Enkelt grønt gjerde – kun 70 kroner per meter

Har du bruk for et gjerde som kan bygges raskt, får du et godt tips her. Fordelen med dette gjerdet er at det også kan plantes til med klatreplanter, slik at det dekkes helt og blir en slags grønn vegg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
70 kr/m

Gjerdet av trykkimpregnerte rundstokker med netting, er ideelt for klatreplanter å vokse oppover på.

Intro

Den raskeste og enkleste måten å lage et høyt gjerde på, er å bruke rundstokk som bankes i jorden og kles med stålnetting. Hvis du planter grønne slyngplanter, vil nettingen raskt bli dekket, og gjerdet vil fremstå som en grønn “vegg”.

Bygger du gjerdet av rundstokk, slipper du å grave hull, som du ellers måtte gjort hvis du skulle bruke firkantstolper. Rundstokken spisses bare i den ene enden, slik at de kan slås ned i bakken med en slegge. Men konstruksjonen krever at du støtter opp stokkene med et “støttebein” nede.

Her er det brukt eføy som klatreplante, den er eviggrønn, hardfør og hurtigvoksende. Eføy sammen med kaprifol, blir en flott kombinasjon som både blomstrer og dufter.

Veiledning

01
Gjerdet settes opp 5 Trinn

Stokkene spisses. Det tar bare et øyeblikk å lage fire skrå kutt på en bordsirkelsag. Så bankes de i jorden med en avstand som tilsvarer stokkenes lengde, slik at de kan brukes som overliggere. Det stabiliserer gjerdet, og du slipper å kappe til overliggerne. Gjerdet stabiliseres sideveis med en gjerdestolpe som slås ned i bakken og skrus fast til stokkene.

Her er gjerdet laget med netting av galvanisert ståltråd. Det fås i forskjellige maskestørrelser og bredder. Her er det brukt to høyder med 90 cm. Disse er bundet sammen med ferdig bindetråd. Du kan også bruke ståltråd og en knipetang, men det går raskere med ferdig tråd.

1

Slå en stolpe ned i bakken der hvor gjerdet skal begynne, og slutte. Sett to skråstivere på begge, slik at det er enklere å få dem til å stå helt rett. Strekk et tau stramt mellom stolpene over og under, som du senere kan måle ut fra.

2

Slå den neste stolpen ned i bakken. Legg en stokk på bakken som avstandsmål. Sett et merke på stolpen, her er det 185 cm fra toppen. Det markerer hvor langt stolpen skal slås ned.

3

Slå en gjerdestolpe skrått ned i bakken, 75 cm oppe på stolpen. Avstanden markeres med et merke på stolpen. Mål også 75 cm ut fra stolpen på bakken. Sett gjerdestolpen på punktet, og slå den ned, til enden er ved stolpen.

4

Overliggeren legges på toppen av stolpene, og skrus fast med 5 x 90 mm skruer. Fortsett hele veien ut, slik at stolpene blir stabilisert i lengderetningen.

5

Sett opp nettingen. Fest den til en endestolpe, og rull den ut slik at den øverste tråden blir midt på overliggeren. Den nederste høyden rulles ut slik at høydene blir tett sammen. De festes sammen med de ferdige bindetrådene.

Materialer

Trykkimpregnert rundstokk, diameter 5 cm (220 cm):
• Stolper
• Overliggere

Trykkimpregnerte gjerdestolper, diameter 5 cm (150 cm):
• Skråstøtter

Dessuten:
• 5 x 90 mm overflatebehandlede skruer
• 20 mm kramper
• Netting, maskestørrelse 10 x 10 cm
• Bindetråd eller ståltråd

Spesialverktøy
• Bordsirkelsag

Tidsforbruk

Du klarer fint å lage 25 meter gjerde på én dag.

Pris

Ca. 70 kroner per meter

Vanskelighetsgrad

Dette klarer alle.

Tegning

Gjerdets oppbygging

Gjerdet består av trykkimpregnerte rundstokker som er 220 cm lange. Stokkene brukes til både stolper og overliggere. Hvis du velger en annen lengde på stokkene enn 220 cm, må du endre avstanden mellom stolpene tilsvarende, slik at stokkene fortsatt kan brukes til overliggere. Her er bakken fast, så det holder å slå stolpene 35 cm ned og støtte opp med skrå stolper. Men er bakken løs og sandete, må du bruke lengre stolper, eller lage gjerdet lavere, slik at stolpene står bedre fast i bakken.

Gjerdet av trykkimpregnerte rundstokker med netting, er ideelt for klatreplanter å vokse oppover på.

Gjerdets oppbygging

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...