Sett opp gjerde på enkelt vis

Skru stolpene på de ferdige modulene, og slipp oppmålingen. Med denne smarte metoden er du helt sikker på at alle moduler og stolper ender med å passe perfekt sammen. Som en ekstrabonus sparer du mye tid.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
30 min. per modul
Pris
Ca. 500 kroner per modul
Gjerde på enkelt vis: Perfekt resultat hver gang!

Med stolpene formontert, kan du bruke modulene som maler for hvor du skal grave. I tillegg blir modulene enklere å håndtere og hekte til hverandre, hvis du setter opp gjerdet alene.

Intro

Fremgangsmåten pleier å være stikk motsatt. Men hvis du begynner med å montere stolpene direkte på modulene, kan du bruke modulene som maler for hvor du skal grave stolpehull.

Du begynner med å skru begge stolpene på den første modulen. Deretter plasserer du den på bakken, der den senere skal støpes fast. Nå kan du enkelt se hvor det skal graves; rett ut for stolpene. Til slutt setter du opp og støper fast den første modulens stolper med betong.

På neste og alle øvrige moduler skal du bare montere én stolpe, før du hekter modulen fast på den foregående.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

1

Monter første stolpe med to kraftige, værbestandige beslag 10 cm fra toppen og bunnen. På første modul skal du montere begge stolpene, mens alle øvrige moduler bare skal ha montert én enkelt.

2

Sørg for å plassere beslagene i samme avstand til kantene på alle stolpene, og la dem peke samme retning – det blir penest. I dette eksempelet vil modulene ende opp med å sitte midt inne på stolpene.

3

Legg den første modulen der den skal monteres, og grav ut til hver stolpe. Fyll en spade med småstein i bunnen av hullene, og løft modulen på plass.

4

Juster seksjonen, til den står i lodd og vater. Støtt opp midlertidig med skråstivere. Legg merke til at skråstiverne er plassert på innsiden av stolpen der neste modul skal monteres. Da kommer de ikke i veien.

5

Fyll tørrbetong og vann i hullene, og bland sammen til en jordaktig konsistens. Stamp betongen, og dekk over med jord. Monter de øvrige modulene etter samme fremgangsmåte. God fornøyelse!

Materialer

Til to seksjoner
• 2 moduler
• 8 værbestandige beslag med skruer
• 3 stolper, 73 x 73 mm
• 6 planker til skråstivere,
• Tørrbetong

Tidsforbruk

30 minutter per modul

Pris

Stolper, beslag og betong koster cirka 250 kroner per modul. I tillegg kommer prisen på modulene.

Tegning

Finjuster med småsten

Når du bygger et gjerde på denne måten, vil du måtte justere stolpene litt opp eller ned, slik at alle modulene ender opp med å være i vater. Ettersom stolpene uansett skal hvile på småstein for ikke å være i direkte jordkontakt, justerer vi høyden på stolpene med mengden av småstein.

Stolpene støpes fast i frostfri dybde, her er det cirka 90 cm under bakkenivå. Fordi vi også vil ha litt plass til småstein, graver vi omtrent 95 cm ned.

Finjuster med småsten

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gjerde