Hvor høyt skal gjerdet være? Skal det være enkelt å vedlikeholde? Raskt å sette opp? Eller er det viktigere for deg at det er solid og kan holde i mange år? Skal gjerdet være umulig å se gjennom, slik at du sikrer deg et minimum av privatliv? Ønsker du deg bare litt le? Eller er prisen det avgjørende?
Det er mye du skal ta stilling til, før du bygger et nytt gjerde. Det finnes nemlig mange forskjellige typer, som hver har sine spesielle egenskaper og funksjoner, så du har gode muligheter til å finne et gjerde som passer akkurat til dine ønsker og behov. For eksempel finnes det gjerder som kan dempe støy. Det er relevant hvis du bor ut mot en trafikkert vei. Hvis du har en nysgjerrig nabo, kan kravet til et gjerde være at det skal kunne verne om privatlivet ditt, slik at det skal være høyt og umulig å kikke gjennom. Du skal også bestemme deg for om du er innstilt på å male gjerdet hvert tredje år. Eller om du heller vil slippe vedlikehold. Uansett hva behovet ditt er, finnes det et gjerde som passer.
Når du bygger et gjerde, skal du være oppmerksom på at jo bedre kvalitet stolpene har, og jo mer solid de er forankret i bakken, desto lenger levetid vil gjerdet ha. Det gjelder uansett hvilken type du velger.
Hvis du skal bygge et gjerde mot naboen, kan det være greit å bli enig med naboen om hvordan gjerdet skal se ut. Da kan dere kanskje dele på kostnadene. Og hvis det er slik at gjerdet er til nytte for begge eiendommene, og nytten for begge eiendommene er større enn kostnadene, kan du faktisk kreve at naboen deler utgiftene med deg, ifølge ”loven om grannegjerde”.
Dette skal du vurdere.
Vil du ha et naturlig gjerde?
Da kan du bygge et såkalt raftegjerde. Bruker du staur av gran med barken på, får du et av de mest “naturlige” gjerdene som finnes. Staurene monteres vannrett til stolper; i den ene enden monteres de på den ene siden av stolpen, og i den andre enden på stolpens motsatte side. Med staur av god kvalitet holder gjerdet cirka 25-30 år.
Det er ikke nødvendig å vedlikeholde et gjerde av staur med barken på. Men du skal være klar over at barken falmer etter en stund, så det kommer til å se grått ut. Du kan også bruke staur uten bark, men de krever en form for trebeskyttelse for lengst mulig levetid.
Regn 500 til 1000 kroner per meter, alt etter høyde og materialvalg.
Vil du slippe støy?
Da skal du bygge et støygjerde. Et støygjerde skal være høyt og tykt, slik at det kan absorbere lyd. Det består av et treskjelett som fylles med isolerende markplater på den siden som vender ut mot støyen. Det er viktig at siden med isolasjon er “åpen”. Ellers kan ikke platene absorbere støyen. På den andre siden bruker du kledning som på et vanlig gjerde eller levegg. Isolasjonsplatene skjæres nøyaktig til og plasseres i to lag med forskjøvede skjøter, så lyden ikke trenger gjennom. Derfor tar det litt ekstra tid å bygge.
Kledningen på gjerdet må vedlikeholdes for at gjerdet skal holde så lenge som mulig - regn med 15-20 år. Det kan bli nødvendig å skifte isolasjonplatene tidligere.
Fra 800-1000 kroner per meter, alt etter hvilke materialer du velger. Markplater koster cirka 250 kroner per kvm.
Vil du sikre deg privatliv?
Da kan du velge et tett gjerde med liggende kledning. Du kan for eksempel bruke kledningsbord med fjær og not, som gjør at gjerdet blir helt tett. Bordene kan festes til H-stolper. De har et spor i hver side, som bordene plasseres i.
Det er enklest å bruke bord med fjær og not - det er også den mest solide løsningen - men du kan også montere kledningen til lekter som er satt fast på siden av vanlige stolper, eller bygge med vanlige bord, som plasseres så det øverste bordet overlapper bordet under.
Gjerdet er lett å tilpasse i den høyden du ønsker. Holdbarheten er cirka 1520 år - lengst hvis det pleies jevnlig med trebeskyttelse.
Regn med pris fra cirka 300 kroner per meter.
Skal det være lavt?
Da er et stakitt en klassiker. Det er bygget med stolper og tverrstivere, som smale bord monteres til med litt avstand mellom. De smale bordene er skåret til med en spiss øverst. Stakittgjerder kan kjøpes som ferdige moduler, noe som gjør det enkelt å sette opp. Du kan også fint bygge det selv fra bunnen, hvis du vil spare penger.
Gjerdet skal vedlikeholdes med en form for trebeskyttelse, og hvit maling er mest vanlig - men det tar tid å male, ettersom det er mange kanter. Levetiden er 15-20 år.
Hvis du kjøper ferdige moduler, ligger prisen fra cirka 500 kroner per meter, også som ferdigmalt.
Skal det være på hytta?
Da er det opplagt med en skigard. Skigarden er et gjerde med lange tradisjoner i Norge, og et av de store symbolene for bonderomantikken. Det passer godt til en typisk hytte på fjellet eller i skogen, og du kan lage skigarden omtrent gratis, hvis du har tilgang på materialene selv. Skigarden lages av liggende skived, som bindes fast med ståltråd eller kvist mellom staur som settes parvis. Staurene kan være enten naturlige eller impregnert.
En skigard varer fra cirka 15 år, lenger med godt vedlikehold, og lenger på fjellet enn i skogen.
Prisen er cirka 150-200 kroner per meter for materialer.
Skal det være høyt?
Da kan du for eksempel lage et gjerde med tømmermannskledning. Det er enkelt å tilpasse i høyden - bordene kappes bare til i den lengden du ønsker, så du kan fået høyt, solid og kompakt gjerde, som også hindrer gjennomsyn. Konstruksjonen er av trestolper med tverrstivere som kledningsbordene spikres fast til. Kledningen lages som en tradisjonell tømmermannskledning, med under- og overliggere. Kledningen skal ha trebeskyttelse for lengst mulig levetid. Regn med 15-20 år.
Prisen er cirka 300-400 kroner per meter.
Vil du slippe å male?
Da kan du velge et gjerde av kompositt. Hvis du ikke har lyst til å bruke mer tid på gjerdet når det først er bygget, kan du bygge et komposittgjerde. Kompositt er et blandingsprodukt av tre og plast. Det gjør at materialet tåler vær og vind godt, og har en lang levetid - typisk 25-30 år - uten at du trenger å vedlikeholde kompositten i alle disse årene. Kompositt kan dog falme etter et par år, men det kan friskes opp med spesielle pleieprodukter, hvis du vil ha den opprinnelige fargen tilbake. Gjerdet kan bygges med bord av kompositt, som legges ned i spor i H-stolper av kompositt eller tre.
Regn med en pris på cirka 1000-1500 kroner per meter.
Skal det gi le?
Da er et gjerde med liggende bord et godt valg. Hvis et gjerde skal gi le, skal det ikke være tett og massivt. Det skal kunne trenge gjennom litt vind for å unngå at det blir vindturbulens på “baksiden” av gjerdet. Et gjerde med bord som er plassert vannrett med litt avstand mellom, oppfyller kravene og gir godt le. Det er enkelt å tilpasse gjerdet i akkurat den høyden du ønsker. Avstanden mellom bordene kan justeres, slik at det ikke er mulig å kikke gjennom gjerdet. Bordene legges på begge sider av en rekke stolper, og gjerdet er både enkelt og relativt rimelig å bygge.
Prisen er fra cirka 300 kroner per meter.
Skal det være enkelt?
Da kan du kjøpe ferdig leveggsmoduler. Du gjør det enkelt for deg selv hvis du velger et gjerde i ferdige moduler. Når først stolpene er på plass, skal modulene bare settes fast. Kjøper du moduler av materialer i god og kraftig kvalitet, får du et solid gjerde, med en rimelig lang holdbarhet på 10-15 år. Behandler du modulene med olje eller maling, holder de lenger. Modulene finnes normalt i forskjellige høyder fra 120 cm opptil 200 cm. Noen kan du også få med utsmykning.
Priser fra cirka 500 kroner per modul.
Skal det være solid?
Da er et gjerde av stein i nett opplagt. Med grunn elementer av metall og stein, er ikke gjerdet bare ekstremt solid, det har også en veldig lang holdbarhet.
Gjerdet består av kraftige metallnett, som settes sammen slik at de kan fylles med store steiner. Nettene fås i forskjellige størrelser, og det er smart å holde seg til standardstørrelsene. Da slipper då å skjære i nettene. Gjør du det, risikerer du nemlig å ødelegge belegget på metallet så nettene ruster. Gjerdet kan bygges i flere forskjellige høyder, men ofte er det lavt, fordi det er tungt arbeid å bygge gjerdet.
Prisen for et steingjerde er høy, og du må regne med priser fra godt over 2000 kroner per meter.