Hvor høyt skal gjerdet være? Skal det være enkelt å vedlikeholde? Raskt å sette opp? Eller er det viktigere for deg at det er solid og kan holde i mange år? Skal gjerdet være umulig å se gjennom, slik at du sikrer deg et minimum av privatliv? Ønsker du deg bare litt le? Eller er prisen det avgjørende?

Det er mye du skal ta stilling til, før du bygger et nytt gjerde. Det finnes nemlig mange forskjellige typer, som hver har sine spesielle egenskaper og funksjoner, så du har gode muligheter til å finne et gjerde som passer akkurat til dine ønsker og behov.

For eksempel finnes det gjerder som kan dempe støy. Det er relevant hvis du bor ut mot en trafikkert vei. Hvis du har en nysgjerrig nabo, kan kravet til et gjerde være at det skal kunne verne om privatlivet ditt, slik at det skal være høyt og umulig å kikke gjennom. Du skal også bestemme deg for om du er innstilt på å male gjerdet hvert tredje år. Eller om du heller vil slippe vedlikehold. Uansett hva behovet ditt er, finnes det et gjerde som passer.

Når du bygger et gjerde, skal du være oppmerksom på at jo bedre kvalitet stolpene har, og jo mer solid de er forankret i bakken, desto lenger levetid vil gjerdet ha. Det gjelder uansett hvilken type du velger.

Hvis du skal bygge et gjerde mot naboen, kan det være greit å bli enig med naboen om hvordan gjerdet skal se ut. Da kan dere kanskje dele på kostnadene. Og hvis det er slik at gjerdet er til nytte for begge eiendommene, og nytten for begge eiendommene er større enn kostnadene, kan du faktisk kreve at naboen deler utgiftene med deg, ifølge ”loven om grannegjerde”.

Last ned artikkelen og få orden på akkurat dine ønsker og behov. Vi går gjennom 9 forskjellige typer gjerder med forskjellige egenskaper og funksjoner.