Vedlikeholdsfritt gjerde med sink og stålstolper

Hvis du vil være sikker på at gjerdet ditt holder resten av livet, skal du bygge det så solid som mulig av langtidsholdbare materialer. Med galvaniserte stolper støpt ned i bakken og en kledning av trykkimpregnerte bord med et beskyttende beslag øverst, trenger du aldri mer å bekymre deg for gjerdet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 uker
Pris
75.000 kroner

Intro

Stolpene er helt avgjørende for at gjerdet ditt får en lang levetid.

Her er de av galvanisert stål, som er stort sett evigvarende. Stolpene er spesialdesignet og laget hos et mekanisk verksted, som blant annet har sveiset på tre sett “metallvinger” på hver stolpe - øverst, nederst og i midten. De gjør det enkelt å feste tverrgående lekter som kledningsbordene monteres til.

De spesialdesignede stolpene har gjort gjerdet dyrere enn et med trykkimpregnerte stolper, men fordelen er at gjerdet vil vare resten av livet til eierne av huset.

Veiledning

01
Slik er gjerdet bygget 6 Trinn

Dette gjerdet er 28 meter langt, og det er i alt 17 stolper som skal støpes fast i betong. Stolpene støttes midlertidig opp i en ukes tid før betongen er tørr nok til at kledningsbordene kan monteres.

1

Grav ut til stolpene. Her er det først fjernet en hekk, og murersnorene markerer hvor gjerdet skal være. Stolpene skal plasseres med en avstand på 166 cm. Hullene er cirka 90 cm dype.

2

Plasser stolpen i hullet, slik at den står på linje med murersnoren. Sett fast en tverrstiver midlertidig nederst til stolpen. Det gjør det enklere å justere stolpen i lodd.

3

Det monteres tre lekter mellom hvert sett stolper, i første omgang øverst og i midten. Nederst støttes stolpene fortsatt slik at de står i lodd.

4

Støp fast stolpene. Bland betongen etter anvisningen, og hell den ned rundt stolpene. Betongen vibreres så lufthull fjernes, før den skal tørke en ukes tid. I mellomtiden kapper vi kledningsbordene med et 45 graders snitt nederst og maler dem. Skråsnittet skaper en dryppkant slik at vann enklere renner av.

5

Monter kledningen. Her settes den med Her settes den med under- og overliggere, og skrus fast til lektene med hjelp av en mal vi har laget.

6

Nesten ferdig. Det mangler kun et beslag øverst og det siste strøket maling.

Materialer

  • Galvaniserte stolper, 100 x 100 mm, 240 cm lange
  • Tørrbetong
  • Impregnert 48 x 98 mm
  • Kledningsbord, 25 x 150 mm, 168 cm lange
  • Syrefaste skruer
  • Heldekkende trebeskyttelse
  • Toppbeslag

Spesialverktøy

  • Murersnor
  • Sementblander

Tidsforbruk

Cirka 3 uker.

Pris

Cirka 75.000 kroner for 28 meter.

Vanskelighetsgrad

Hvis du er nøye med å sette opp stolpene, er det enkelt å sette opp kledningen etterpå.

Tegning

Gjerdets konstruksjon

Gjerdet består av spesialdesignede, galvaniserte stolper som er støpt fast i bakken. Det kles med trykkimpregnerte bord med under- og overliggere. Kledningen festes til tre tverrgående lekter som er satt opp mellom alle stolpene; øverst, nederst og på midten.

Gjerdets konstruksjon

Video

Led vekk vannet fra endeveden

Tips & Triks

Langtidsholdbare materialer

Det lønner seg å bruke materialer som holder lenge og har en beskyttende og styrkende effekt, hvis du ønsker deg et gjerde med lang levetid.

TRYKKIMPREGNERT TRE er behandlet med midler mot råte og sopp, slik at det bedre motstår fukt og har en lang levetid. Materialene er samtidig forholdsvis billige. Det finnes også tresorter med et naturlig høyt oljeinnhold, for eksempel teak og mahogni, som tåler utelivet godt. Men disse materialene er betydelig dyrere.

TREBESKYTTELSE er en avgjørende faktor for at treverket skal holde så lenge som mulig. Og jo mer pigmenter det er i trebeskyttelsen, desto bedre beskytter den treet. En heldekkende beis er derfor et godt valg. Husk å vedlikeholde den malte overflaten, slik at den alltid er tett. Blir det små sprekkdannelser er det på tide å male igjen.

STOLPER I GALVANISERT STÅL holder evig. De er dyrere enn for eksempel trykkimpregnerte stolper, men de er verdt prisen hvis du går etter lang levetid. Stolpene til dette gjerdet er spesialdesignet og bestilt hos et mekanisk verksted, som har sveiset og galvanisert dem.

ET BESKYTTENDE BESLAG, i stål, aluminium eller sink som monteres på toppen av gjerdet er en god investering. Endetreet er treets svake punkt, fordi det er mer “åpent” og suger lett fukt hvis det ikke beskyttes.

BETONG rundt stolpene gjør at de står bunnsolid. Det gir stabilitet til hele gjerdet og bidrar også til å øke holdbarheten. En tørrmørtel som bare skal blandes med vann er det enkleste å bruke.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gjerde