Bygg en tradisjonell skigard

Skigard som gjerde har lange tradisjoner i Norge, og det å bygge en skigard selv er slett ikke vanskelig. Det vanskeligste er å skaffe staur og skived, som skigarden lages av.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag/10 m
Pris
200 kr/m
Skigard – et naturlig valg

Pål Gunnar Mikkelsplass kan ikke bare gå fort på ski. Han er også profesjonell skigardbygger.

Intro

Skigard som gjerde har lange tradisjoner i Norge, og det å bygge en skigard selv er slett ikke vanskelig. Det vanskeligste er å skaffe staur og skived, som skigarden lages av. I tillegg til kvist til oppbinding, hvis du vil lage en skigard på den riktig gamle måten. Her bruker vi ståltråd, som er både enklere, raskere og mer holdbart.

De ivrigste skigardbyggerne finner staur og lager skived selv. Det krever en større innsats og tillatelse fra en grunneier, men tar du jobben, blir skigarden omtrent gratis. Vil du gjøre det enklere, kjøper du materialer fra en av leverandørene av skigard. Når materialene er på plass, er resten relativt enkelt, og verktøyet som kreves er noe de fleste hus- eller hytteeiere har fra før.

Veiledning

01
Oppmåling og staur 3 Trinn

Først skal det lages plass til skigarden. Prøv å planlegge så du unngår steder med altfor mange tuer og stein i bakken. Det vil gjøre det vanskelig å få staurene ordentlig ned. Spenn deretter ut en snor, cirka én meter over bakken, slik at du har noe å styre etter.

Første og siste staurpar skal stå helt loddrett. Resten heller svakt mot skiveden. Settes staurene med omtrent 90 graders vinkel mot skiveden, tåler skigarden større belastning fra for eksempel snø.

1

Begynn med å lage hull til det første staurparet med et spett. Staurene skal stå parvis, med cirka en knyttneves avstand.

2

Sett staur i hullene, og fortsett å lage hull og sette staur i par med cirka 75 cm avstand. Må du unngå stein, så det blir lang avstand mellom et staurpar, lager du bare kortere avstand til neste par.

3

Overkanten på skigarden avsetter du med en hel skived. La den nederste enden hvile på bakken, og bind fast overenden i den høyden du foretrekker. Som regel er 110 cm en passe høyde.

02
Tilpassing og binding av skived 4 Trinn

De lange skivedene klemmes fast mellom staurparet, som deretter bindes stramt sammen.

Den tradisjonelle måten å binde skived på, er med kvister av einer eller gran, som vris rundt til de kan bøyes uten å knekke. Det krever øvelse og går sakte, så ståltråd er metoden som foretrekkes av de fleste i dag. Det er enklere og holder også lenger.

1

Første skived (A1) legges på. Kapp den til, så den passer mellom de første to staurene, pluss et passe overskudd, som stikker ut i enden. Den øverste enden av skiveden løftes med litt ståltråd.

2

Slik binder du. Bind ståltråden to runder rundt den bakerste stauren (C), kryss tråden mellom staurene, og vri den rundt den fremste stauren (B). Stram til, og vri endene sammen før du klipper dem av.

3

Fortsett med å legge på stadig lenger skived. Sørg for at det er cirka 10 cm luft mellom skiveden i den enden der skigarden begynner. Bruk stadig lenger skived, og bind på alle staurparene, så skiveden holder seg på plass. Når du har fått lagd en ”vifte” med 6-7 skived, er du klar til å legge den første hele skiveden (A7) på cirka tre meter.

4

Nå går det fort. Fortsett med å legge på hele lengder. Du kan nøye deg med å binde ved to av staurparene. Det er nok til å holde skiveden på plass, når enden på skiveden i tillegg hviler på bakken.

03
Slik lager du et hjørne 2 Trinn

1

Den ene av de to staurene i et hjørne skal stå forskjøvet, så det kan komme inn skived fra to sider. Bind mellom alle skivedene; da blir hjørnet helt stabilt.

2

Når hjørnet er bundet ferdig, sages endene på skiveden av, slik at de flukter loddrett.

04
Enkel “port” 1 Trinn

1

Et le, en port, åpning eller grind kan lages på mange forskjellige vis, men en vanlig metode er å legge litt grove staur fra den ene enden til den andre i en åpning. Staurene kan for eksempel hvile på hull som lages i en grov stolpe eller i en egen oppbygging på enden av skigarden. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du velger.

Materialer

  • Cirka 3 meter lang skived (A)
  • 2-3 meter lange tilspissede granstaur (B og C)
  • 2 mm galvanisert ståltråd

Staur og skived selges av flere skigardbyggere. Regn med at du bruker tre staur og tre skived per løpemeter skigard.

Spesialverktøy

  • Spett til staurhullene

Tidsforbruk

Avhenger av grunn forhold, terreng og antall hjørner, men 10 meter skigard på én dag klarer du fint.

Pris

150 - 200 kroner per meter, hvis du skal kjøpe materialene ferdig.

Vanskelighetsgrad

Prinsippet er enkelt, men teknikken må læres. Derfor ligger vanskelighetsgraden midt på skalaen.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Norsk tradisjonsgjerde

Gjerde som forfedrene våre lagde det

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Oppmåling og staur

Staurene er stukket 60 cm ned i bakken, med cirka 75 cm avstand.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Overkanten på skigarden bestemmes

En hel ski bindes fast med den øverste enden i 110 cm høyde, mens den andre enden hviler på bakken.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Hjørnet på skigarden

Staurene i hjørnet står forskjøvet, slik at det kan bindes inn skier fra to sider.

Åpne 3D-modellen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gjerde