Flott kafébord i betong

Er du lei av vaklelvorne kafébord, så er dette prosjektet noe for deg. Med to spann, et ventilasjonsrør og litt tørrbetong, kan du raskt og enkelt bygge et solid kafébord, som tåler både vær og vind.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 timer
Pris
500 kroner

Se her hvordan du støper et bunnsolid kafébord i betong.

Intro

Selve støpearbeidet er lett. Det er oppstillingen, der røret skal stå helt loddrett, som er utfordringen.

I byggeveiledningen viser vi deg trinn for trinn hvordan du gjør det slik at du kommer deg sikkert i mål. Du kan blant annet se hvordan du:

 • forbereder støpeformene slik at betongen ikke henger fast
 • støper betongbordet med betongmix
 • bygger bordet og lager en flott finish

Les mer om hagemøbler

Veiledning

01
Forberedelse 7 Trinn

Du skal bruke to støpeformer: et lite spann til foten og et større til platen. De skal smøres godt, så betongen ikke henger fast. Du kan bruke mange typer olje, men helt vanlig matolje er fint.

Deretter skal det bores et hull i bunnen av spannet, som bordbeinet etterpå skal presses inn i. I tillegg skal det lages en oppstilling som gjør det mulig å sette spannet (foten til bordet) vannrett på en plate, mens bordbeinet står loddrett i et spann med sand. Det er viktig at platen som spannet er plassert på er helt i vater. Ellers risikerer du at foten til kafébordet blir skjev.

1

Bor et hull midt i bunnen på spannet. Koppboret skal være et par millimeter mindre enn ventilasjonsrøret, som etterpå skal settes godt fast i hullet.

2

Bor eller skjær et hull i en treplate, som du har lagt på et par bukker. Sørg for at platen ligger vannrett. Hullet skal være litt større enn røret.

3

Kapp røret i ønsket lengde. Mange velger en høyde på 70 cm, men det er smak og behag. Husk at den enden av røret som skal vende opp mot bordplaten, må skjæres med et helt rett snitt.

4

Press røret gjennom bunnen av spannet. Røret skal stikke cirka 9-10 cm inn i spannet, så betongen kan få ordentlig grep i det.

5

Trekk røret litt tilbake, så bunnen kommer til å “bue utover”. Dette skaper en rund kant oppå foten til bordet, slik at vann enklere kan renne vekk.

6

Stikk røret gjennom platen og ned i et nytt spann med sand. Fyll opp det meste av røret med sand. Understøtt det “øverste” spannet med fire kappede bord, og sørg for at røret er helt loddrett.

7

Baljen til bordplaten skal stå helt plant. Plasser den eventuelt på en plate, som kan rettes opp med for eksempel kiler.

02
Støping 7 Trinn

Tørrbetong er basert på sement - som støver. Det er derfor en god idé å bruke støvmaske så lenge betongen er tørr.

Begynn alltid med å helle rent vann i spannet, før du tilsetter tørrbetongen. Spar alltid litt vann og tørrbetong, så du har muligheten til å justere konsi­ stensen underveis.

Det er en god idé å blande de tørre delene (tørrbetong, fibre og pulver­ farge) sammen i et annet spann, før du heller det ned i spannet med vann. Da forsikrer du deg om at alle de tørre elementene er blandet godt sammen.

1

Hell cirka 13 kg tørrbetong med 25 gram fiber og 1 dl pulverfarge i et murerspann, og rør det sammen. Hell deretter tørrblandingen over i et annet spann, som inneholder cirka 2 liter vann.

2

Rør blandingen godt i minst tre minutter med en blandevisp påmontert en bormaskin. Bruk en murerskje fortløpende for å løsne den betongmiksen som ofte “klamrer seg til” i bunnen av bøtten.

3

Blandingen skal være forholdsvis våt. Det er viktig at den renner godt sammen når spannet ristes. Er ikke det tilfellet, justerer du med tørrblanding eller vann etter behov.

4

Legg ned våt betong rundt røret, og dekk det med cirka 1 cm. Noe av betongen flyter ned i røret, men den “bremses” av sanden.

5

Bank forsiktig på spannet, slik at betongen fordeler seg jevnt. Glatt ut de siste ujevnhetene med en sparkel.

6

Betongen er sterk nok til å tas ut av formen etter to-tre døgn. Vri og drei spannet løs fra betongen, og trykk det forsiktigt nedover røret.

7

Hell cirka 30 mm betong i bunnen av baljen, som skal stå helt vannrett. Rist og drei baljen, til betongen ligger jevnt og plant. La betongen herde i to-tre døgn.

03
Montering og finish 3 Trinn

Selve sammensettingen gjøres ved å trykke en krage ned over røret, før bordplaten limes på kragen. Kragen kjøper du sammen med ventilasjonsrøret.

Finishen kan varieres på flere måter. Vi har valgt å avrunde kantene på bordplaten, samt å tilføre den et skikkelig lag med bivoks. I tillegg har vi også valgt å lakkere bordbeinet svart.

1

Trykk kragen ned på røret. Hvis røret er vinkelrett, trenger du ikke å sette den ytterligere fast.

2

Gi toppflaten på kragen en stripe monteringslim. Det sikrer at bordplaten ikke flytter seg, selv om bordet skulle få et dytt.

3

Avrund eventuelt kanten på bordplaten, hvis den føles skarp. Med et grovt slipe­ papir eller et steinbryne kan du slipe kanten myk og behagelig.

Materialer

 • Stort spann, ca. 53 cm i bunnen
 • Lite spann, ca. 22 cm i bunnen
 • Ventilasjonsrør, 100 mm
 • Krage til ventilasjonsrør, 100 mm
 • Monteringslim
 • Matolie
 • Tørrbetong, 0-4
 • Rent vann
 • SikaCim Fiber
 • Pulverfarge

Tidsforbruk

3-5 arbeidstimer og 2-3 dagers ventetid.

Pris

Cirka 500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Selve støpearbeidet er lett. Det er oppstillingen, der røret skal stå helt loddrett, som er utfordringen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler