Lag et flott og enkelt fuglebrett

Er du også begistret for småfugler i hagen? Av kun et enkelt bord kan du raskt bygge et fuglebrett, som både du og fuglene vil elske.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 timer
Pris
200 kroner

Intro

Hele konstruksjonen er enkel, og delene holdes bare sammen av lim. Bruk trelim til utendørs bruk, eller velg et PU-lim.

Hvis du er nybegynner, så kan du lage en prøveutskjæring på et vanlig bord, før du kaster deg over bordet du skal bruke til fuglebrettet.

Veiledning

01
Delene sages ut og settes sammen 5 Trinn

1

Sag ut alle delene etter skjæreplanen. Det beste resultatet oppnås med en kapp-/gjærsag. Da blir vinklene 100 % nøyaktige. Ta høyde for at sagbladet lager et spor på 2-3 mm, slik at bitene ikke blir for små.

2

Bor et 12 mm hull til stålrøret i undersiden av bunnen (B). Ikke bor helt gjennom – stangen skal ikke stikke opp til fuglene. Lim eventuelt en 4 x 4 cm kloss midt på undersiden før det bores. Det gir mer stabilitet.

3

Lim delene sammen. Begynn med å legge 3 lengder kraftig teip (her pakketeip) på bordet med limsiden opp. Legg deretter alle delene tett på teipen, slik det vises på skjæreplanen. Legg lim i sammenføyningene.

4

Sett sammen delene. Når trelimet er fordelt i sammenføyningene, er det bare å brette alt sammen; delene holdes på plass av teipen. Til slutt sikres det med et par teiplengder over åpningen.

5

De siste detaljene. Når fuglebrettet er satt sammen, tørkes overskytende lim av med en fuktig klut, og sidene (F) limes på. Når limet er tørt, kan du fjerne teipen, slipe og til slutt montere stålrøret i bunnen.

Materialer

18 x 200 mm bord (her en eikehylle), 80 cm
12 mm rustfritt stålrør, 120 cm
Trelim/PU-lim, teip

Tidsforbruk

3-4 timer + tørketid.

Pris

Under 200 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et ekte nybegynnerprosjekt, som ikke tar lang tid.

Tegning

Skjæreplan

Hele herligheten skjæres ut av et enkelt bord. Her har vi brukt en 18 mm stavlimt eikehylle på 20 x 80 cm.

Tegn opp delene på bordet før du begynner å sage. Når delene er saget ut i riktige vinkler, slipes alle kanter med fint slipepapir og legges opp som vist på bildet.

Nøyaktige snitt oppnår du best med en kapp-/gjærsag.

Skjæreplan

De to sidene (F) kappes vinkelrett.

Merk deg at vinklene ikke er like på alle snittene. Mellom den høye baksiden (C) og det ene takstykket (D) er den 67,5 grader. Øvrige snitt er 45 grader.

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fuglebrett-fuglehus