Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Når du bygger et steingjerde, lønner det seg å bruke tid på å finne steiner som passer til hverandre, slik at de blir enklere å pusle sammen.

Når du bygger et steingjerde, lønner det seg å bruke tid på å finne steiner som passer til hverandre, slik at de blir enklere å pusle sammen.

Et steingjerde er lekkert og naturlig, og kan holde lenge om du sørger for å bygge det opp på den riktige måten.

Det er viktig at underlaget blir ordentlig forberedt, før du går i gang med å sette steinene. Underlaget skal selvfølgelig kunne bære tunge steiner, slik at de ikke risikerer å synke og stå ujevnt. Det skal også være veldrenert, slik at det ikke er vann i bakken som med tiden undergraver steingjerdets "fundament".

Steingjerdets underlag

Underlaget til et steingjerde forberedes ved at du først fjerner det øverste laget med jord, ca. 20 cm. Hvis det for eksempel er røtter fra ugress, er det en god ide å fjerne dem også. Underlaget rettes, slik at det er noenlunde rett. Så skal det stampes med en stampestokk, så det blir kompakt, og steingjerdet ikke setter seg.

Nå skal du helle drenerende grus på underlaget, i et lag på cirka 10 cm. Bruk for eksempel grus med steinstørrelse på 16-32 mm. Det sørger for god drenering. Grusen skal også stampes med stampestokken. Etterpå fordeler du et lag med avrettingsgrus på cirka 10 cm, som også skal stampes.

Velg steiner som passer sammen

Når du skal i gang med å sette stein, lønner det seg å være oppmerksom når du velger ut steinene. Velg de største steinene til den første rekken, og sørg for at de blir banket godt ned i underlaget slik at de danner et solid fundament for de neste steinene. Du må fylle opp med jord i steingjerdet når den første rekken av stein er satt. Det holder dem på plass.

Stamp jorden bak hver enkelt stein, slik at de står så solid som mulig. En plankestump er fin å bruke. I takt med at steingjerdet blir høyere, fyller du opp mer jord. Jorden fordeles lett med en rive, som samtidig sikrer at det øverste jordlaget blir løst og enklere å jobbe med.

Det er et puslespill å bygge et steingjerde

Det er litt av et puslespill å bygge et steingjerde, men det lønner seg å være smart og velge de steinene som passer best sammen. Da slipper du å flytte for mye rundt på de tunge steinene. Og jorden vil ikke sige så enkelt ut, om du har veldig små hull i steingjerdet.

Når steinene settes på plass er det viktig at de heller litt inn mot midten. Det gjør konstruksjonen ekstra solid. Det er en god ide å bruke en målepinne, hvor du har markert hvor høyt du vil at steingjerdet skal være. Da er det enklere å sjekke hvor mye du har igjen, og det er enklere å velge ut de riktige størrelsene på steinene. Du bør tenke over hvordan du vender de øverste steinene, slik at du får en pen avslutning på steingjerdet.

Finn de riktige byggesteinene

Kampestein er et smart valg når du skal velge stein til et steingjerde. De finnes i flere forskjellige størrelser, men siden du bruker kun muskelkraft til byggingen - skal du gå etter de minste fra 15-30 cm. Da blir det ikke altfor tungt å bygge, og du kan lettere håndtere steinene om de må finjusteres på plass.

Hvis du har steiner i passende størrelse liggende, kan du selvfølgelig bruke dem. Hvis du er heldig, kan du også finne gratis steiner på nettet.

Planter holder jorden på plass

Når du bygger et steingjerde av store steiner, er det umulig å unngå at det kommer hull med bar jord som siger ut, med mindre du sørger for å holde det på plass. En av de mest effektive metodene er å plante til steingjerdet, da røttene til plantene holder godt på jorden.

På toppen er steingjerdet åpent, og kan plantes til som ethvert annet bed. I hullene i sidene er det ikke noe særlig stor plass, og her kan du med fordel bruke steinbedsplanter.

Last ned artikkelen, og se hele beskrivelsen til hvordan du bygger et steingjerde.