Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Levende gjerde

Skriv ut Lagre artikkel

Et gjerde av pil er et dekorativt og luftig alternativ til både hekker og stakitt, og så gir arbeidet både frisk luft og mosjon.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
15–20 m gjerde per dag
Pris
Prisen varier

Piletrær er svært livskraftige - ei uke etter det første spadestikket har gjerdet allerede begynt å skyte.

Intro

Der er noe svært fascinerende ved pil. Ei plante som er så livskraftig at flere ugress må se seg slått, og så fleksibel at den kan bøyes i alle slags mønster uten å ta skade. Pil er slik et takknemlige materiale som gir mange muligheter for kreativ innredning eller utsmykning i hagen.

Her lager vi et dobbelt flettet pilegjerde med ruter. Det skal markere grensa til naboen, og det er mer sjarmerende enn et tungt plankegjerde og mer originalt enn en vanlig ligusterhekk. Vi fletter dobbelt for å få et noe mer robust gjerde, men du kan selvsagt også flette enkelt om du ønsker et mer luftig resultat.

LES OGSÅ: Alt om gjerder

Også stellet av gjerdet avgjør hvor tett det blir. Et tett gjerde får du ved å beskjære det i toppen og flette nye skudd inn og ut av rutene. Et mer åpent gjerde får du ved å beskjære skuddene 10–15 cm fra hovedstammen, mens du får et helt åpent gjerde ved å klippe alle sideskudd, unntatt i de øverste 10–15 cm.

Etter hvert er det flere som selger pil også her i landet. Det kan være lange stiklinger som brukes til et gjerde som dette, eller korte stiklinger på 25 cm til egne plantefelt. Salget foregår normalt fra februar og utover. De korte kan også sendes i posten. Du finner enkelte leverandører på internett.

Det er ikke vanskelig å lage et gjerde av pil, men du må regne med å bruke litt tid. Med jordforberedelse, plan ting, fletting og oppretting kan du lage 15-20 m gjerde per dag. Får du ikke tak i stiklinger på annen måte, må du kjøpe. Prisen varier.

Veiledning

Planting

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det levende gjerdet skal plantes når frosten har gått ut av bakken. Det kan variere etter hvor i landet du bor. Fra stiklingene er kjøpt til de blir plantet, bør det ikke gå mer enn to uker, og i den perioden bør de oppbevares kaldt og mørkt.

Gjerdet kan både flettes med en enkelt eller to stiklinger om gangen. Fordi dette gjerdet markerer nabogrensa, fletter vi det dobbelt. Det gjør gjerdet litt tettere og kraftigere, men heller ikke for bastant. For å unngå en diskusjon om hvem som skal vedlikeholde gjerdet, setter vi det 15 cm fra grensa.

1

Markér først nabogrensa og linjen der gjerdet skal stå. Grensemarkeringen bør være 25-30 cm over bakkenivå slik at det er tydelig at den er helt rett. Plantelinjen skal derimot være i bakkenivå, slik at du ikke dytter til den underveis.

2

Jorda løsnes med en spade for å gjøre det lettere å plante stiklingene. 25-30 cm dybde er tilstrekkelig. Det til svarer et dypt spadestikk. Fjern også røtter og ugress fra den løse jorda slik at stiklingene ikke må konkurrere om næringen.

3

Sett to stiklinger i jorda om gangen i en vinkel på ca. 60 grader. De skal 2-3 håndsbredder ned i jorda eller omtrent 25-30 cm. Avstanden mellom plantene blir lik med en avstandspinne på 15 cm.

4

Sett den andre rekka med stiklinger slik at de snur motsatt vei. Du trenger ingen avstandspinne, for rekka stikkes ned rett ved siden av den første. VIKTIG! Vær litt forsiktig slik at plantene ikke knekker.

Fletting

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Mens selve plantingen er hardt arbeid, er flettingen mer hyggelig og krever nøyaktighet. Det er nå du skal skape orden i det virvaret stiklingene utgjør.

For å sikre at mønsteret i gjerdet blir ensartet, lager du to målepinner, måler to steder på hver stikling og fester krysset med plastbånd. Du må lage to målepinner: en på halvannet felts høyde og en som når det øverste krysset i gjerdet målt fra bakken.

1

Bruk den ene hånden til å holde fast stiklingen, og flett med den andre. Flett hver enkelt stikling til toppen, og kontroller forløpende arbeidet mens du beveger deg ned langs gjerdet.

2

Den ferdige seksjonen festes med plastbånd. Den nederste rekka med bånd plasseres 1½ felt over bakken. Bruk en målepinne slik at kryssene kommer i samme høyde. I denne rekka er det bare nødvendig å feste annethvert kryss.

3

Sammenføyningene i toppen justeres med den andre målepinnen slik at rombene blir like. I den øverste rekka fester du alle kryssene og kontrollerer at de sitter i samme høyde.

4

For å avslutte gjerdet bruker du en tykkere pilestikling. Her bruker vi en toårig stikling. Rundt disse «endestokkene» vrir du kvistene en halv omgang og fletter dem inn i gjerdet igjen.

5

Fest samtidig de stiklingene som er vridd rundt endestiklingen. Det kan være nødvendig å feste dem hele veien opp - det avhenger helt av hvor stive de er å arbeide med.

Oppretting

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Nå er gjerdet flettet ferdig. Men det står usikkert og heller til både den ene og den andre kanten, og toppene stritter og ser ufriserte ut. Den siste delen av arbeidet der du retter opp gjerdet, er en ren fornøyelse. Bruk eventuelt et vater eller ei loddesnor hvis du ikke stoler helt på ditt eget øyemål.

1

Jorda på begge sider av gjerdet tråkkes grundig fast mens du retter det opp i loddrett posisjon ved å dra, dytte og lene deg opp mot det - og bare rolig - det holder mer enn du tror.

2

Til slutt klipper du av endene ca. 5 cm over den øverste båndene. Klipp også endene på plastbåndene slik at de ikke henger og flagrer.

3

Etterjustering: Du kan fjerne de svarte plastbåndene gradvis over noen år – i takt med at gjerdet blir mer stabilt. Selv om båndene skjemmer litt på det nye gjerdet, forsvinner de heldigvis raskt i løvdekket som vokser fort.

4

I slutten av mai står gjerdet fint og grønt ned gjennom hagen.

Materialer

Til en meter dobbeltflettet pilegjerde trengs:

  • 25-30 stk. pilestiklinger/kvister, 180-210 cm lange og 8-10 mm tykke
  • Toårig (tykkere) pil til gjerdeavslutning
  • Svarte elektrikerplastbånd

Tidsforbruk

Med jordforberedelse, plan ting, fl etting og oppretting kan du lage 15–20 m gjerde per dag.

Pris

Får du ikke tak i stiklinger på annen måte, må du kjøpe. Prisen varier.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å lage et gjerde av pil, men du må regne med å bruke litt tid.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Levende gjerde
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake