Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enkelt grønt gjerde – kun 70 kroner per meter

Skriv ut Lagre artikkel

Har du bruk for et gjerde som kan bygges raskt, får du et godt tips her. Fordelen med dette gjerdet er at det også kan plantes til med klatreplanter, slik at det dekkes helt og blir en slags grønn vegg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
70 kr/m

Intro

Den raskeste og enkleste måten å lage et høyt gjerde på, er å bruke rundstokk som bankes i jorden og kles med stålnetting. Hvis du planter grønne slyngplanter, vil nettingen raskt bli dekket, og gjerdet vil fremstå som en grønn “vegg”.

Bygger du gjerdet av rundstokk, slipper du å grave hull, som du ellers måtte gjort hvis du skulle bruke firkantstolper. Rundstokken spisses bare i den ene enden, slik at de kan slås ned i bakken med en slegge. Men konstruksjonen krever at du støtter opp stokkene med et “støttebein” nede.

Her er det brukt eføy som klatreplante, den er eviggrønn, hardfør og hurtigvoksende. Eføy sammen med kaprifol, blir en flott kombinasjon som både blomstrer og dufter.

Veiledning

Gjerdet settes opp

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Stokkene spisses. Det tar bare et øyeblikk å lage fire skrå kutt på en bordsirkelsag. Så bankes de i jorden med en avstand som tilsvarer stokkenes lengde, slik at de kan brukes som overliggere. Det stabiliserer gjerdet, og du slipper å kappe til overliggerne. Gjerdet stabiliseres sideveis med en gjerdestolpe som slås ned i bakken og skrus fast til stokkene.

Her er gjerdet laget med netting av galvanisert ståltråd. Det fås i forskjellige maskestørrelser og bredder. Her er det brukt to høyder med 90 cm. Disse er bundet sammen med ferdig bindetråd. Du kan også bruke ståltråd og en knipetang, men det går raskere med ferdig tråd.

1

Slå en stolpe ned i bakken der hvor gjerdet skal begynne, og slutte. Sett to skråstivere på begge, slik at det er enklere å få dem til å stå helt rett. Strekk et tau stramt mellom stolpene over og under, som du senere kan måle ut fra.

2

Slå den neste stolpen ned i bakken. Legg en stokk på bakken som avstandsmål. Sett et merke på stolpen, her er det 185 cm fra toppen. Det markerer hvor langt stolpen skal slås ned.

3

Slå en gjerdestolpe skrått ned i bakken, 75 cm oppe på stolpen. Avstanden markeres med et merke på stolpen. Mål også 75 cm ut fra stolpen på bakken. Sett gjerdestolpen på punktet, og slå den ned, til enden er ved stolpen.

4

Overliggeren legges på toppen av stolpene, og skrus fast med 5 x 90 mm skruer. Fortsett hele veien ut, slik at stolpene blir stabilisert i lengderetningen.

5

Sett opp nettingen. Fest den til en endestolpe, og rull den ut slik at den øverste tråden blir midt på overliggeren. Den nederste høyden rulles ut slik at høydene blir tett sammen. De festes sammen med de ferdige bindetrådene.

Materialer

Trykkimpregnert rundstokk, diameter 5 cm (220 cm):
• Stolper
• Overliggere
Trykkimpregnerte gjerdestolper,
diameter 5 cm (150 cm)):
• Skråstøtter

Dessuten:
• 5 x 90 mm overflatebehandlede skruer
• 20 mm kramper
• Netting, maskestørrelse 10 x 10 cm
• Bindetråd eller ståltråd

Spesialverktøy
• Bordsirkelsag

Tidsforbruk

Du klarer fint å lage 25 meter gjerde på én dag.

Pris

Ca. 70 kroner per meter

Vanskelighetsgrad

Dette klarer alle.

Tegning

Gjerdets oppbygging

Gjerdet består av trykkimpregnerte rundstokker som er 220 cm lange. Stokkene brukes til både stolper og overliggere. Hvis du velger en annen lengde på stokkene enn 220 cm, må du endre avstanden mellom stolpene tilsvarende, slik at stokkene fortsatt kan brukes til overliggere. Her er bakken fast, så det holder å slå stolpene 35 cm ned og støtte opp med skrå stolper. Men er bakken løs og sandete, må du bruke lengre stolper, eller lage gjerdet lavere, slik at stolpene står bedre fast i bakken.

Gjerdet av trykkimpregnerte rundstokker med netting, er ideelt for klatreplanter å vokse oppover på.

Logg inn kjøp tilgang til å se arbeidstegning

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Enkelt grønt gjerde – kun 70 kroner per meter
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake