Le på terrassen med espalier av armeringsnett

Bygger du et gjerde av armeringsnett mellom nedgravde stolper, kan du bruke nettet som espalier til klatreplanter og dermed få le på terrassen – på flott og enkelt vis.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2.500 kroner

Intro

Har du et sted i hagen som kan ha godt av litt mer le og avskjerming, så er det enkelt å lage dette av noen stolper og armeringsnett. Hvis du planter klatreplanter langs det, får du fort et naturlig gjerde som skjermer og samtidig ser flott og frodig ut. Plutselig har du en liten oase i hagen, som gir deg lyst til bare å bli sittende og nyte.

LES OGSÅ: Alt om levegg

Dette gjerdet består av fire stolper og tre armeringsnett, som klippes til med en boltsaks og monteres i hull i stolpene. Konstruksjon er enkel og fleksibel. Den gjør det lett å lage gjerdet i akkurat den størrelsen og formen som passer deg. Her skal gjerdet gå halvveis rundt en sekskantet terrasse, men det kunne like gjerne vært et rett gjerde i like moduler.

Vi har valgt å plante klatreroser langs gjerdet. Det gir et litt romantisk utseende, men du kan selvfølgelig også velge grønne planter, for eksempel en humletype.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Plantekasser på hjul gir le

FØR
Det er ofte litt vind på den åpne terrassen. Det gjør at den sjelden brukes. Nå lager vi et gjerde som kan gi le og gjøre plassen både mer innbydende og hyggelig.

Veiledning

01
Forberedelsen 3 Trinn

Når du skal bygge et gjerde rundt en terrasse, er det en god idé først å legge bord rundt terrassen for å kunne vurdere hvor gjerdet skal plasseres. Her skal det være plass til å plante roser langs gjerdet, så vi ender med en avstand på 40 cm.

Det øverste jordlaget fjernes. Da er det enkelt både å grave ut til stolpene og plante klatreplanter senere.

1

Lag en prøveopplegging med bord. Legg dem rundt terrassen, for å se hvor gjerdet skal stå. Her ender det med en avstand på 40 cm mellom gjerdet og terrassen.

2

Skjær en skarp kant i gresset der gjerdet (og bedet) skal stoppe. Skjær med en kniv langs en vinkel eller et annet anlegg, som legges mot terrassen.

3

Fjern gresset i det området det skal være gjerde. Grav ned, så det er plass til ny jord til plantene. Grav også hull til stolpene. De skal ned i 90 cm dybde.

02
Første stolpe 7 Trinn

Det skal graves ut til fire stolper i alt, slik at gjerdet omkranser halve terrassen. Her skal stolpene 90 cm ned i bakken, til frostfri grunn.

Armeringsnettene skal plasseres i hull i stolpene. Du kan også velge å sette fast nettene med kramper. Det er lettere, men vi synes det er penest med et “usynlig” oppheng i hull.

1

Bruk et avstandsbord mellom terrasse og stolper, så du er sikker på at stolpene kommer til å havne med samme avstand til terrassen.

2

Den første stolpen skal flukte med skjøten til bordene på den sekskantede terrassen. Har du en firkantet terrasse, setter du stolpen vinkelrett ut fra hjørnet.

3

Fyll jord rundt stolpen når den står som den skal. Fyll i litt om gangen, og stamp underveis. Hvis du støper, skal du legge litt pukk i bunnen, og deretter betong. Da får du et drenerende lag under stolpen.

4

Sjekk at stolpen står rett underveis. Juster eventuelt, og fyll på den siste jorden. Sørg for å stampe jorden godt rundt stolpen.

5

Armeringsnettet klippes til med en boltsaks. Du kan også bruke en vinkelsliper. Det er lettest å komme til hvis du legger nettet på en trekloss. Nettet klippes til så det får “spyd”, som plasseres i hullene.

6

Merk opp på stolpen, der det skal bores hull. Vi lager hull til hvert fjerde spyd i hver side av nettet. Resten av spydene klippes av i flukt med stolpen.

7

Bor hull i stolpen til armeringsnettet. Vi bruker et 7 mm bor. Sett nettet på plass i hullene. Nettet klosses opp med en lektestump i motsatt side, mens du setter spydene i hullene.

03
De siste stolpene 7 Trinn

Til dette gjerdet skal det settes opp tre armeringsnett - ett langt og to korte. Du skal sørge for å plassere hullene i de midterste stolpene forskjøvet i forhold til hverandre, ellers kan spydene komme til å butte inn i hverandre når de stikkes inn i stolpen.

Det kan være litt utfordrende å få de 12 cm lange spydene på plass i hullene, så det kan være en god idé å få hjelp til akkurat dette.

Armeringsnettene er tilpasset, slik at de rekker helt ned til bakken. Det skaper ekstra stabilitet.

Hjelpebordet holder nettet oppe i riktig høyde. Dermed kan én mann feste nettet alene.

1

Sett stolpen mot nettet, slik at du ser akkurat hvor stolpen skal stå. Hold avstands-bordet mot stolpen, og grav et hull. Sørg for at det er stort nok til at det kan justeres litt.

2

Plasser stolpen i hullet, og sjekk at nettet står rett. Merk deretter opp hvor det skal bores hull til spydene i den andre siden. Sett fast nettet ved å holde stolpen skrått, så den kan dyttes inn over spydene.

3

Sjekk at stolpen står i lodd. Det er ganske enkelt å styre dette, fordi nettet gir god stabilitet. Fyll jord rundt stolpen, og stamp den godt - stamping hver 10-15 cm er passe.

4

Bruk en vinkel når du skal overføre høyden på nettene til de øvrige stolpene. Da er du sikker på at de kommer til å sitte nøyaktig.

5

Hullene i midtstolpene skal være forskjøvet. Husk å ta høyde for det når du måler opp. Ellers vil spydene fra de to sidene butte i hverandre.

6

Bor hullene i midtstolpene med en skrå vinkel, slik at de blir parallelle med terrassen. Hullene skal plasseres 2 cm fra hjørnet på stolpen, slik at spydet kan bankes 5-6 cm inn i stolpen.

7

Armeringsnettene er tilpasset, slik at de rekker helt ned til bakken. Det skaper ekstra stabilitet.

04
En siste finish 6 Trinn

For at stolpene ikke skal stå å suge vann i toppen, setter vi på galvaniserte hatter i toppenden.

Du kan også velge å kappe stolpene med et skrått snitt øverst, så vannet kan renne av. Men det er ikke like holdbart som hattene, fordi det vil være små sprekker som det kan sive ned vann i på toppen av stolpene. Uansett er det smart å gi stolpene trebeskyttelse.

Hvis du er ivrig etter å få et tett gjerde, kan du velge hurtigvoksende planter.

1

Kapp til stolpene øverst, så de får lik høyde. Her sages det 4 cm fra øverste vannrette stang i nettet. Bruk en vinkel når du streker opp rundt stolpen. Da er du sikker på å få et rett snitt.

2

Bor hull til hattene midt i stolpene. Du finner midten ved å lage streker diagonalt fra hjørne til hjørne. Her borer vi med et 5 mm bor - litt mindre enn spikeren under hattene. Den er 6 mm.

3

Sett fast stolpehatten. Plasser spikeren på undersiden i hullet, og bank den fast med en hammer. Legg et bord mellom, slik at du ikke slår galvaniseringen av hatten, eller lager bulker i den.

4

Nå skal det plantes. Det er en god idé å forbedre jorden. Da sikrer du plantene best vekstbetinger. Sørg også for at de får nok vann og gjødsel.

5

Til slutt dekkes jorden med pyntegrus. Den holder jorden fuktig og det verste ugresset nede.

6

Et blomstrende gjerde, som både er pent å se på og skaper le på terrassen.

Materialer

73 x 73 mm trykkimpregnerte lekter:
• 4 stolper

Dessuten:
• 3 armeringsnett
• 4 stolpehatter
• 7 roser
• 6 poser pyntegrus

Spesialverktøy

• Boltsaks

Tidsforbruk

1-2 dager.

Pris

Cirka 2500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et overkommelig helgeprosjekt, der de aller fleste kan henge med.

Video

TIPS: Enkel dybdestopp med teip

TIPS: Smart dybdestopp til boret

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Espalier