Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik bygger du flotte, billige høybed

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Et høybed er et smart tillegg til hagen hvis du vil dyrke grønnsaker, men ikke orker å bruke timevis på å luke ugress. Det er enkelt å bygge flotte, billige høybed, og det tar heller ikke mer enn en dag.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Det blir neppe mer bæredyktig og mer tilfredsstillende enn når du kan gå ut i din egen hage og plukke grønnsaker opp av jorden. Det er det noe spesielt med. Men å ha en kjøkkenhage er forbundet med hardt arbeid med å måtte bøye seg ned for å luke ugress og fjerne snegler.

Bygg heller billige høybed

Høybed er smart, ettersom kjøkkenhagen kommer opp i en mer behagelig arbeidshøyde, hvor det er enklere å luke ugresset. På en enkelt lørdag kan du bygge flotte og billige høybed, som kan være din pålitelige kjøkkenhage i årevis.

Tilpass høybedet etter dine egne mål

Det er helt opp til deg å bestemme hvor store dine nye høybed skal være. Et billig høybed på én meter i bredden og to meter i lengden kan bygges for mindre enn 1500 kroner. Det er generelt en god ide at du bygger dine nye høybed så smale at du kan nå midten fra begge sider.

Bygg billige høybed, men bruk bra materialer

Hvis du akkurat har bygget ny treterrasse, er det opplagt å bruke restene av bordene til å gjøre dine billige høybed enda billigere. Bord og stolper av lerketre er veldig egnet til å bygge et billig høybed.

Jorden i høybedene skal være luftig

For å få mest mulig ut av dine nye, flotte og billige høybed, skal du sørge for å bruke den riktige jorden i høybedene. Vi anbefaler at du blander torv i den vanlige hagejorden, da det vil gi grønnsakene enda bedre levevilkår.

Billige høybed på mange måter

Det finnes utallige måter å lage et lekkert, billig høybed på. Du bestemmer selv størrelsen, høyden og fargen på høybedet, og du kan også velge å lage et høybed som du kan flytte rundt på ved å sette hjul under det.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Her kan du finne byggeveiledninger til alle de høybedene vi har bygget gjennom årene hos Gjør Det Selv - Se alle høybedene fra Gjør Det Selv.

Veiledning

Mål opp og skjær ut

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Før du streker opp, er det en god idé å få oversikt over bordene, slik at du utnytter lengdene best mulig. Det skal jo være nok til alle de fire høydene. Sjekk også om du kan kappe bordene slik at du unngår kvister eller skadede områder.

2

Alle ender skal kappes i 90°. Selv nye bord er ofte skåret skjevt i endene. Derfor er det en god idé å lage nye, vinkrette snitt i alle endene. Du kan fint kappe bordene for hånd, men en kapp-/ gjærsag vil være det beste.

3

Så kapper du til alle stolpene. Det er viktig at stolpene har pene ender i toppen, fordi de vil synes. Mange stolper har også sprekker på langs av treet. Prøv å unngå dem når du plasserer snittene.

Alt settes sammen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Høybedet settes sammen som en enkel kasse, der du begynner med et topphjørne. I alle hjørner er det avgjørende at du får bord og stolper til å ligge helt vinkelrett på hverandre. Det er derfor en fordel å ha et plant underlag å jobbe på.

Legg sider (A) og ender (B) i forband ved å plassere endene på bordene skiftvis over hverandre. Vær for øvrig hele tiden oppmerksom på at bordene sitter helt tett sammen. Det gjør du best ved å feste dem midlertidig med skrutvinger.

Som det siste, setter du tverrstiveren (C) mellom de to midterste stolpene, slik at du unngår at jordtrykket på sidene trekker kassen skjev.

1

Kontroller emnene før du begynner. Når bordene legges oppå hverandre, kan du tydelig se om alle snitt ligger vinkelrett. Med hensyn til stolpene, er det bare nødvendig at enden som vender opp er flott og vinkelrett.

2

Begynn alltid med å forbore. Også selv om du bruker selvskjærende terrasseskruer. Skruene sitter mange steder tett på kanten, og kan sprekke opp treet.

3

Nå kan du begynne å sette sammen et av hjørnene. Begynn ovenfra med det øverste endebordet (B). Skruene settes forskjøvet og parvis, slik at bordene ikke kan vri seg. Sørg for at alle bord settes med kjernen inn mot stolpene.

4

Bordene settes på stolpene i forband. Det gjøres ved å legge endene på bordene inn over hverandre. Legg merke til at vi har lagt overkanten av kassen ned mot bordplaten på bildet.

5

Lag én høyde om gangen. Det er viktig at bordene sitter tett sammen. Bruk en skrutvinge til å fiksere bordene når høydene legges til.

6

Når alle bordene er på plass, monteres stolpene i midten (D). Det skal en del jord i kassen, og trykket på sidene krever en stolpe for hver meter. Det gjelder også hvis du bygger en lavere kasse. Hold bordene med skrutvingen.

7

Slip for å fjerne eventuelle skarpe hjørner. Hvis treet allerede er behandlet med treolje, skal det naturligvis etterbehandles på de slipte hjørnene.

8

For å gjøre kassen ekstra stabil, setter du i tverrstiveren (C). Tverrstiveren settes i cirka halv høyde mellom de to stolpene i midten.

Kle innersiden

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Nå plasseres høybedet på et fornuftig sted i hagen. Det skal selvsagt være et sted med sol. I tillegg skal du tenke på at bedet skal være tilgjengelig fra begge sider. Fjern eventuelle ujevnheter, og sett kassen direkte på bakken.

Deretter skjæres polystyrenplatene (E og F) til med en hobbykniv. De monteres ved at du klemmer dem inn på plass mellom stolpene. I høybedet vårt brukes plater på 10 mm, men du kan bruke plater opp til 20 mm. Etterpå rulles fiberduken ut over kassen, gjerne med et 5 cm overlapp mellom lengdene. Sørg for at duken sitter godt i hjørnene, slik at den ikke rives skjev når jorden fylles i.

1

Skjær til polystyrenplatene (E og F). Platene skjæres med en skarp hobbykniv i en høyde på 40 cm, slik at de kan stå 10 cm under overkant på bedet.

2

Monter platene i hvert felt. De skjæres til i lengden, og klemmes på plass mellom stolpene. Det er for øvrig nødvendig å skjære til platene, slik at det er plass til tverrstiveren (C).

3

Kassen kles innvendig med fiberduk. Begynn i et hjørne, og brett fiberduken rundt en stolpe. Bruk en stiftemaskin til å feste duken rett over polystyrenplatene, og cirka 5 cm under den øverste kanten på kassen.

4

Rett til fiberduken i hjørnene med litt jord, slik at duken sitter helt tett rundt stolpen. På den måten unngår du at duken blir trukket ned fra kanten når kassen fylles med jord.

5

Høybedet er nå klart til å bli fylt med jord. Høybedsjord skal helst være litt luftig. Vi blander derfor inn litt torv i den vanlige matjorden.

Materialer

32 x 125 mm terrassebord:
• 8 sider (A) à 200 cm
• 8 ender (B) à 100 cm
• 1 tverrstiver (C), 97 cm

73 x 73 mm stolper:
• 6 stolper (D) à 50 cm

10 mm polystyrenplater:
• 2 plater à 40 x 82,8 cm (E)
• 4 plater à 40 x 87,65 cm (F)

Dessuten:
• Rustfrie terrasseskruer, 4,5 x 75 mm
• Fiberduk, ca 1 x 6,5 meter
• 1 kubikkmeter gjødslet jord

Tidsforbruk

Uten f.eks. oljebehandling, tar det en dags tid å lage høybedet og fylle i jord.

Pris

Skal du kjøpe alt, er prisen ca 1000 kroner for dette bedet.

Vanskelighetsgrad

Får du først skåret til materialene på mål, er det lett å bygge dette høybedet.

Tegning

Vi bygger høybedet av rester fra et terrasseprosjekt. Her passer det godt at kassen blir 1 x 2 meter. Konstruksjonen er laget i fire etasjer, med bord som sitter i forband på hjørnestolpene. På midten har vi forsterket kassen med en tverrstiver, og bedet er isolert med polystyrenplater og fiberduk.

Logg inn kjøp tilgang

3D-modell

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Høybed med isolasjon

Polystyrenplatene sikrer at grønnsakene og blomstene ikke fryser.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Hjørnene overlapper

Tett på kan du se at bordene overlapper hverandre i hjørnene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Avstivet på midten

Det midterste bordet sørger for å avstive sidene, slik at de ikke biler ut.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange like, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Slik bygger du flotte, billige høybed
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake