Solid steingjerde

Et steingjerde er et opplagt valg om du ønsker deg et naturlig gjerde med lang levetid og minimalt vedlikehold. Det er tungt å jobbe med store steiner – men til gjengjeld holder steingjerdet lenge!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
20.000 kroner

Når du bygger et steingjerde, lønner det seg å bruke tid på å finne steiner som passer til hverandre, slik at de blir enklere å pusle sammen.

Intro

Et steingjerde er lekkert og naturlig, og kan holde lenge om du sørger for å bygge det opp på den riktige måten.

Det er viktig at underlaget blir ordentlig forberedt, før du går i gang med å sette steinene. Underlaget skal selvfølgelig kunne bære tunge steiner, slik at de ikke risikerer å synke og stå ujevnt. Det skal også være veldrenert, slik at det ikke er vann i bakken som med tiden undergraver steingjerdets "fundament".

Steingjerdets underlag

Underlaget til et steingjerde forberedes ved at du først fjerner det øverste laget med jord, ca. 20 cm. Hvis det for eksempel er røtter fra ugress, er det en god ide å fjerne dem også. Underlaget rettes, slik at det er noenlunde rett. Så skal det stampes med en stampestokk, så det blir kompakt, og steingjerdet ikke setter seg.

Nå skal du helle drenerende grus på underlaget, i et lag på cirka 10 cm. Bruk for eksempel grus med steinstørrelse på 16-32 mm. Det sørger for god drenering. Grusen skal også stampes med stampestokken. Etterpå fordeler du et lag med avrettingsgrus på cirka 10 cm, som også skal stampes.

Velg steiner som passer sammen

Når du skal i gang med å sette stein, lønner det seg å være oppmerksom når du velger ut steinene. Velg de største steinene til den første rekken, og sørg for at de blir banket godt ned i underlaget slik at de danner et solid fundament for de neste steinene. Du må fylle opp med jord i steingjerdet når den første rekken av stein er satt. Det holder dem på plass.

Stamp jorden bak hver enkelt stein, slik at de står så solid som mulig. En plankestump er fin å bruke. I takt med at steingjerdet blir høyere, fyller du opp mer jord. Jorden fordeles lett med en rive, som samtidig sikrer at det øverste jordlaget blir løst og enklere å jobbe med.

Det er et puslespill å bygge et steingjerde

Det er litt av et puslespill å bygge et steingjerde, men det lønner seg å være smart og velge de steinene som passer best sammen. Da slipper du å flytte for mye rundt på de tunge steinene. Og jorden vil ikke sige så enkelt ut, om du har veldig små hull i steingjerdet.

Når steinene settes på plass er det viktig at de heller litt inn mot midten. Det gjør konstruksjonen ekstra solid. Det er en god ide å bruke en målepinne, hvor du har markert hvor høyt du vil at steingjerdet skal være. Da er det enklere å sjekke hvor mye du har igjen, og det er enklere å velge ut de riktige størrelsene på steinene. Du bør tenke over hvordan du vender de øverste steinene, slik at du får en pen avslutning på steingjerdet.

Finn de riktige byggesteinene

Kampestein er et smart valg når du skal velge stein til et steingjerde. De finnes i flere forskjellige størrelser, men siden du bruker kun muskelkraft til byggingen - skal du gå etter de minste fra 15-30 cm. Da blir det ikke altfor tungt å bygge, og du kan lettere håndtere steinene om de må finjusteres på plass.

Hvis du har steiner i passende størrelse liggende, kan du selvfølgelig bruke dem. Hvis du er heldig, kan du også finne gratis steiner på nettet.

Planter holder jorden på plass

Når du bygger et steingjerde av store steiner, er det umulig å unngå at det kommer hull med bar jord som siger ut, med mindre du sørger for å holde det på plass. En av de mest effektive metodene er å plante til steingjerdet, da røttene til plantene holder godt på jorden.

På toppen er steingjerdet åpent, og kan plantes til som ethvert annet bed. I hullene i sidene er det ikke noe særlig stor plass, og her kan du med fordel bruke steinbedsplanter.

Veiledning

01
Underlaget gjøres klart 5 Trinn

Det er viktig at underlaget er bygget opp riktig, slik at du bygger steingjerdet på et solid “fundament”. Det skal være fast, så det ikke synker, og regnvannet skal kunne sive ned og ledes vekk, slik at det ikke kan samle seg og ødelegge “fundamentet” til steingjerdet.

Du skal fjerne det øverste laget jord og erstatte det med et lag pukk, deretter et lag avrettingsgrus. Lagene stampes, så underlaget blir kompakt og ikke kan “sette” seg.

1

Fjern det øverste jordlaget, cirka 20 cm, for å lage plass til det nye underlaget. Fjern også eventuelle røtter fra ugress, så det ikke vokser opp i det nye steingjerdet.

2

Rett opp underlaget til det er plant og regnvannet vil sive jevnt ned. Du kan for eksempel jevne ut jorden med et vater. Da er det samtidig enkelt å sjekke om underlaget er rett.

3

Underlaget stampes med en jordstamper, så det blir kompakt og steingjerdet ikke setter seg. Du kan lage en stampestokk selv, av en tung stolpe med et håndtak på.

4

Hell på pukken, og fordel den jevnt i et lag på cirka 10 cm. Det er nok, hvis jorden er sandholdig, som her. Har du mold- eller leirejord, skal steinlaget være 20 cm. Gruslaget sørger for drenering under steingjerdet.

5

Fyll på avrettingsgrus, og fordel det jevnt i et lag på cirka 10 cm. Det bidrar også til at det blir en ordentligt drenering under steingjerdet.

02
Steingjerdet bygges opp 12 Trinn

Når du skal i gang med å sette stein, lønner det seg å være nøye med utvelgelsen. Velg de største steinene til den første rekken, og sørg for at de blir banket godt ned i underlaget. Da danner de et solid fundament for de neste steinene som legges oppå.

Du skal fylle jord i steingjerdet når den første rekken stein er satt. Det holder steinene på plass. Stamp jorden bak de enkelte steinene, til de står solid. I takt med at steingjerdet blir høyere, fyller du på mer jord.

1

Bank ned markeringer som viser hvor steingjerdet skal stå. Det er viktig at du har noen linjer å rette deg etter når du går i gang med å sette stein.

2

Bind fast en murersnor til en pinne i den høyden steingjerdet skal ha. Snoren forbindes til markeringen du har banket i bakken i den ene enden. Dermed kan du enkelt sjekke høyden underveis.

3

Sett den første rekken stein. Du skal så sant det er mulig prøve å sette de største steinene nederst. De bankes ned i underlaget med en tung gummihammer.

4

Sjekk høyden med murersnoren, som er spent ut over steinene. Da kan du se hvor høy den første rekken stein er, og hvilken størrelse stein som skal plasseres hvor i den neste rekken.

5

Den første rekken stein er satt. Sørg for at alle steinene er banket litt ned i underlaget. Da står de solid, og kan tåle å bære de neste rekkene som skal bygges oppå.

6

Fyll jord bak den første rekken stein. Stamp den litt fast bak steinene, så jorden gir så god støtte som mulig. En plankestump er fin til formålet.

7

Fyll på mer jord, og fordel den jevnt når du er ferdig med å stampe jorden fast. Jorden fordeles fint med en rive. Det sikrer samtidig at det øverste jordlaget er løst, så det er enkelt å jobbe med.

8

Bygg opp steingjerdet oppå den første rekken. Velg steiner som passer noenlunde i form og størrelse. Da blir steinene sittende så tett inntil hverandre som mulig. Sørg for at jorden pakkes godt bak alle steinene, så du får en solid konstruksjon.

9

Sjekk høyden oftere når du er i ferd med å nå ønsket høyde på steingjerdet. Tenk over hvordan du vender de øverste steinene, slik at du får en pen avslutning øverst.

10

Større hull fylles eventuelt med grus, så jorden ikke siver vekk. Grus med en kornstørrelse på 3-8 mm er godt egnet. Det kan bankes på plass med en pinne, for at det skal komme seg inn i sprekkene.

11

Steinene vaskes til slutt. Det kan ikke unngås at de blir skitne underveis mens du bygger. Men det er enkelt å skrubbe vekk jorden med vann og en børste.

12

Nå gjenstår bare beplantningen i steingjerdet.

Materialer

  • Kampestein, 15 x 30 cm, 5 tonn
  • Knust pukk, 16-32 mm, 1 m3
  • Avrettingsgrus, 1 m3
  • Jord, 2 m3

Spesialverktøy

  • Stampestokk

Tidsforbruk

3-4 dager.

Pris

15.000 - 20.000 kroner for et åtte meter langt gjerde, hvis alt skal kjøpes ferdig levert. Har du stein, grus og jord selv, er det gratis. Et godt tips for å spare penger er alltid å sjekke finn.no.

Vanskelighetsgrad

Dette er tungt arbeid. Vær nøye med plasseringen av steinene, så du får en solid konstruksjon.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gjerde