Skjær toppen riktig av stolpen

Gjerdestolper skal alltid skråskjæres i toppen, så regnvannet kan renne av. Her vil håndverkeren vise hvordan du med en enkel mal alltid får et pent resultat. Malen lages av to like store bordstykker, som settes sammen.

Han starter med å vinkle og streke opp et lite stykke nede på det ene bordet. Målet er ikke så viktig, et sted mellom 5 og 10 cm er ok. Derimot er det viktig at bordene legges opp så de blir satt sammen i en fullstendig rett vinkel. Han streker opp på begge sider, så han kan se hvor han deretter skal lime.

Han smører på hvitt snekkerlim, og forbinder deretter de to bordene med skruer. Det er veldig viktig at bordene sitter urokkelig fast, så derfor gir håndverkeren dem fem skruer, og de må være så lange at de går to-tredjedeler ned i det underste bordet. Nå har han en enkel mal, som gjør jobben med å skjære til stolpene til en lek. Denne stolpetoppen skal ha en skrå avskjæring, som går 10 cm ned.

Han vinkler ut, streker opp og fester malen til stolpen, slik at den flukter med 10 cm-streken, og fester den med en skrutvinge. Før du går i gang med å skråskjære stolper, er det viktig at du velger riktig blad til stikksagen. Det må være et kraftig blad, som er lengre enn stolpen er tykk.

Innstill sagens såle til den vinkelen du ønsker – her 30 grader. Og så er det bare å kjøre stikksagen rolig gjennom materialet, mens sålen støtter på malen. Gjør det samme på den andre siden, og dermed har du en stolpe som er kappet i spiss vinkel. Du kan også gå videre og bruke malen til kapping av de fire skrå flatene. Det er bare å sette malen på igjen, og skjære to snitt til. Du er alltid sikker på et rett og pent resultat når du bruker denne enkle malen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gjerde