Smart gjerde med høybed

Gjerdet er det første du ser på en eiendom, derfor skal det passe til huset. Vi viser hvordan du bygger et smart gjerde med innebygget høybed.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
2.500 kroner
Smart gjerde med høybed

Gjerdet med høybed er bygget av enkle moduler.

Intro

Det kan være vanskelig å velge om gjerdet skal bygges av tre, stål eller kanskje betong. Og hva med lyset? Kommer gjerdet til å skygge for plantene? Vi slår to fluer i en smekk og viser hvordan du bygger et smart gjerde med innebygget høybed.

Se flere gjør det selv-veiledninger om høybed

Det vanskeligste med dette smarte gjerdet med høybed er å få stolpene til å stå i lodd. Deretter er det bare sage- og skruarbeid.

I gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du:

 • setter i stolper
 • får stolpene til å stå i lodd med en murersnor
 • bygger høybedene
 • justerer gjerdets høyde
 • lukker av sidene

Veiledning

01
Slik setter vi opp stolpene 5 Trinn

Hvis et gjerde skal holde i mange år, er trykkimpregnerte stolper veien å gå. De er enkle å bruke, og trykk­ impregnerte materialer er både tilgjengelige og prisgunstige. Her bruker vi et jordbor, en pose tørrbetong og litt vann for å sette opp stolpene. Er det mye stein i bakken, blir du nødt til å finne frem spade og spett.

1

Vi borer hull til den første stolpen med et jordbor, og sørger for at sentrum av boret er plassert nøyak­ tig der stolpen skal stå. Boret er lett å bruke, og overskytende jord legger seg fint på spiralen til boret, slik at den kan trekkes opp i én arbeidsgang.

2

Vi tømmer tørrbetong i hullet etter at stolpen er plassert. Deretter tilsetter vi litt vann, så betongen blir fuktig (den skal ikke være våt). Husk å avslutte betongen cirka 20 cm under bakken, så det er plass til jord.

3

Sjekk med et vater at alle stolpene står loddrett. Husk å sjekke begge sider av stolpen, slik at du er sikker på at den står i lodd begge veier. Er stolpen skjev, må du vri den på plass før betongen herder.

4

Sjekk at stolpene flukter. Det er viktig at alle stolpene står i lodd og står på en helt rett rekke. Er en stolpe for eksempel plassert for langt inn mot huset, vil ikke kledningsbordene hvile på den gjelden-de stolpen. Er en stolpe derimot plassert for langt ut, blir de øvrige kledningsbordene tvunget utover.

Trekk derfor snorer, slik at du kan forsikre deg om at alle stolpene står på rad og rekke. Bruk deretter et vater for å sjekke om stolpene er i lodd - i begge retninger. Når stolpene står som de skal, tilsettes tørrbetong og vann.

5

Høyden justeres til slutt. Når stolpene er satt, skal stolpebetongen stampes, så den ikke inneholder luftlommer. Her er en lekt glimrende. Etterpå skal betongen tørke. Det er viktig at stolpene blir holdt i lodd mens betongen tørker. Derfor avstiver vi dem med midlertidige bord i toppen av konstruksjonen.

02
Bygg høybedene 3 Trinn

1

Det enkleste er å begynne med å bygge høybedene, fordi det kan være vanskelig å komme til på baksiden hvis gjerdet er kledd med bord. Vi lar avstivingsbordene sitte, slik at stolpene står snorrett når vi bygger høybedene og monterer kledningen.

2

Finn riktig høyde. Med høybedene på plass og kledningsbordene montert, kan du bestemme deg for endelig høyde på gjerdet. Skal det være høyere enn planlagt, monteres bare et ekstra bord før stolpene kappes i den ønskede høyden.

3

Steng igjen sidene. Den siste arbeidsgangen består i å stenge sidene og fronten på høybedet med kledningsbord. Vi har valgt å kle innsiden med plast og bunnen med 20 cm isopor. Plasten beskytter treet mot fukt, mens isoporen sparer deg for å helle unødig mye jord i kassene, samtidig som det isolerer mot grunnen. Husk å bore noen hull i isoporen, slik at vannet ledes vekk ned i bakken.

Materialer

98 x 98 mm impregnert furu:

 • Stolper (A), 300 cm

19 x 98 mm gran:

 • Kledningsbord (B), 180 cm

28 x 145 mm impregnert furu: OBS! Er rettet i forhold til magasinartikkel nederst.

 • Terrassebord (C), 300 cm

Diverse:

 • Syrefaste skruer (A4)
 • Tørrbetong
 • Isopor, 200 mm
 • Plast til innvendig kledning

Spesialverktøy

 • Jordbor
 • Murersnor

Tidsforbruk

Cirka en helg til to moduler.

Pris

Cirka 2500 kroner for to moduler.

Vanskelighetsgrad

Det vanskeligste er å få stolpene til å stå helt i lodd. Etterpå er jobben enkelt sage- og skruarbeid.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Gjerde med innebygget høybed

Gjerde på yttersiden, høybed på innsiden.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stolpene plasseres

For å sikre gjerdet, støpes stolpene fast.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Beskytt mot regn

Det øverste dekkbordet (og stolpetoppene) lages skrå.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Trekanter stabiliserer

De små trekantklossene stabiliserer konstruksjonen der stolpene og kledningen møtes.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Stolper på rekke

Med en hjelpesnor får du dem til å flukte nøyaktig

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Gjerde