Intro
Veiledning
01
Planting
4
Trinn
Det levende gjerdet skal plantes når frosten har gått ut av bakken. Det kan variere etter hvor i landet du bor. Fra stiklingene er kjøpt til de blir plantet, bør det ikke gå mer enn to uker, og i den perioden bør de oppbevares kaldt og mørkt.
Gjerdet kan både flettes med en enkelt eller to stiklinger om gangen. Fordi dette gjerdet markerer nabogrensa, fletter vi det dobbelt. Det gjør gjerdet litt tettere og kraftigere, men heller ikke for bastant. For å unngå en diskusjon om hvem som skal vedlikeholde gjerdet, setter vi det 15 cm fra grensa.
Markér først nabogrensa og linjen der gjerdet skal stå. Grensemarkeringen bør være 25-30 cm over bakkenivå slik at det er tydelig at den er helt rett. Plantelinjen skal derimot være i bakkenivå, slik at du ikke dytter til den underveis.
Jorda løsnes med en spade for å gjøre det lettere å plante stiklingene. 25-30 cm dybde er tilstrekkelig. Det til svarer et dypt spadestikk. Fjern også røtter og ugress fra den løse jorda slik at stiklingene ikke må konkurrere om næringen.
Sett to stiklinger i jorda om gangen i en vinkel på ca. 60 grader. De skal 2-3 håndsbredder ned i jorda eller omtrent 25-30 cm. Avstanden mellom plantene blir lik med en avstandspinne på 15 cm.
02
Fletting
5
Trinn
Mens selve plantingen er hardt arbeid, er flettingen mer hyggelig og krever nøyaktighet. Det er nå du skal skape orden i det virvaret stiklingene utgjør.
For å sikre at mønsteret i gjerdet blir ensartet, lager du to målepinner, måler to steder på hver stikling og fester krysset med plastbånd. Du må lage to målepinner: en på halvannet felts høyde og en som når det øverste krysset i gjerdet målt fra bakken.
Bruk den ene hånden til å holde fast stiklingen, og flett med den andre. Flett hver enkelt stikling til toppen, og kontroller forløpende arbeidet mens du beveger deg ned langs gjerdet.
Den ferdige seksjonen festes med plastbånd. Den nederste rekka med bånd plasseres 1½ felt over bakken. Bruk en målepinne slik at kryssene kommer i samme høyde. I denne rekka er det bare nødvendig å feste annethvert kryss.
Sammenføyningene i toppen justeres med den andre målepinnen slik at rombene blir like. I den øverste rekka fester du alle kryssene og kontrollerer at de sitter i samme høyde.
For å avslutte gjerdet bruker du en tykkere pilestikling. Her bruker vi en toårig stikling. Rundt disse «endestokkene» vrir du kvistene en halv omgang og fletter dem inn i gjerdet igjen.
03
Oppretting
4
Trinn
Nå er gjerdet flettet ferdig. Men det står usikkert og heller til både den ene og den andre kanten, og toppene stritter og ser ufriserte ut. Den siste delen av arbeidet der du retter opp gjerdet, er en ren fornøyelse. Bruk eventuelt et vater eller ei loddesnor hvis du ikke stoler helt på ditt eget øyemål.
Jorda på begge sider av gjerdet tråkkes grundig fast mens du retter det opp i loddrett posisjon ved å dra, dytte og lene deg opp mot det - og bare rolig - det holder mer enn du tror.
Til slutt klipper du av endene ca. 5 cm over den øverste båndene. Klipp også endene på plastbåndene slik at de ikke henger og flagrer.
Etterjustering: Du kan fjerne de svarte plastbåndene gradvis over noen år – i takt med at gjerdet blir mer stabilt. Selv om båndene skjemmer litt på det nye gjerdet, forsvinner de heldigvis raskt i løvdekket som vokser fort.
Materialer
Til en meter dobbeltflettet pilegjerde trengs:
- 25-30 stk. pilestiklinger/kvister, 180-210 cm lange og 8-10 mm tykke
- Toårig (tykkere) pil til gjerdeavslutning
- Svarte elektrikerplastbånd
Tidsforbruk
Med jordforberedelse, plan ting, fl etting og oppretting kan du lage 15–20 m gjerde per dag.
Pris
Får du ikke tak i stiklinger på annen måte, må du kjøpe. Prisen varier.
Vanskelighetsgrad
Det er ikke vanskelig å lage et gjerde av pil, men du må regne med å bruke litt tid.