- 1 lang bjelke (A1), 360 cm
- 1 kort bjelke (A2), 210 cm
- 1 fortøyningspåle (D), 360 cm
48 x 198 mm impregnert furu
- 6 tilfarere (B) à 360 cm
- 1 tilfarer (B2) à 100 cm (evt.)
48 x 98 mm impregnert furu
- 7 dekksplanker (C1) à 300 cm
- 16 dekksplanker (C2) à 360 cm (Husk at det kreves forskjellig impregnering for salt- og ferskvann.)
For øvrig
- 4 stolpesko med L-formet topp
- 6x120 mm rustfrie skruer, 18 stk.
- 5x100 mm rustfrie skruer, 280 stk.
- 3 rustfrie 16 mm gjengestenger med 2 skiver og 3 muttere hver
- 6 rustfrie 12 mm gjengestenger à 30 cm, med 2 skiver og muttere
- 1 kubikkmeter med betong
- Armeringsnett
- Tokomponent forankringslim
Spesialverktøy
- Minigraver
- Motorisert trillebår
- Borhammer m. 20 mm murbor
- Motorsag (evt.)
- De store maskinene og borhammeren kan du leie. Motorsagen kan erstattes av en håndsag, jobben tar bare lengre tid.
Tidsforbruk
Et par helger.
Pris
Cirka 7000 kroner.
Vanskelighetsgrad
Dette er en utfordring som krever litt jobb, men etterpå kan du også være trygg på at resultatet er bra.
Tegning
3D-modell
Badebrygge