Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skjær toppen riktig av stolpen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Gjerdestolper skal alltid skråskjæres i toppen, så regnvannet kan renne av. Her vil håndverkeren vise hvordan du med en enkel mal alltid får et pent resultat. Malen lages av to like store bordstykker, som settes sammen.

Han starter med å vinkle og streke opp et lite stykke nede på det ene bordet. Målet er ikke så viktig, et sted mellom 5 og 10 cm er ok. Derimot er det viktig at bordene legges opp så de blir satt sammen i en fullstendig rett vinkel. Han streker opp på begge sider, så han kan se hvor han deretter skal lime.

Han smører på hvitt snekkerlim, og forbinder deretter de to bordene med skruer. Det er veldig viktig at bordene sitter urokkelig fast, så derfor gir håndverkeren dem fem skruer, og de må være så lange at de går to-tredjedeler ned i det underste bordet. Nå har han en enkel mal, som gjør jobben med å skjære til stolpene til en lek. Denne stolpetoppen skal ha en skrå avskjæring, som går 10 cm ned.

Han vinkler ut, streker opp og fester malen til stolpen, slik at den flukter med 10 cm-streken, og fester den med en skrutvinge. Før du går i gang med å skråskjære stolper, er det viktig at du velger riktig blad til stikksagen. Det må være et kraftig blad, som er lengre enn stolpen er tykk.

Innstill sagens såle til den vinkelen du ønsker – her 30 grader. Og så er det bare å kjøre stikksagen rolig gjennom materialet, mens sålen støtter på malen. Gjør det samme på den andre siden, og dermed har du en stolpe som er kappet i spiss vinkel. Du kan også gå videre og bruke malen til kapping av de fire skrå flatene. Det er bare å sette malen på igjen, og skjære to snitt til. Du er alltid sikker på et rett og pent resultat når du bruker denne enkle malen.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Skjær toppen riktig av stolpen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake