Lettbygget hagebord

Enklere blir det ikke å bygge et bord til terrassen, hvis det skal være praktisk, elegant og solid. Understellet lager du av høvlede bord, og platen er løse keramiske fliser.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
800 kroner

Intro

Det er ikke vanskelig å lage dette robuste og flotte bordet til terrassen. De høvlede materialene kappes til, settes sammen med lim og skruer og males i en passe farge. Deretter legger du åtte gulvfliser ned i understellet. Etterpå er du klar til å dekke et bord som har en flott finish og passer tidens trender.

Flisene er perfekte til et utendørs bord, ettersom de tåler nesten hva som helst.

Veiledning

01
Beina lages 2 Trinn

1

Du gjør beinsidene (A og B) klare til å bli satt sammen to og to. Slå fire dykkert 1 cm fra kanten i det brede bordet (A), og legg lim på det smale bordet (B).

2

Beina settes sammen. Legg det brede bordet (A) på plass på kanten av det smale (B), og slå i dykkertene. Gjenta med de resterende bordene. Da får du fire bein som ser like tykke ut fra begge sider når bordet er ferdig.

02
Understellet lages 8 Trinn

Når de fire beina er klare, forbinder du dem med de fire vannrette sidene. Bordet skal bli omtrent like langt i begge retninger, rettet inn etter flisene. Fordi to av sidene settes på sidene av de andre, skal de være litt kortere.

For å forsikre deg om at flisene ligger godt, venter du med å kappe til sidene i lengden til du har målt dem opp i forhold til flisene. Selv om de er 30 x 60 cm, kan det fort variere noen millimeter.

Sidene og dekkbordene legges sammen, slik at de danner en fals til flisene. For at de samtidig kan flukte i bunnen, skjærer du av litt i høyden.

1

Lengden på sidene (D og E) finner du ved å legge opp fliser (G) ved siden av dem. Langsidene (D) skal være som to flislengder. De korte (E) skal tilsvare fire flisbredder, minus 42 mm. Legg deretter til et par millimeter, slik at flisene kan få plass.

2

Plasseringen av langsidene (D) strekes opp på innsiden av beinet (B), slik at overkant på siden ligger en flis­ tykkelse under overkanten på beinet. Merk opp på begge sider.

3

Gjør klart til å sette sammen de to langsidene (D) med to bein hver. I sidene setter du fem 4 x 35 mm skruer etter å ha forboret med et 3 mm bor. På skjøteflaten legger du trelim.

4

Skru fast sidene (D) til beina (B). Sørg for at delene er nøyaktig i vinkel. Pass på ikke å kjøre skruene for dypt ned, slik at de bryter gjennom på yttersiden.

5

Kortsidene (E) og tverrstiveren (F) kappes til i lengden, og gjøres på samme måte klar til å bli skrudd på de to delene av understellet som er satt sammen.

6

Skru den ene kortsiden (E) fast til beina (A) med 4 x 35 mm skruer og lim. Den støtes inn mot langsidene (D) og holder samme avstand fra toppen av beinet. Husk også her å rette opp vinkelen.

7

Sett fast den andre kortsiden (E). Reis først resten av understellet opp, og spenn på den siste siden med spenn­ tvinger. Da kan du i ro mak lime og skru sammen delene med 4 x 35 mm skruer.

8

Skru til slutt fast tverrstiveren (F) midt i bordet, med to 5 x 80 mm skruer. Også her forborer du - det er midt i de to langsidene (D). Skruene forsvinner senere bak dekkbordene (C), så de skal senkes helt ned i overflaten.

03
Flisene legges på 5 Trinn

Nå mangler du bare ett enkelt element i understellet før du kan male det og legge bordplaten - de åtte flisene - ned i det.

Dekkbordene, som du limer på yttersiden av sidene, har to funksjoner. Den ene er at de sammen med siden danner en fals som holder på flisene og gir bordet en pen side. Den andre er at de øker styrken og gjør bordet stabilt nok til livet på terrassen, selv om det er enkelt og bygget av litt spinkle materialer.

Når understellet er klart, og du har sjekket at flisene ligger som planlagt, er det på tide å male det. Som alltid øker du treets muligheter for et langt liv ved å grunne en gang eller to før du maler.

1

Kapp til de fire dekkbordene (C) i lengden, slik at de passer nøyaktig mellom beina. Det kan ha blitt små forskjeller i lengden da du satte sammen understellet, så mål dem opp hver for seg.

2

Klargjør med skruer og lim. Forbor til skruer i sidene (D og E), og legg lim på dekkbordene (C). Igjen bruker du 4 x 35 mm skruer. De skal holde delene sammen mens limet herder - etterpå kan limet faktisk holde alt sammen alene.

3

Dekkbordene (D) settes fast på sidene (D og E). Spenn dem fast, slik at de flukter med overkanten av beina, og skru alle skruene til bunns.

4

Legg flisene (G) i understellet. Nå er understellet klart, og det er bare for sikkerhets skyld vi sjekker passformen.

5

Understellet males. Gi bordet en oljebasert grunning med soppdreper - gjerne i to omganger - og mal det to strøk med en heldekkende trebeskyttelse.

Materialer

21 x 95 mm glattkant
• 4 brede beinsider (A) à 72 cm
• 4 dekkbord (C) à 106 cm
• 2 langsider (D) à 120 cm (tilpass til fliser)
• 2 kortsider (E) à 116 cm (tilpasstil fliser)
Vi skjærer av 1 cm i høyden på sidene (D og E), slik at flisene vil flukte med overkanten av dekkbordene (C).

21 x 70 mm glattkant
• 4 smale beinsider (B) à 72 cm

48 x 98 mm lekt
• 1 lekt (F), 116 cm (tilpass etter kortsidene)

Dessuten:
• 8 fliser (G) à 30 x 60 cm, til bordplaten
• Rustfrie skruer: 4 x 35 og 5 x 80 mm
• Galvanisert dykkert, 2 x 50 mm
• Trelim til utebruk
• Oljegrunning med soppdreper
• Heldekkende trebeskyttelse

Tidsforbruk

En dag uten stress - pluss tid til å la grunningen og trebeskyttelsen tørke.

Pris

Cirka 800 kroner.

Vanskelighetsgrad

Du trenger verken spesialverktøy eller erfaring med vanskelige skjøter. Det er bare å sette i gang.

Tegning

Beina settes sammen av bord i to bredder (A og B), slik at begge sider er like brede. Sidene (D og E) settes sammen med dekkbordene (C) og danner en fals til flisene. Begge deler øker styrken.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler