Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Der er noe svært fascinerende ved pil. Ei plante som er så livskraftig at flere ugress må se seg slått, og så fleksibel at den kan bøyes i alle slags mønster uten å ta skade. Pil er slik et takknemlige materiale som gir mange muligheter for kreativ innredning eller utsmykning i hagen.

Her lager vi et dobbelt flettet pilegjerde med ruter. Det skal markere grensa til naboen, og det er mer sjarmerende enn et tungt plankegjerde og mer originalt enn en vanlig ligusterhekk. Vi fletter dobbelt for å få et noe mer robust gjerde, men du kan selvsagt også flette enkelt om du ønsker et mer luftig resultat.

LES OGSÅ: Alt om gjerder

Også stellet av gjerdet avgjør hvor tett det blir. Et tett gjerde får du ved å beskjære det i toppen og flette nye skudd inn og ut av rutene. Et mer åpent gjerde får du ved å beskjære skuddene 10–15 cm fra hovedstammen, mens du får et helt åpent gjerde ved å klippe alle sideskudd, unntatt i de øverste 10–15 cm.

Etter hvert er det flere som selger pil også her i landet. Det kan være lange stiklinger som brukes til et gjerde som dette, eller korte stiklinger på 25 cm til egne plantefelt. Salget foregår normalt fra februar og utover. De korte kan også sendes i posten. Du finner enkelte leverandører på internett.